Αθήνα 19 Ιουλίου 2010
Δηλώσεις ΑΝΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα και
ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μ. Κυπριανού
Βασικά σημεία:
κ. Δ. Δρούτσας:
· «Η επίσκεψη του φίλου Μάρκου Κυπριανού στην Ελλάδα συμπίπτει με μια μαύρη επέτειο για την Κύπρο, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Συμπληρώνονται 36 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και αν μπορούσα να απομονώσω ένα μόνο μήνυμα από τη σημερινή μας συνάντηση θα ήταν αυτό: Ότι ο χρόνος που έχει περάσει από την τουρκική εισβολή είναι πάρα πολύς και η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πρέπει επιτέλους να τερματιστεί, να φύγουν όλα τα κατοχικά στρατεύματα, για να ζήσει επιτέλους ο κυπριακός λαός ελεύθερος με ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».
· «Στο επικοινωνιακό σύνθημα «Ένα βήμα εμπρός στο Κυπριακό» που ακούγεται κατ’ επανάληψη από τουρκικά χείλη, εμείς προτάσσουμε πράξεις και όχι λόγια και ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας για άλλη μια φορά έδειξε ότι είναι μπροστά από τις εξελίξεις, κατέθεσε ένα πακέτο προτάσεων που αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της διαδικασίας, με όρους πολιτικούς και όχι επικοινωνιακούς. Το χαιρετίζουμε αυτό και βεβαίως έχει την πλήρη υποστήριξή μας».
· (Για το «Πίρι Ρέις») «Εδώ και μερικές εβδομάδες η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες έντασης, να οξύνει την κατάσταση στο Αιγαίο και εδώ περιλαμβάνω φυσικά και την περιοχή του Καστελόριζου, αναμασώντας τις γνωστές της θέσεις που κινούνται εκτός διεθνούς νομιμότητας, όπως αυτή ορίζεται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς απαντούμε βάσει του σχεδιασμού μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απαντούμε με ξεκάθαρο τρόπο κατοχυρώνοντας -και το τονίζω αυτό- απόλυτα τις νομικές και πολιτικές μας θέσεις και ταυτόχρονα ορίζουμε εμείς το ρυθμό και την ένταση σε όλα αυτά τα γεγονότα. Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μπει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, ούτε να παρασυρθεί σε ένα διάλογο εκτός του πλαισίου, που εμείς έχουμε καθορίσει - όπως εμφανώς επιδιώκει η Τουρκία.»
κ. Μ. Κυπριανού:
· «Αύριο είναι η 36η επέτειος της τουρκικής εισβολής, δυστυχώς βιώνουμε ακόμη τα αποτελέσματα και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της εισβολής και θέλω να πάρω αυτή την ευκαιρία και να ευχαριστήσω άλλη μια φορά την ελληνική Κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράστασή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού, στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας».
· «Οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια αποσκοπούν στην ουσιαστική ενίσχυση των συνομιλιών, το να ανοίξουν τα υπόλοιπα κεφάλαια των συνομιλιών, θα βοηθήσει την επίσπευση και ελπίζουμε και την πιο γρήγορη κατάληξη των συνομιλιών και βεβαίως θα τονίσω ιδιαίτερα την πρόταση για την Αμμόχωστο, την απόδοση της περίκλειστης περιοχής στα Ηνωμένα Έθνη και τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα και διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
· «Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, να υπενθυμίσω ότι αυτή τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας την έχουν επικυρώσει και τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και επομένως αν όντως θέλει η Τουρκία και εννοεί σοβαρά να προχωρήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα που δημιουργούνται από αυτή τη Σύμβαση που αναγνωρίζονται από αυτή τη Σύμβαση και να προχωρήσει και στην υπογραφή και επικύρωσή της.»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων:
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Με ιδιαίτερη χαρά όπως πάντα υποδεχόμαστε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και φίλο Μάρκο Κυπριανού. Για άλλη μια φορά καλωσόρισες Μάρκο.
Η επίσκεψή του στην Ελλάδα συμπίπτει με μια μαύρη επέτειο για την Κύπρο, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Συμπληρώνονται 36 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και αν μπορούσα να απομονώσω ένα μόνο μήνυμα από τη σημερινή μας συνάντηση θα ήταν αυτό: Ότι ο χρόνος που έχει περάσει από την τουρκική εισβολή είναι πάρα πολύς και η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πρέπει επιτέλους να τερματιστεί, να φύγουν όλα τα κατοχικά στρατεύματα, για να ζήσει επιτέλους ο κυπριακός λαός ελεύθερος με ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία.
