14/3/11

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη
14/03/2011
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο.



Αναφορικά με το θέμα της ανεργίας ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε τα ακόλουθα:

«Όταν μιλούμε για την οικονομία όπως και για την ανεργία πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας την πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση. Η Κυβέρνηση Χριστόφια, με τις ιδιαίτερες κοινωνικές της ευαισθησίες στα θέματα εργασίας, θέτει την αντιμετώπιση της ανεργίας στους πρώτιστούς της στόχους. Παρά τη σαφή βελτίωση της κυπριακής οικονομίας, πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το 2010 ήταν διπλάσιος από τον αναμενόμενο. Η απασχόληση είναι ο τομέας εκείνος που πάντοτε ανακάμπτει με πιο αργούς ρυθμούς.

Αυτή η Κυβέρνηση, επειδή ακριβώς έχει ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες, δεν εξαντλείται στο να μιλά γενικά και αόριστα για το πρόβλημα όπως κάνουν κάποια κόμματα, αλλά εφαρμόζει μέτρα και παράγει έργο κατά της ανεργίας. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε κάποια από τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση:

- 5.300 εργαζόμενοι τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας από τα επιχορηγημένα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

- 11.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν προβλήματα εντάχθηκαν σε προγράμματα κατάρτισης επιχορηγημένα από το κράτος, διατηρώντας έτσι την εργασία τους και ταυτόχρονα βελτιώνοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

- Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 5.500 επιθεωρήσεις σε θέσεις εργασίας με στόχο την πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

- Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καθιερώθηκε ένα πρότυπο συμβόλαιο που περιλαμβάνει πολύ αυστηρούς όρους σε σχέση με τους εργολήπτες, για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων όταν αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου.

- Η βελτίωση της κυπριακής οικονομίας, όπως φαίνεται από τον ρυθμό ανάπτυξης αλλά και από τις επισημάνσεις της ΕΕ, και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αναμένεται να δώσουν καινούριες θέσεις εργασίας.

Αν κάποια από αυτά τα μέτρα εφαρμόζονταν πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό Κύπριων και κοινοτικών εργαζομένων, η κατάσταση θα ήταν σήμερα πολύ καλύτερη. Δυστυχώς, τότε η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν έκανε τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πώς θέλει ο ΔΗΣΥ να αντιμετωπιστεί η ανεργία; Μήπως με τις συνεχείς επεκτάσεις του ορίου αφυπηρέτησης που ψηφίζει στη Βουλή και προτείνει με κάθε ευκαιρία; Αυτή του η στάση όχι μόνο θυματοποιεί τους εργαζόμενους αλλά στερεί και εκατοντάδες θέσεις εργασίας από νέους ανθρώπους. Εάν δε περάσει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η θέση για επέκταση των ορίων αφυπηρέτησης, θα στερήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας από άνεργους και ιδιαίτερα νέους».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι σε ένα διάλογο με τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στην Κυβέρνηση συμφωνήθηκε ένα πακέτο μέτρων με στόχο η κυπριακή οικονομία να φτάσει όλους τους δείκτες τους οποίους ζητά η ΕΕ. Η ίδια η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία υιοθετήθηκε από το ECOFIN συγχαίρει την Κύπρο για την υπερκάλυψη των στόχων της και επισημαίνει ότι η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες που δεν πρέπει να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα για να υλοποιήσουν τους στόχους τους σε σχέση με την οικονομία. Άρα η Κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο υιοθετήθηκε μετά από μακρά διαβούλευση με τα κόμματα που μετέχουν στην Κυβέρνηση, και το οποίο εφαρμόζει οδηγώντας στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Αντίθετα, εάν εφαρμόζονταν πολιτικές οι οποίες δημιούργησαν την οικονομική κρίση, πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, πολιτικές της ιδιωτικοποίησης των πάντων, της περικοπής μισθών, συντάξεων και κοινωνικών ωφελημάτων, πολιτικές της ασυδοσίας της αγοράς, πολιτικές τις οποίες είτε εισηγείται είτε με τις οποίες φλερτάρει ο ΔΗΣΥ, τα πράγματα για τον απλό πολίτη και για την οικονομία θα ήταν σήμερα πολύ χειρότερα».

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην παράνομη σύλληψη των κ.κ. Μάτση και Αυξεντίου από το ψευδοκράτος δηλώνοντας τα εξής: «Θέλουμε για ακόμη μια φορά να καταδικάσουμε την παράνομη σύλληψη του κ. Μάτση και του κ. Αυξεντίου. Καταδικάζουμε επίσης την προσαγωγή τους σε λεγόμενο δικαστήριο. Φαίνεται ότι αυτή η δοκιμασία φτάνει σε ένα τέλος. Η Κυβέρνηση έχει προβεί αυτό το διήμερο σε αρκετές παραστάσεις τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και προς τον χώρο της ΕΕ και θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον άλλες ενέργειες τέτοιου είδους, οι οποίες είναι απαράδεκτες και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να προκαλούν τα αισθήματα του κυπριακού λαού στο σύνολό του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και να δημιουργούν ένα άσχημο κλίμα για τις διαπραγματεύσεις».