19/10/2010
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου την απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου για το απευθείας εμπόριο.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο αποτελεί θετική εξέλιξη. Η απόφαση είναι αποτέλεσμα της σκληρής και συντονισμένης προσπάθειας που έχει γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της, τα πολιτικά κόμματα και τους έξι Ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η θετική εξέλιξη αποδεικνύει στην πράξη τη σημασία και το όφελος που έχει για τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον αγώνα που διεξάγουμε για λύση του Κυπριακού, η ενότητα, η σύμπνοια και η κοινή προσπάθεια για την επίτευξη στόχων.
Η απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου δεν προσφέρεται ασφαλώς για θριαμβολογίες. Άλλωστε, το θέμα δεν έχει κλείσει εντελώς, παρότι με την απόφαση οι εξελίξεις τίθενται πάνω σε ορθή βάση. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια με την ίδια σοβαρότητα και συνέπεια, μαζί και σε συνεργασία με τα κόμματα και τους Ευρωβουλευτές μας για την προσδοκώμενη κατάληξη του θέματος.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει δραστήρια να προωθεί την πρόταση του Προέδρου για την Αμμόχωστο η οποία παρέχει, ανάμεσα σε άλλα, τη δυνατότητα για ανάπτυξη των σχέσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την ΕΕ χωρίς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διεθνής νομιμότητα.
Με την υιοθέτηση της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο, αλλά και ολόκληρου του πακέτου προτάσεων που βρίσκονται στο γνωστό του τρίπτυχο εξυπηρετείται ο βασικός στόχος της επίτευξης συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Μόνο με τη συνολική λύση του Κυπριακού μπορούν να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα που προκαλούνται από τη συνέχιση της κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεσης της πατρίδας μας».
Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:
Ν. Μαρκαντώνης: Θα μεταβεί τελικά ο Πρόεδρος στην Αθήνα;
Απάντηση: Εμείς δεν είχαμε πει ποτέ ότι θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Αθήνα. Και αντιλαμβάνομαι ότι η ερώτηση συνδέεται με τα διάφορα δημοσιεύματα που και τώρα και προηγουμένως είχαν δημοσιευτεί σε ελληνικές και κυπριακές εφημερίδες ότι εκεί ενδέχεται ο Πρόεδρος να έχει συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Ποτέ δεν υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο. Ο Πρόεδρος είναι στην Κύπρο, 21 του μηνός ο Πρόεδρος θα δεχθεί τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Κ. Πομηλορίδης: Γιατί αναβλήθηκε η συνάντηση στις 22 του μηνός για το περιουσιακό;
Απάντηση: Δεν έχει αναβληθεί, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχε διευθετηθεί συνάντηση για τη μέρα αυτή. Η συνάντηση που ήταν οριστική ήταν η χθεσινή, της Δευτέρας. Η επόμενη συνάντηση είναι αυτή που έχει συμφωνηθεί για τις αρχές Νοεμβρίου. Είχε ανακοινωθεί από τον κ. Ντάουνερ αλλά δεν είχε κλείσει οριστικά. Η μόνη συνάντηση που είχε κλείσει οριστικά ήταν η χθεσινή.
Κ. Ποταμίτης: Δημοσιεύματα φέρουν την Κυβέρνηση να προβαίνει σε διαβήματα για τον τρόπο διοργάνωσης της τελετής εγκαινίων του Λιμνίτη όπως και αναφέρονται σε πρόσκληση που απευθύνθηκε στον Τούρκο λεγόμενο Πρέσβη.
Απάντηση: Έχουμε πει για το θέμα του λεγόμενου Τούρκου Πρέσβη στην Κύπρο ότι δεν μπορεί να υπάρχει Τούρκος Πρέσβης στην Κύπρο, στα κατεχόμενα, για τον απλούστατο λόγο ότι τα κατεχόμενα αποτελούν μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράνομα η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο, άρα δεν μπορεί να λέγεται ότι υπάρχει Τούρκος Πρέσβης.