Ξέρετε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησία. Μια λύση δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε., με μία κυριαρχία μία διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Μια λύση χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων - το έχουμε πει αυτό επανειλημμένα - που δεν ταιριάζουν στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Θέλουμε μια ενωμένη Κύπρο, που να εκπροσωπείται σωστά και λειτουργικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να εφαρμόζει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, γιατί αυτό είναι το παρόν και το μέλλον της Κύπρου και τονίζω για άλλη μια φορά ότι λυπούμαστε που η ρητορική που ακούγεται τελευταία από την τουρκοκυπριακή πλευρά, θυμίζει το παρελθόν.
Η Τουρκία, αυτό είναι γνωστό, έχει τη βασική ευθύνη και πρέπει να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση όχι για επικοινωνιακή εκμετάλλευση αλλά για απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Στο επικοινωνιακό σύνθημα «Ένα βήμα εμπρός στο Κυπριακό» που ακούγεται κατ’ επανάληψη από τουρκικά χείλη, εμείς προτάσσουμε πράξεις και όχι λόγια και ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας για άλλη μια φορά έδειξε ότι είναι μπροστά από τις εξελίξεις, κατέθεσε ένα πακέτο προτάσεων που αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της διαδικασίας, με όρους πολιτικούς και όχι επικοινωνιακούς.
Το χαιρετίζουμε αυτό και βεβαίως έχει την πλήρη υποστήριξή μας.
Με τον κ. Κυπριανού σήμερα είχαμε μια ιδιαίτερα γόνιμη και χρήσιμη συζήτηση, όπως πάντα. Κατ' αρχάς κάναμε μια επισκόπηση για το πού βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με τις δικοινοτικές συνομιλίες και ανταλλάξαμε απόψεις για τις προοπτικές τους. Αναφερθήκαμε επίσης στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κυπριανού με ενημέρωσε και για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στη Μεγάλη Βρετανία και συζητήσαμε τέλος και για την κοινή μας πρωτοβουλία, την κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας - Κύπρου για το θέμα της Γάζας.
Οι συζητήσεις μας δεν σταματούν εδώ, θα συνεχιστούν και μεθαύριο την Τετάρτη στη Λάρνακα, όπου ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, γιατί με την Κύπρο βρισκόμαστε πάντα σε στενό συντονισμό και να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο, δίπλα στον κυπριακό λαό, όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις.
Και πάλι καλώς ήρθες Μάρκο μου και ο λόγος σε εσένα.
κ. Μ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Θέλω κι εγώ να εκφράσω τη χαρά μου και την ικανοποίησή μου που είμαι σήμερα εδώ. Να ευχαριστήσω τον φίλο και συνάδελφο Δημήτρη για τη συνάντηση, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των τακτικών επαφών και συναντήσεων που έχουμε, για συζήτηση βεβαίως του Κυπριακού ,των εθνικών ζητημάτων, αλλά και άλλων θεμάτων που αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα.
Όντως είναι σημαδιακές αυτές οι μέρες, αύριο είναι η 36η επέτειος της τουρκικής εισβολής, δυστυχώς βιώνουμε ακόμη τα αποτελέσματα και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της εισβολής και θέλω να πάρω αυτή την ευκαιρία και να ευχαριστήσω άλλη μια φορά την ελληνική Κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράστασή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού, στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας. Και πραγματικά 36 χρόνια μετά δεν θα μπορούσε το ζήτημα αυτό να έμενε στα διεθνή βήματα, να είναι ένα ανοιχτό ζήτημα προς επίλυση χωρίς τη στήριξη και τη βοήθεια της Ελλάδας.
Όσον αφορά το Κυπριακό, επανειλημμένα έχουμε πει ότι η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη σε μια συμφωνημένη λύση, που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, με μια ιθαγένεια, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα με βάση τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές βεβαίως του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου.
Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε την ανάγκη της διαφύλαξης της μορφής της διαδικασίας, που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της απόφασης για επανέναρξη των συνομιλιών. Δηλαδή μια διαδικασία απ' ευθείας οι δυο πλευρές που θα ζήσουμε τη λύση να τη συζητήσουν και να την επιτύχουν, αλλά χωρίς χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία και αυτό τονίζουμε σε όλες μας τις διεθνείς συναντήσεις.
