Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, χθες στη Δερύνεια, στο πλαίσιο δικοινοτικής εκδήλωσης του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Αμμοχώστου
11/12/2010
Θέλω να συγχαρώ θερμά τις δύο Επαρχιακές Επιτροπές της Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος από καρδιάς, γιατί με συνέπεια συνεχίζουν την ωραία παράδοση αυτών των συναντήσεων που σφυρηλατούν την κοινή θέληση για αγώνα, λύση και επανένωση. Εύχομαι όπως τα μηνύματα που εκπέμπονται κάθε χρόνο από αυτήν την εκδήλωση να γίνουν καθημερινά μηνύματα όλων των Επαρχιακών Οργανώσεων και, γενικά, του προοδευτικού κινήματος στις δύο κοινότητες, μηνύματα επαναπροσέγγισης, μηνύματα κοινού αγώνα, μηνύματα για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, μηνύματα για ένα κράτος ομοσπονδιακό με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Πρέπει να γίνει καθημερινή πολιτική πράξη του λαϊκού κινήματος και στις δύο κοινότητες να εκπέμπεται το μήνυμα το διαπαιδαγωγικό στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους καθημερινά. Διότι πολλές φορές, δυστυχώς, όταν χωρίσουμε από εδώ, έχουμε τοποθετήσεις και στέλνουμε μηνύματα διαφορετικά από αυτά τα οποία εκπέμπουν εδώ οι δύο Επαρχιακές Οργανώσεις.
Δεν νοείται σήμερα να ακούει κανένας ότι η πολιτική του κ. Έρογλου είναι η πολιτική αυτού που έχουμε συμφωνήσει από κοινού με τον κ. Ταλάτ. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η πολιτική του κ. Έρογλου, δυστυχώς, είναι πολιτική δύο κρατών, είναι πολιτική Ντενκτάς και πρέπει να το καταλάβουμε και σας το λέω υπεύθυνα αυτό γιατί το ζω καθημερινά μέσα στις συνομιλίες είτε των συμβούλων μας είτε στις απευθείας διαπραγματεύσεις με τον κ. Έρογλου. Και πρέπει ακριβώς το λαϊκό κίνημα να διαχωρίσει τη θέση του από αυτές τις πολιτικές και στις δύο κοινότητες.
Αυτό δεν το κρύβει ο κ. Έρογλου. Την περασμένη Κυριακή μίλησε στο συνέδριο του κόμματός του και μας είπε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, υπάρχουν δύο κράτη, ότι οι πολίτες της "ΤΔΒΚ" είναι νόμιμοι οι πάντες και οι έποικοι δηλαδή και δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Τί θέλουμε στο τέλος της ημέρας; Θέλουμε τα οράματα της εργατικής τάξης στο τέλος να γίνουν ζωή και πράξη. Μα αυτά τα οράματα δεν είναι οράματα δύο κρατών. Είναι οράματα ενός κράτους, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Δεν μπορεί να υπάρξουν δύο κράτη με σύνορα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπορεί να θεωρείται ότι υπάρχουν δύο λαοί.
Ασφαλώς θα είναι διζωνικό δικοινοτικό ομοσπονδιακό το κράτος και τα σύνορα που θα υπάρχουν θα είναι διοικητικά όρια και όχι σύνορα. Και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι θα μας διαφεντεύουν ξένοι στρατοί στον τόπο μας. Κανένας ξένος στρατός δεν έχει θέση στην Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία και είναι κάτι που με τον κ. Ταλάτ, σε γενικές γραμμές, έχουμε συμφωνήσει. Έχουμε συμφωνήσει ότι στηρίζουμε την αποστρατιωτικοποίηση της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και έμεναν διαφορές άποψης αν θα παραμείνουν εκείνα τα αποσπάσματα που προβλέπονται από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Είχαμε μια διαφορά. Εμείς θέλαμε και θέλουμε να μην έχουμε εγγυητές, να μην έχουμε κηδεμόνες. Υπάρχει στο τραπέζι αυτή η διαφορά, αλλά η διαφορά που υπάρχει σήμερα με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που υπήρξε με τον κ. Ταλάτ, πάρα πολύ μεγαλύτερη.
Γι’ αυτό η παράκλησή μου είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας πάνω στη βάση κάποιων αξιών, πολιτικών, κοινωνικών και αυτή η βάση να είναι σταθερή και να είμαστε συνεπείς στην υλοποίησή της.
Εγώ θέλω να ξέρετε, εκ μέρους της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ως διαπραγματευτής καθημερινά δίνω τη μάχη με τις δυνάμεις του εξτρεμισμού, με τις δυνάμεις του σοβινισμού και του εθνικισμού και γνωρίζουν πολύ καλά οι σύντροφοί μου πόσο δύσκολη είναι η θέση μέσα από Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, που ελέγχονται βασικά από αυτές τις δυνάμεις, να υπερασπιστείς τις σωστές θέσεις. Όμως τις υπερασπιζόμαστε. Λέμε καθαρά στον κυπριακό λαό ότι το κράτος μας θα είναι διζωνικό, δικοινοτικό και ότι θα συμμετέχουν ισότιμα οι δύο κοινότητες στη νομή των εξουσιών, λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως και τα αριθμητικά δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να ξεχνούμε, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να καταπατηθούν σκαιώς στο όνομα της διζωνικότητας, ότι πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα να υλοποιηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, διαφορετικά δεν θα εξεύρουμε λύση και θα συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη, τραγική κατάσταση και για τις δύο κοινότητες. Και θα εδραιωθεί η διχοτόμηση την οποία ορισμένοι βεβαίως και στη μια κοινότητα και στην άλλη καθόλου δεν απεχθάνονται, την επιδιώκουν κιόλας.
Η επαναπροσέγγιση πρέπει να ξαναπάρει το κοινωνικοπολιτικό της περιεχόμενο, το περιεχόμενο της αριστεράς και να μην είναι μια αφηρημένη έννοια η επαναπροσέγγιση
Θέλω να διαβεβαιώσω τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου, τους συντρόφους του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, αλλά και γενικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι για μένα η Προεδρία έχει ένα και μόνο νόημα και σκοπό. Την επανένωση της πατρίδας μας, την απελευθέρωση από την κατοχή, την απελευθέρωση από τον εποικισμό για μια πατρίδα για τους Κύπριους και μόνο, μια πατρίδα στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν ισότιμα σαν αφέντες στην πατρίδα τους και όχι σαν δούλοι των οποιωνδήποτε ξένων.
Θέλω από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω θερμά την αγαπημένη Πρέσβη της Σλοβακίας κα Anna Tureničova για τη συνεπέστατη βοήθεια που προσφέρει στις δυνάμεις των δύο κοινοτήτων που θέλουν να επανενώσουμε πραγματικά την πατρίδα μας και να ζήσουμε ως ελεύθεροι Κύπριοι. Την ευχαριστώ θερμά και εκείνη και τη χώρα της στο πρόσωπο της οποίας βρίσκουμε τόση πολλή κατανόηση. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στη Σλοβακία, η κα Tureničova ανανέωσε το συμβόλαιο με τη χώρα της για να είναι συνεχώς στο πλάι μας και με τη λύση του Κυπριακού, είπα και εκεί λέω και εδώ, αυτή η συμβολή της Σλοβακίας θα γραφτεί με χρυσά γράμματα για την υπόθεση της Κύπρου και του λαού της