14/3/11

Ένα σχόλιο για τους Ευρωβουλευτές και το πώς αντιδράτε ως Κυβέρνηση;

13/03/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης το συντομότερο, συνεπής σε αρχές και με επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού, δήλωσε, μεταξύ άλλων, σήμερα το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, στο πλαίσιο δηλώσεών του προς τους δημοσιογράφους.



Συγκεκριμένα, στην εναρκτήρια δήλωσή του ανέφερε τα ακόλουθα:

«Στην αδιέξοδη συνθηματολογία, στο μηδενισμό και στον αρνητισμό που τίποτα θετικό δεν διαπιστώνει να γίνεται στον τόπο μας, η Κυβέρνηση απαντά με τα έργα και τις πράξεις της, που παίρνουν την Κύπρο μπροστά.

Όταν διάφορες πολιτικές δυνάμεις μονίμως και κουραστικά αρκούνται στις προειδοποιήσεις και στην αδιέξοδη κινδυνολογία στο Κυπριακό, χωρίς να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο και ρεαλιστικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη συγκροτημένη πολιτική που εφαρμόζει στο Κυπριακό, πέτυχε:

· Να απαλλάξει την ελληνοκυπριακή πλευρά από την άδικη κατηγορία ότι δεν θέλει λύση και να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι επειγόμαστε για λύση και εργαζόμαστε εντατικά γι’ αυτήν.

· Να τερματιστεί η τετράχρονη στασιμότητα στο Κυπριακό, η οποία εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που αποτελεί διαχρονική δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

· Να τίθεται ενώπιον των ευθυνών της η Τουρκία και συνεχώς να βρίσκει μπροστά της το Κυπριακό. Όσοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία είναι ανενόχλητη και ότι κατορθώνει να παρουσιάζεται ως 'αθώα περιστερά', θα πρέπει να διερωτηθούν τουλάχιστον, γιατί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ευθαρσώς διαπιστώνει ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμος στην επίτευξη λύσης, καλώντας την ταυτόχρονα έμπρακτα να εργαστεί για λύση, που να στηρίζεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ας διερωτηθούν, γιατί τα Ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κυπριακό είναι τόσο ισχυρά. Πώς γίνεται η Τουρκία να τίθεται ενώπιον των ευθυνών της; Πώς προκύπτει αυτό; Από το πουθενά; Όχι ασφαλώς. Είναι πρώτιστα αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η πολιτική της Κυβέρνησης αποκαλύπτει τις ευθύνες της Τουρκίας και τις αντιφάσεις της πολιτικής της στο Κυπριακό. Είναι γιατί το Κυπριακό, ένεκα της πολιτικής της Κυβέρνησης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ. Είναι γιατί, η Κυβέρνηση αξιοποιεί την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για να ασκείται επιρροή και πίεση πάνω στην κατοχική δύναμη για να αλλάξει την παρελκυστική στάση της και να εργαστεί για δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό.

Αν ο Πρόεδρος εγκλωβιζόταν στα φοβικά σύνδρομα ορισμένων και στη γεμάτη αρνητισμό πολιτική που συνεχώς προβάλλει τι δεν θέλουμε, αλλά δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο για το τι θέλουμε και πώς ρεαλιστικά μπορούμε να το πετύχουμε, ακόμα η Κύπρος θα ήταν στη γωνιά, η Τουρκία ανενόχλητα θα αναβάθμιζε δομές του ψευδοκράτους και η λύση του Κυπριακού θα ήταν στις ελληνικές καλένδες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης το συντομότερο, συνεπής σε αρχές και με επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού, εφαρμόζοντας την ολοκληρωμένη πολιτική του για αξιοποίηση κάθε δυνατότητας στο διαπραγματευτικό τραπέζι και κάθε ερείσματος που προσφέρεται στην ΕΕ και διεθνώς».