Π. Ποταμίτης: Αυτά όσον αφορά στον Τούρκο λεγόμενο Πρέσβη. Τι έχετε να πείτε αναφορικά με τον κ. Ντάουνερ;
Απάντηση: Αυτό θα πρέπει να το απευθύνετε στον Τούρκο Πρέσβη και δεν νομίζω να έχουν καλέσει αυτόν που αποκαλείται Τούρκος Πρέσβης.
Κ. Πομηλορίδης: Γνωρίζετε αν τα Ηνωμένα ΄Εθνη έχουν καλέσει Πρέσβεις της ΕΕ στην Κύπρο; Λέγεται ότι κλήθηκε μόνο ο Πρέσβης των ΗΠΑ.
Απάντηση: Αυτό θα πρέπει να το απευθύνετε στα Ηνωμένα ΄Εθνη που ήταν και οι διοργανωτές της συγκεκριμένης τελετής.
Μ. Παπαηλία: Υπάρχει προσπάθεια από την Επιτροπή Θεσμών για να συζητηθεί θέμα δράσης του κ. Ντάουνερ;
Απάντηση: Τα θέματα της Βουλής είναι της Βουλής. Γι΄ αυτό να απευθυνθείτε στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.
Μ. Παπαηλία: Ως Κυβέρνηση σας βρίσκει σύμφωνους αυτή η συζήτηση;
Απάντηση: Η Κυβέρνηση πάντοτε μετρά, αξιολογεί και εκτιμά τα διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό πάντοτε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε ένα βοηθούμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.
Κ. Κωνσταντίνου: ΄Αρα, επομένως κάποιοι στη Βουλή θέτουν προσκόμματα σε αυτή τη διαδικασία;
Απάντηση: Εγώ δεν έχω πει αυτό το πράγμα. ΄Εχω πει ότι τα θέματα της Βουλής είναι θέματα της Βουλής.
Κ. Πομηλορίδης: Πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το περιουσιακό;
Απάντηση: Ο ρυθμός και η συχνότητα των διαπραγματεύσεων και των συναντήσεων και το πώς συνεχίζουν είναι θέμα που αφορά πρώτα από όλα τις δύο κοινότητες. Η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. ΄Ερογλου έχει οριστικοποιηθεί. Μέχρι εκείνο το διάστημα θα εργάζονται οι σύμβουλοι και οι διαπραγματευτικές ομάδες στο θέμα του περιουσιακό που συζητείται τούτη την ώρα.
Κ. Πομηλορίδης: Το ότι πάμε σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για την επόμενη συνάντηση στις διαπραγματεύσεις σημαίνει ότι τα πράγματα στο περιουσιακό δεν προχωρούν;
Απάντηση: Όχι, αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα το δούμε στο τέλος, κατά πόσο υπάρχουν οι δυνατότητες να φτάσουμε σε συγκλίσεις ή όχι στο συγκεκριμένο θέμα. Οι διαφορές που υπάρχουν είναι γνωστές και συγκεκριμένες. Η δική μας πρόταση στο περιουσιακό παρέχει το δικαίωμα στο νόμιμο ιδιοκτήτη να αποφασίζει αναφορικά με το θέμα της ιδιοκτησίας του. Η τουρκοκυπριακή πρόταση, στην πρόταξή της - αυτό που εμείς θέτουμε για τον ιδιοκτήτη - το θέτει για το χρήστη.
Μ Παπαηλία: ΄Εχει διευθετηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής;
Απάντηση: Εξ όσων γνωρίζω, όχι ακόμη. Αλλά συνάντηση θα γίνει.
Κ. Πομηλορίδης: ΄Εχει αποφασίσει ο Πρόεδρος για τη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως;
Απάντηση: Η θητεία της Επιτρόπου Διοικήσεως εκπνέει το Δεκέμβριο. Άρα, έχει χρόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.