Κοινή συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Εργασίας και της Προέδρου της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση
04/03/2011
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση κα Αργεντούλα Ιωάννου έδωσαν σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εργασίας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου έγινε εκτενής αναφορά στο έργο τόσο του Υπουργείου Εργασίας όσο και της Επιτροπής για την προώθηση της ίσης μεταχείρισης των φύλων στην απασχόληση.
Μετά την εισαγωγική της ομιλία, η κα Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:
Ερώτηση: Τα παράπονα που αφορούν στα θέματα ισότητας των φύλων στην απασχόληση προέρχονται από συγκεκριμένους επαγγελματικούς τομείς;
Απάντηση: Ένα μεγάλο μέρος των παραπόνων υποβάλλεται από οικιακές εργαζόμενες και η πιο συνήθης καταγγελία αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση. Το μεγαλύτερο μέρος των παραπόνων υποβάλλεται από εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα.
Ερώτηση: Οι περισσότερες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση είναι βάσιμες;
Απάντηση: Οι περισσότερες είναι αβάσιμες, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της διερεύνησης.
Ερώτηση: Είπατε ότι θα εφαρμοστούν πολιτικές συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες από αυτές τις πολιτικές;
Απάντηση: Έχει συσταθεί, με απόφαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, ειδική τριμερής τεχνική επιτροπή η οποία εξέτασε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και κατά πόσον αυτό καλύπτει με επάρκεια τα ζητήματα της συμφιλίωσης. Εξέτασε ταυτόχρονα και τα ζητήματα που αφορούν τις υποδομές και τις πολιτικές που προωθούνται είτε από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, είτε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, διότι πολλές πολιτικές που ίσως να μην φαίνεται άμεσα ότι σχετίζονται με τα θέματα των διευκολύνσεων στο τέλος μπορεί να έχουν θετική ή αρνητική επίδραση. Η τεχνική επιτροπή έχει προβεί σε καταγραφή του πεδίου και έκανε κάποιες εισηγήσεις. Με βάση αυτές τις εισηγήσεις εμείς τώρα προχωρούμε σε ένα εθνικό σχέδιο, μια στρατηγική γι’ αυτά τα ζητήματα.
Η στρατηγική αυτή εντοπίζει και θέματα που έχουν να κάνουν με βελτιώσεις της νομοθεσίας και κάποιες από αυτές είτε γίνονται είτε ήδη έγιναν. Έχω αναφέρει την τροποποίηση της γονικής άδειας και του νόμου για την προστασία της μητρότητας. Η στρατηγική επίσης εντοπίζει και τα ζητήματα υποδομών. Ακριβώς σε αυτά τα ζητήματα μπαίνουν κάποιοι στόχοι οι οποίοι θα υλοποιηθούν μέσα από το στρατηγικό πρόγραμμα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Για παράδειγμα, ένα ζήτημα που φαίνεται ότι αναδεικνύεται, και υπάρχει κοινή προσέγγιση σ’ αυτό, είναι η ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εμπλακεί πολύ πιο ενεργά στα ζητήματα της παροχής υποδομών στήριξης. Είναι ανάγκη να συνδέσουμε καλύτερα τις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας, για παράδειγμα για το ολοήμερο σχολείο, με πολιτικές που έχουν να κάνουν με τα θέματα της συμφιλίωσης. Να πω σε αυτό το σημείο ότι εμείς ως Υπουργείο Εργασίας βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και έχουμε τονίσει ότι θα ήταν σωστότερο η επιλογή των χώρων, των περιοχών όπου προωθείται η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών της περιοχής.
Ένα άλλο μέτρο πολιτικής που φαίνεται ότι εντοπίζει αυτή η μελέτη αφορά την ανάγκη να υπάρξει αναπροσαρμογή στα ωράρια λειτουργίας των δομών φροντίδας και αυτό αφορά το ωράριο λειτουργίας τόσο δομών που βρίσκονται κάτω από Συμβούλια Κοινοτικής Ευημερίας, Τοπικές Αρχές και εθελοντικούς οργανισμούς όσο και του ιδιωτικού τομέα. Να υπογραμμίσω επίσης ότι και αυτό το συγχρηματοδοτούμενο έργο στου οποίου την υλοποίηση προχωρούμε εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πιλοτικής προσπάθειας να δούμε κατά πόσον η επιδότηση τροφείων λειτουργεί υποβοηθητικά και για την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά και ως μηχανισμός στήριξης της συμφιλίωσης επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.