Όσον αφορά την οικονομία, ο κ. Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη αναφορά:

«Δυστυχώς, στο ίδιο μηδενιστικό και αρνητικό μοτίβο κινείται η συνεχής επίκριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κατάσταση στην οικονομία. Τίποτα θετικό δεν γίνεται και δεν υπάρχει. Προσπερνούν τα όσα λέει η ΕΕ για την κυπριακή οικονομία, παραγράφουν τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και αποφεύγουν να κάνουν συγκρίσεις τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο και τι γίνεται στην Κύπρο γιατί απλά δεν βολεύει την άδικη και ισοπεδωτική κριτική που εκτοξεύουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η κυπριακή οικονομία έχει εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους που η Ένωση έχει θέσει για την Κύπρο για το 2010. Η προοπτική δε για την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2011 και 2012, είναι θετική επειδή τα μέτρα που η Κυβέρνηση έχει λάβει, είναι επαρκή και προς την ορθή κατεύθυνση. Αυτό λέει η ΕΕ. Η αντιπολίτευση αρνείται επίμονα να ακούσει.

Τα στοιχεία της ΕΕ και της Στατιστικής της Υπηρεσίας κατατάσσουν την κυπριακή οικονομία σε μια από τις ψηλές θέσεις στην Ευρώπη. Η αντιπολίτευση ούτε και εδώ βλέπει τίποτα. Υπάρχουν μόνο κακά, στραβά και ανάποδα.

Αν μάλιστα, η πλειοψηφία των κομμάτων δεν απέρριπτε τα μέτρα που η Κυβέρνηση πρότεινε για συνδρομή του πλούτου στην ενίσχυση των οικονομικών του κράτους, αν συνεργαζόταν για ταχύτερη έγκριση των νομοσχεδίων που η Κυβέρνηση έστειλε στη Βουλή για τους έκτακτους δημόσιους υπαλλήλους, για τη φοροδιαφυγή, για την πολεοδομική αμνηστία και άλλα, τώρα η κατάσταση της οικονομίας θα ήταν υπό τις περιστάσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ακόμη καλύτερη.

Η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα, είναι προβλήματα δεκαετιών και πρέπει να επιλυθούν. Τέτοια προβλήματα είναι το συνταξιοδοτικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, το μέγεθος και το κόστος συντήρησης της Δημόσιας Υπηρεσίας κ.ά. Η Κυβέρνηση δεν κρύβει αυτά τα προβλήματα. Όπως δεν κρύβει προβλήματα που προκάλεσε η κρίση όπως είναι η ανεργία. Αντίθετα. Τα αναδεικνύει και εργάζεται να τα επιλύσει.

Ήδη, βρίσκεται σε διαδικασία προώθησης της συζήτησης του συνταξιοδοτικού, καταργούνται θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, μειώνονται δραστικά οι λειτουργικές δαπάνες, καταργούνται προνόμια που δόθηκαν στους δημόσιους υπαλλήλους τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως είναι για παράδειγμα το ανεργιακό επίδομα, που παραχωρούνταν για ένα εξάμηνο μετά την αφυπηρέτηση και το θέμα των πολλαπλών συντάξεων. Αυτά η αντιπολίτευση δεν τα βλέπει και δεν τα σχολιάζει.

Όπως δεν βλέπει και δεν σχολιάζει την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής που αναπτύσσει η Κυβέρνηση. Από το 2008, σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και όταν σε άλλες χώρες αφαιρούνται ωφελήματα, περικόπτονται μισθοί και μειώνεται το κοινωνικό κράτος, στην Κύπρο, η Κυβέρνηση ενίσχυσε κατά 30% τις κοινωνικές παροχές και τις χαμηλές συντάξεις, ενίσχυσε τα στεγαστικά προγράμματα για τα νέα ζευγάρια, ενίσχυσε τα βοηθήματα στους πρόσφυγες και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, εφαρμόζει νέα προγράμματα φοιτητικής μέριμνας.

Η Κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να την κρίνουν από τα έργα της και είναι βέβαιη ότι ο βαθμός που παίρνει είναι ψηλός».

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως εξής:

Ερώτηση: Επικρίσεις διαπιστώνονται και από πλευράς του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος, χθες, σε παρέμβασή του ζήτησε όπως παρθούν μέτρα. Μίλησε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν τάχιστα. Δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση που επικρίνει. Έχετε κάποιο σχόλιο; Πώς σχολιάζετε το ότι η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας το 2010 ήταν ταχύτερη από την αναμενόμενη;

