20/12/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:
«Το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε σήμερα σε συνεδρία υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισε τη διαφοροποίηση του σχεδίου που φέρει τον τίτλο ‘Κίνητρα για την εργοδότηση ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού’ και αυτή η διαφοροποίηση γίνεται έτσι ώστε να ενταχθούν και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι για περίοδο πέραν των έξι συνεχόμενων μηνών. Αυτό το τροποποιημένο σχέδιο προνοεί την παροχή χορηγιών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ως κίνητρο για την πρόσληψη ανέργων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και αφορά τους ανέργους για περίοδο πέραν των έξι συνεχόμενων μηνών.
Το εν λόγω σχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2009 και η περίοδος εφαρμογής του λήγει στις 30 Ιουνίου 2014. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν τρία εκ. ευρώ και κατόπιν, λόγω και της επιτυχίας του σχεδίου, αυξήθηκε στα έξι εκ. ευρώ. Τώρα, με τη συμπερίληψη στο συγκεκριμένο σχέδιο των εγγεγραμμένων ανέργων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και είναι εγγεγραμμένοι για περίοδο πέραν των έξι μηνών, κονδύλι πέραν του ενός εκ. ευρώ θα δεσμευθεί για την κατηγορία αυτή.
Αυτό το σχέδιο εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη τρία προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για εργοδότηση ανέργων που συνολικά έχουν καλύψει δυόμισι χιλιάδες άτομα και υπάρχουν και κάποια άλλα προγράμματα που τρέχουν σε συνεργασία με διάφορες υπηρεσίες, όπως η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης που οδήγησε και στην επιδείνωση της κατάστασης με την ανεργία η Κυβέρνηση, με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εφαρμόζει πολιτική που στηρίζεται στο δίπτυχο ‘Στήριξη της Απασχόλησης/Στήριξη των Ανέργων’. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προωθηθεί τα ακόλουθα σχέδια και δράσεις:
· Εφαρμογή αυστηρότερης πολιτικής για την απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών.
· Εντατικοποίηση της εκστρατείας για πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.
· ΄Εκτακτο σχέδιο παροχής κινήτρων για την εργοδότηση ανέργων.
· ΄Εκτακτο σχέδιο επιχορήγησης επιχειρήσεων για ενίσχυση της απασχόλησης, που εφαρμόζεται από το ΚΕΠΑ.
· Μονοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης για συμμετοχή εργοδοτουμένων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο απολύσεων με στόχο την πρόληψη της ανεργίας με παράλληλη προώθηση της απόκτησης επαγγελματικών προσόντων.
· ΄Εκτακτο σχέδιο επιμόρφωσης ανέργων. Είναι μια σύμπραξη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του ΚΕΠΑ, του ΑΞΙΚ και του Τμήματος Εργασίας για αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων σύμφωνα με τις ανάγκες που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας και βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους.
· Ταχύρρυθμα προγράμματα αρχικής κατάρτισης ανέργων και νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας σε επαγγέλματα στα οποία υπάρχει ζήτηση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
· Νέο έκτακτο σχέδιο στήριξης της απασχόλησης με εξατομικευμένη κατάρτιση ανέργων στις επιχειρήσεις. Εφαρμόζεται από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Με το σχέδιο αυτό δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν άνεργο τον οποίο θα καταρτίσουν για να αποκτήσει τις ανάλογες δεξιότητες ανάλογα με τη θέση εργασίας που θέλει η επιχείρηση να καλυφθεί. Στον εργοδότη δίνεται χορήγημα το οποίο καλύπτει τόσο το μισθολογικό κόστος όσο και το κόστος κατάρτισης, με ύψος ανώτατου χορηγήματος 1600 ευρώ.
· Η τοποθέτηση και κατάρτιση ανέργων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Καταβάλλεται χορήγημα στους εργοδότες που μπορεί να ανέλθει στο 60%, 70% ή 80% του κόστους κατάρτισης και του κόστους κατάρτισης προσωπικού, με ανώτατο χορήγημα 1600 ευρώ.
΄Ενα άλλο ζήτημα που απασχόλησε σήμερα τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου είναι η έγκριση της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μεγάλης Βρετανίας για ανάκτηση περιοχής που βρίσκεται στα Πολεμίδια. Είναι ο γνωστός οικισμός Βερεγγάρια. ΄Εχει επέλθει συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μεγάλης Βρετανίας μετά από διάφορες επαφές και συζητήσεις. Τα δύο μέρη τελικά κατέληξαν σε συμβιβασμό για την αγορά της συγκεκριμένης γης για το συνολικό ποσό των 13.530.000 ευρώ. Πέρα από τον οικισμό Βερεγγάρια, που έχει συνολική έκταση 249.794 τετραγωνικά μέτρα, στην πιο πάνω έκταση περιλαμβάνεται και έκταση 8.798 τετραγωνικών μέτρων και ένα οικόπεδο εμβαδού 364 τετραγωνικών μέτρων. Το πρώτο βρίσκεται νοτιότερα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Πάφου και το οικόπεδο βρίσκεται στην ενορία Απ. Ανδρέα στη Λεμεσό. Και τα δύο τεμάχια περιέρχονται στην κατοχή της Δημοκρατίας. Η αξία του οικισμού, όταν θα είναι έτοιμος για ανάπτυξη, μαζί με την αγοραία αξία και των υπόλοιπων δύο μικρών ακινήτων, υπολογίζεται σε περίπου 50 εκ. ευρώ».
Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:
Ερώτηση: Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι το πρόβλημα της υγείας του κ. ΄Ερογλου θα επηρεάσει το πρόγραμμα των συνομιλιών μέχρι τη συνάντηση της Γενεύης;
Απάντηση: Δεν είμαστε σε θέση να πούμε οτιδήποτε, είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα ΄Εθνη, όταν θα υπάρχουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες και αποφάσεις θα τις ανακοινώσουμε. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι σίγουρα η συνάντηση που θα γινόταν αύριο δεν θα γίνει. Από κει και πέρα να αναμένουμε όλοι τις αποφάσεις που θα προκύψουν μέσα από τις επαφές.
Ερώτηση: Ούτε έγινε συζήτηση από τα Ηνωμένα ΄Εθνη για πιθανή μετάθεση της συνάντησης;
Απάντηση: Είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα ΄Εθνη αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο.
Ερώτηση: Οι συναντήσεις των Συμβούλων θα συνεχιστούν;
Απάντηση: Οι συναντήσεις των Συμβούλων θα γίνουν κανονικά.
Ερώτηση: Υπάρχει πληροφόρηση ως προς το πότε ο κ. ΄Ερογλου θα είναι σε θέση να επιστρέψει;
Απάντηση: Όχι ακόμη. Είναι νωρίς. Να αναμένουμε.
Ερώτηση: Τα αντισταθμιστικά μέτρα θα είναι στο συρτάρι μέχρι το νέο χρόνο; Και τι γίνεται με το θέμα της ΠΑΣΥΔΥ;
Απάντηση: Η επαφή με την ΠΑΣΥΔΥ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις έχει να κάνει με τα ζητήματα τα οποία τίθενται και στο οικονομικό πακέτο που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, δηλαδή τη συζήτηση του θέματος της συνεισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων στον προϋπολογισμό του 2011 με ένα στόχο 35 εκ. ευρώ, και έχει να κάνει με ζητήματα που αφορούν εργασιακά θέματα όπως είναι το συνταξιοδοτικό, η εναλλαξιμότητα και το θέμα της αναδιάρθρωσης της ΑΤΑ για να γίνει κοινωνικά πιο δίκαιη. Αυτό είναι το πρώτο. Θα γίνουν οι συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ακόμη δεν έχουμε κάτι για να ανακοινώσουμε. Το δεύτερο, αναφορικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα για τα οποία έχει μιλήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουμε πει ότι η Κυβέρνηση θα εξαγγείλει στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα, πρώτα από όλα γι΄ αυτές τις ομάδες που πρώτιστα θα έχουν το μεγαλύτερο κόστος από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Επειδή θα είναι στοχευμένα κάνουμε μια συγκεκριμένη εργασία αναφορικά με αυτό το θέμα και γι’ αυτό δεν είμαστε σε θέση να πούμε κάτι περισσότερο.
Ερώτηση: Οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν πει ότι αναμένουν σχέδιο για τη συνεισφορά της Κυβέρνησης.
Απάντηση: Οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι δημόσια εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. ΄Εχει Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο η ευθύνη για τον καταρτισμό σχεδίου αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών και εξ όσων γνωρίζω εργάζεται το Διοικητικό Συμβούλιο πάνω σε αυτό το σχέδιο. Η Κυβέρνηση αναμένει να λάβει γνώση αυτού του σχεδίου και έπειτα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα.
Ερώτηση: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα;
Απάντηση: Το συντομότερο.
Ερώτηση: Υπήρξε μια ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αναφορικά με τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ για την ΑΟΖ. Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την ανακοίνωση;
Απάντηση: Αυτό είναι κατανοητό, είναι θέση κάθε κυρίαρχου κράτους. Οι σχέσεις μεταξύ δύο χωρών είναι θέμα δύο χωρών. Είναι απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας που ήλθε σε συμφωνία με το κράτος του Ισραήλ.
Ερώτηση: Η κίνηση της Τουρκίας να προβεί σε παραστάσεις προς τον Πρέσβη του Ισραήλ πρέπει να μας ανησυχεί;
Απάντηση: Ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι στα πλαίσια της άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων δεν είναι θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες οποιουδήποτε άλλου κράτους. Τονίζω ότι γι’ αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ, αλλά και γενικότερα με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση εργάζεται με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, του κράτους μας, και ταυτόχρονα με μεθοδευμένο και στοχευμένο τρόπο να μπορούμε να συνάπτουμε εκείνες τις συμφωνίες που να ενισχύουν και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας αλλά και θα μας δίνουν και τη δυνατότητα πολύ συγκεκριμένα να αξιοποιούμε το όποιο όφελος προέρχεται από την άσκηση αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πολύ συγκεκριμένα και μεθοδικά εργαστήκαμε για το θέμα της συμφωνίας με το Ισραήλ για την ΑΟΖ και από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε το ίδιο μεθοδικά και με τους ίδιους χαμηλούς τόνους να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.