Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, χθες στη Θεσσαλονίκη
29/10/2010
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κ. Guy Teissier, χθες στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών. Από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρίστος Πατσαλίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας κ. Γιώργος Γεωργίου, ο Ακόλουθος Άμυνας της Κύπρου στην Ελλάδα Αντισυνταγματάρχης Ανδρέας Ζωνιάς και η Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας κα Αλίκη Στυλιανού.
Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της παρουσίας του Υπουργού Άμυνας στη Θεσσαλονίκη για τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου και για να παραστεί στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας “DEFENSYS 2010” την οποία επισκέφθηκε και ο κ. Teissier.
Ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη χαρά του για την πραγματοποίηση της συνάντησης, η οποία έγινε σε ένα ιδιαίτερα φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Ο κ. Παπακώστας αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς περιλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας, αποτέλεσμα των οποίων είναι η σύναψη συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών. Ο κ. Παπακώστας εξέφρασε την ευχή και την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας θα συνεχίσουν να αναβαθμίζονται συνεχώς.
Στη συνέχεια ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στο κυπριακό πρόβλημα και στη θετική, ενισχυτική στάση που τήρησε η Γαλλία έναντι της Κύπρου σε αυτό το θέμα. “Η Γαλλία έχει σταθεί δίπλα μας σε όλα τα διεθνή βήματα και στήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία και τον λαό της όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στον Τούρκο εισβολέα”, είπε ο κ. Παπακώστας. “Γι’ αυτή της τη στάση, η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο κυπριακός λαός της είμαστε ευγνώμονες”, πρόσθεσε.
Ο κ. Παπακώστας έκανε αναφορά στην πορεία των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο και είπε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 36 χρόνια και παρά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού εντούτοις, δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει θετική κατάληξη. Η τουρκική πλευρά, είπε ο κ. Παπακώστας, επιδιώκει μια λύση συνομοσπονδίας παρά την ύπαρξη των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα. Ασφαλώς ο κυπριακός λαός δεν θα δεχθεί μια λύση συνομοσπονδίας η οποία δεν θα είναι ούτε λειτουργική ούτε βιώσιμη, πρόσθεσε τονίζοντας ότι η λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να προβλέπει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
Παρά τις δυσκολίες και τα προσκόμματα που προβάλλει η τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, συνεχίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού έτσι ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν μαζί ειρηνικά, κατέληξε ο κ. Παπακώστας.
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης είπε ότι άκουσε με μεγάλη προσοχή τον Υπουργό Άμυνας και του εξέφρασε την αμέριστή του συμπαράσταση για την πικρία και την οδύνη που έζησε ο κυπριακός λαός επειδή, όπως είπε, και η Γαλλία στο πρόσφατο, σχετικά, παρελθόν είχε εμπειρία εισβολής και αντιλαμβάνεται τα συνεπακόλουθα. Διαβεβαίωσε τον Υπουργό Άμυνας ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό της Κύπρου και πρόσθεσε ότι είναι γνωστή η στάση που τηρεί η Γαλλία σχετικά με την ένταξη υποψηφίων κρατών στην ΕΕ. Θα πρέπει να πληρούν τις κοινές αξίες της ΕΕ, δηλαδή, τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ειρήνη, είπε ο κ. Teissier.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης είπε ότι δράττεται της ευκαιρίας για να εκφράσει τις ευχαριστίες της Γαλλικής Κυβέρνησης προς την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στους Γάλλους στρατιώτες που επιστρέφουν από το Αφγανιστάν δια μέσου της Κύπρου και για την πολύτιμη, έμπρακτη συμπαράστασή της και τις διευκολύνσεις που παρείχε σε Γάλλους πολίτες στη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο το 2006. Κατέληξε τονίζοντας ότι προσβλέπει σε ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου.