Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε συνέδριο του ΙΜΜΕ με την ευκαιρία των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
19/11/2010
Ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου: «Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σήμερα: Καινούργιοι μύθοι ή καινούργια κάστρα δημοκρατίας;», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, με την ευκαιρία των 50 χρόνων από τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι πολύ εύστοχο, αλλά συνάμα, και πολύ ενθαρρυντικό γεγονός για την ίδια την εξέλιξη του κράτους μας και την ποιότητα των δημοκρατικών μας θεσμών, η διοργάνωση ανάλογων συνεδρίων που εμπλουτίζουν με την κατάθεση σκέψεων, προβληματισμών και απόψεων, ένα διάλογο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, για το ρόλο που διαδραματίζουν ή που οφείλουν να διαδραματίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στις σύγχρονες κοινωνίες.
Είναι, λοιπόν, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οι σύγχρονοι μύθοι μιας υπνώττουσας κοινωνίας των πολιτών ή αποτελούν τα σύγχρονα κάστρα περιφρούρησης της δημοκρατίας και των θεσμών της; Μου φαίνεται πως αν είναι κάτι στο οποίο οι πανεπιστημιακοί συμφωνείτε είναι, πως οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν καταστεί ιδιαίτερα σύνθετες, ανομοιογενείς και πολύπλοκες, ως αποτέλεσμα και των αλμάτων που έχει σημειώσει η επιστήμη στον τομέα της τεχνολογίας. Η νέα γενιά της ευφυούς τεχνολογίας και των πολυμέσων σηματοδότησε και την εκμηδένιση της σημασίας του χώρου και του χρόνου στη μετακίνηση ανθρώπων, στη διακίνηση ιδεών και στη μετάδοση συμβάντων, διευκολύνοντας έτσι και την ισχυροποίηση διάφορων ομάδων συγκρουόμενων συμφερόντων που αντιμάχονται σε τοπικό και, ταυτόχρονα, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτό το συνεχώς διαμορφούμενο και μεταβαλλόμενο σκηνικό σύνθετης και πολυεπίπεδης αλληλεπίδρασης θέτει εκ νέου επί τάπητος τις αρχές της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Αρχές που προάγουν τον πλουραλισμό και την πολυφωνία, τη συμμετοχικότητα στον διάλογο και την ανοχή στην αντίθετη άποψη, την ορθή, πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την πολιτιστική ποικιλομορφία.
Οι προκλήσεις είναι εδώ, είναι καθημερινές και είναι συνεχείς. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καλούνται να τηρούν και να προάγουν αυτό το πλαίσιο αρχών. Καλούνται να λειτουργούν προσφέροντας ουσιαστική επικοινωνία και ενημέρωση και όχι ελεγχόμενη.
Συγκεκριμενοποιώντας τα θέματα στην κυπριακή πραγματικότητα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως στα τελευταία 50 χρόνια, από τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ήταν ραγδαία, ανάλογη των επιτευγμάτων του λαού μας σε όλους τους άλλους τομείς: τον πολιτικό, τον οικονομικό, τον κοινωνικό, τον πολιτιστικό.
Ο δημοσιογραφικός κόσμος, μέσα σε δύσκολες συνθήκες για τον τόπο και τον λαό μας ολόκληρο – εμφύλιος, το προδοτικό πραξικόπημα που οργάνωσε και εκτέλεσε η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β’, τουρκική εισβολή και κατοχή – κατάφερε να αγωνιστεί και να κατοχυρώσει ελευθερίες και δικαιώματα απαραίτητα για τη λειτουργία της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας. Παρά τις σημαντικές κατακτήσεις του δημοσιογραφικού κόσμου είναι εξίσου ξεκάθαρο, πως πολλά ακόμη υπολείπονται να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Καθ’ όσον μας αφορά, ως Κυβέρνηση έχουμε αποσαφηνίσει τις απόψεις μας για το πώς οραματιζόμαστε τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Εμείς θέλουμε μια δημοσιογραφία που να σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Θέλουμε τη δημοσιογραφία να λειτουργεί πραγματικά ως «τέταρτη εξουσία», να παρέχει υπεύθυνη, σφαιρική, έγκυρη, αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση, ώστε ο πολίτης να κρίνει και να συμμετέχει στη διαμόρφωση του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
Η δημοσιογραφία στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας πρέπει να αποτελεί επιπρόσθετη πηγή γνώσης για τους πολίτες, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σήμερα.
Η δημοσιογραφία είναι και πρέπει να λειτουργεί πρωτίστως ως λειτούργημα και ο δημοσιογράφος ελεύθερος να διερευνά, να αξιολογεί, να κρίνει και να μεταδίδει ειδήσεις χρήσιμες για την κοινωνία.
Οι δημοσιογράφοι έχουν καθήκον και υποχρέωση να κυνηγούν την αλήθεια και να ενημερώνουν υπεύθυνα τους πολίτες. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από μια δημοσιογραφία που να έχει στην πρώτη γραμμή την επίλυση του Κυπριακού για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Έχουμε ανάγκη από μια δημοσιογραφία που να προβάλλει τα δίκαια και δικαιώματα του λαού μας, εντός και εκτός Κύπρου.
Η δημοσιογραφία οφείλει να αποτελεί εκείνη τη γέφυρα που συνδράμει δημιουργικά στην επικοινωνία των πολιτικών δυνάμεων με τους πολίτες.
Αν οραματιζόμαστε αυτά για τη δημοσιογραφία, είναι γιατί θέλουμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αποτελούν τα σύγχρονα κάστρα περιφρούρησης της δημοκρατίας μας και των θεσμών της και όχι οι σύγχρονοι μύθοι.
Αυτή η μάχη δεν έχει λήξει. Ούτε και θα λήξει ποτέ. Γιατί είναι μια συνεχής μάχη που δίδεται σε καθημερινή βάση. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση. Και αντιμέτωποι με αυτή την πρόκληση είμαστε όλοι μας: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και πολίτες.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.