Απάντηση: Αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι το εξής: για να είμαστε όλοι αντικειμενικοί και δίκαιοι, θα πρέπει να παίρνουμε όλα τα πράγματα και να τα σχολιάζουμε μ’ ένα σφαιρικό τρόπο. Διαρθρωτικά προβλήματα στην οικονομία υπάρχουν και όλοι μιλούν γι’ αυτά. Για να είμαστε δίκαιοι όμως, πότε δημιουργήθηκαν αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα; Τώρα; Το κόστος της Δημόσιας Υπηρεσίας τώρα είναι ψηλό; Το μέγεθος της Δημόσιας Υπηρεσίας τώρα έχει δημιουργηθεί; Τα διάφορα προνόμια που δόθηκαν στους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν να κάνουν με πολλαπλές συντάξεις, που έχουν να κάνουν με το ανεργιακό επίδομα που έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι για έξι μήνες μετά που συνταξιοδοτούνταν, αυτή η Κυβέρνηση τα κατάργησε. Τώρα δόθηκαν; Τι θέλω να πω; Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για να είμαστε όλοι δίκαιοι πρέπει να παραδεχτούμε ότι, ναι, υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα αλλά δεν είναι σημερινά. Κάποιοι που σήμερα θυμήθηκαν ότι υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα, όταν ήταν Κυβέρνηση, λειτούργησαν μ’ έναν τέτοιο τρόπο που τα έκαναν ακόμη πιο έντονα και συσσώρευσαν νέα διαρθρωτικά προβλήματα.

Αυτή η Κυβέρνηση λειτουργεί μ’ έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι λειτούργησαν οι προηγούμενοι. Δεν ρίχνει ένα χαλί από πάνω για να τα σκεπάσει. Σηκώνει το χαλί, αναδεικνύει τα προβλήματα και ταυτόχρονα λαμβάνει αποφάσεις και υλοποιεί αποφάσεις για να τα επιλύσει. Όταν λέμε ότι είναι πρόβλημα το συνταξιοδοτικό της Δημόσιας και ευρύτερης Δημόσιας Υπηρεσίας, δεχόμαστε ή όχι ότι είναι αυτή η Κυβέρνηση που ξεκίνησε διάλογο, με το διορισμό κιόλας αναλογιστή για να κάνει συγκεκριμένη μελέτη για να το επιλύσει; Όταν λέμε ότι είναι πρόβλημα (και είναι πρόβλημα) το κόστος συντήρησης της Δημόσιας Υπηρεσίας, αποδεχόμαστε ή όχι ότι μόνο αυτή η Κυβέρνηση πήρε νομοσχέδιο στη Βουλή και κατάργησε μόνιμες θέσεις; Θα πάρουν και άλλο νομοσχέδιο που θα καταργεί και νέες θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία διότι, ναι, πρέπει να μειωθεί το μέγεθος του δημόσιου τομέα. Όταν λέμε ότι είναι ψηλό το λειτουργικό κόστος, δεχόμαστε ή όχι ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να περιορίσει τα λειτουργικά έξοδα; Πώς έχει συμβεί το εξής; Κάθε χρόνο στους προϋπολογισμούς όλων των Κυβερνήσεων η αύξηση των λειτουργικών εξόδων ήταν κατά μέσο όρο στο 7,5% - 8%. Στον προϋπολογισμό του 2011 αυτή η αύξηση είναι κάτω από το 1%. Πώς επιτεύχθηκε αυτό το πράγμα; Από το πουθενά; Από το τίποτα; Δεν είναι λοιπόν αρκετό κάποιοι να διαπιστώνουν ότι υπάρχουν προβλήματα. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Και αυτή η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι τα προβλήματα, όχι απλά τα αναγνωρίζει, αλλά τα βλέπει στα μάτια και τα επιλύει.

Ερώτηση: Χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας και είπε ότι τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνουν: περικοπές στις συντάξεις και σε μισθούς.

Απάντηση: Εμείς δεν θα πάμε σε περικοπές σε συντάξεις. Αν θέλει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να προτείνει περικοπές σε συντάξεις, αυτό είναι δικό του θέμα. Πολιτική κάνει η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση δεν βάζει χέρι ούτε σε μισθούς, ούτε σε ωφελήματα που οι εργαζόμενοι, με συντονισμένους και οργανωμένους αγώνες, διεκδίκησαν και πήραν. Εμείς καταργούμε στρεβλώσεις που υπάρχουν διότι οι πολλαπλές συντάξεις είναι μια στρέβλωση. Αυτή η Κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο και έχει στείλει το θέμα στις ανάλογες Υπηρεσίες για ετοιμασία συγκεκριμένων νομοσχεδίων για να βάλουμε ένα οριστικό τέλος στις πολλαπλές συντάξεις. Όπως, επίσης, ήταν στρέβλωση που έπρεπε να καταργηθεί (και καταργήθηκε) το ανεργιακό επίδομα για τους δημόσιους υπαλλήλους, όπως σας είπα προηγουμένως, και μια σειρά από άλλα πράγματα. Όπως, επίσης, μέσα στο οικονομικό πακέτο που η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει, υπάρχουν και άλλες προτάσεις που υλοποιεί. Αναφέρθηκα προηγουμένως στην πολεοδομική αμνηστία. Από τη μια θα ενισχύσει τα οικονομικά του κράτους και από την άλλη θα απεγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Πώς απαντά η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή;

Με το να αναβάλλει συνεχώς, εδώ και ένα χρόνο σχεδόν, την έγκριση του νομοσχεδίου. Πώς συμπεριφέρθηκε η πλειοψηφία της Βουλής όταν με Νόμο η Κυβέρνηση έστειλε το θέμα στη Βουλή για να διευθετηθεί ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε με τους έκτακτους δημόσιους υπαλλήλους; Πέρασαν σχεδόν 10 μήνες για να εγκριθεί. Πώς αντιμετώπισε η Κυβέρνηση το θέμα της φοροδιαφυγής που όλοι μιλούν; Πήρε έξι νομοσχέδια. Ξέρετε πόσο καιρό πήρε να εγκριθούν τα έξι νομοσχέδια από την πλειοψηφία της Βουλής; Όταν λοιπόν μιλούμε για την ανάγκη μέτρων, ο καθένας να κρίνεται από το τι προτείνει, τι κάνει στην πράξη και, την ώρα των αποφάσεων, τι απόφαση παίρνει ο καθένας.

Λένε διάφοροι πως η Κυβέρνηση ακολουθεί φορολογική πολιτική. Εμείς λέμε να κάνουν μια σύγκριση για το αν αυτή η Κυβέρνηση ακολουθεί ‘φορομπηχτική’ πολιτική και το τι γίνεται στην Ευρώπη. Δεχόμαστε τις συγκρίσεις. Οι φόροι που έβαλε αυτή η Κυβέρνηση ήταν εκείνοι που προβλέπονταν από την ΕΕ. Όταν ήρθε η ώρα να επιμερίσουμε και ένα ρόλο για τον πλούτο να συνεισφέρει στα οικονομικά του κράτους, κάποιοι ψήφισαν εναντίον. Θα ήθελα να τα υπενθυμίσω αυτά τα πράγματα. Επαναλαμβάνω: ο καθένας δεν κρίνεται από τις εξαγγελίες του αλλά τις αποφάσεις του, την υλοποίηση των αποφάσεων και το πώς τοποθετείται όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων. Για να μην υπενθυμίσω και για το ποιά ζητήματα τέθηκαν τώρα στο θέμα της φορολόγησης των τραπεζών. Και τώρα που πήραμε θέμα για τη συνεισφορά των τραπεζών, άρχισαν κάποιοι πάλι ‘τα όργανα’. Δεν γίνεται όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων για τον πλούτο κάποιοι να βάζουν διάφορα θέματα, να σφυρίζουν αδιάφορα ή να θέτουν τέτοια ζητήματα που καθυστερούν τη λήψη και την υλοποίηση απόφασης και όταν είμαστε σε άλλες περιόδους να λένε πως αυτή η Κυβέρνηση τάχα δεν επιμερίζει τα βάρη από την οικονομική κρίση.

Ερώτηση: Ένα σχόλιο για τους Ευρωβουλευτές και το πώς αντιδράτε ως Κυβέρνηση;

Απάντηση: Έχουμε πει και χθες, μόλις περιέπεσε στην αντίληψή μας το συγκεκριμένο θέμα, για την απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να συλλάβει και να κρατήσει παράνομα τους Ευρωβουλευτές και τους Κύπριους πολίτες και όσους ήταν μαζί τους. Κάναμε τα απαραίτητα διαβήματα, τόσο προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών όσο και προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να πετύχουμε την απελευθέρωση των παρανόμως κρατουμένων. Έχουν μείνει μόνο δυο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που κρατούνται παράνομα από τις κατοχικές αρχές. Θέλω να επαναλάβω ότι εμείς συνεχίζουμε τα διαβήματα και τις προσπάθειες για να απελευθερωθούν.