Δεν μπορεί να αλλάζει κανείς τους όρους του παιχνιδιού, από τη στιγμή που ήταν η βασική προϋπόθεση ακριβώς για την έναρξή του.
Περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να συμβάλλει έμπρακτα στις προσπάθειες και να μην επιδίδεται απλώς, όπως είναι η εντύπωση που δίνει τελευταία, στην επίρριψη ευθυνών και να επικεντρωθεί στην ουσία με εποικοδομητικές προτάσεις στις συνομιλίες και όχι με επικοινωνιακά παιχνίδια και τεχνάσματα.
Οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια ακριβώς αποσκοπούν στην ουσιαστική ενίσχυση των συνομιλιών, το να ανοίξουν τα υπόλοιπα κεφάλαια των συνομιλιών, θα βοηθήσει την επίσπευση και ελπίζουμε και την πιο γρήγορη κατάληξη των συνομιλιών και βεβαίως θα τονίσω ιδιαίτερα την πρόταση για την Αμμόχωστο, την απόδοση της περίκλειστης περιοχής στα Ηνωμένα Έθνη και τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα και διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό θα εξυπηρετήσει όλες τις πλευρές, θα δώσει μια ώθηση και στις συνομιλίες, αλλά και σε ένα ευρύτερα καλό κλίμα μεταξύ των πλευρών.
Βεβαίως έχουμε ασχοληθεί και με διεθνή ζητήματα. Είναι γνωστό ότι έχουμε πάρει μια πρωτοβουλία από κοινού η Ελληνική και η Κυπριακή Κυβέρνηση για αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Αυτό το κάνουμε τώρα και σε στενή συνεργασία και επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι κάτι το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και βεβαίως άλλα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θέλω να τονίσω ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση όπως και η Ελλάδα, υποστηρίζουμε τη δυνατότητα πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, νοουμένου βεβαίως ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την Κύπρο.
Δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτική επιλογή των υποχρεώσεων στις οποίες θα συμμορφωθεί, ούτε μπορεί να αναμένει η Τουρκία ότι θα έχει μια ιδιαίτερη μια ευνοϊκότερη μεταχείριση από όλες τις άλλες υποψήφιες χώρες, ή όσες έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσο πιο γρήγορα αντιληφθεί η Τουρκία ότι μόνο με τη συμμόρφωσή της θα μπορέσει να αυξηθεί να εντατικοποιηθεί η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο το συντομότερο θα επιτευχθεί και αυτό.
Βεβαίως θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας όπως είπε και ο φίλος Δημήτρης και θεωρώ ότι είναι χρήσιμο και εποικοδομητικό να έχουμε τη δυνατότητα αυτών των συχνών επαφών, ακριβώς για καλύτερο συντονισμό και για εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλουμε από κοινού.
Να ευχαριστήσω άλλη μια φορά Δημήτρη για τη συνάντηση και βεβαίως οι επαφές θα συνεχίζονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση είναι κατ' αρχήν αν συζητήσατε το θέμα του Πίρι Ρέις, που ξαναβγήκε αυτές τις μέρες. Θα ήθελα το σχόλιο του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως συζητήσαμε και για αυτό το θέμα, γνωρίζουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας, δεν είναι κάτι το καινούργιο αυτό. Εδώ και μερικές εβδομάδες η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες έντασης, να οξύνει την κατάσταση στο Αιγαίο και εδώ περιλαμβάνω φυσικά και την περιοχή του Καστελόριζου, αναμασώντας τις γνωστές της θέσεις που κινούνται εκτός διεθνούς νομιμότητας, όπως αυτή ορίζεται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εμείς απαντούμε βάσει του σχεδιασμού μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απαντούμε με ξεκάθαρο τρόπο κατοχυρώνοντας -και το τονίζω αυτό- απόλυτα τις νομικές και πολιτικές μας θέσεις και ταυτόχρονα ορίζουμε εμείς το ρυθμό και την ένταση σε όλα αυτά τα γεγονότα.
Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μπει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, ούτε να παρασυρθεί σε ένα διάλογο εκτός του πλαισίου, που εμείς έχουμε καθορίσει - όπως εμφανώς επιδιώκει η Τουρκία. Οι θέσεις μας - και αυτό θέλω να το τονίσω για άλλη μια φορά- είναι ισχυρές και βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και εδώ υπάρχει μια διαδικασία, οι λεγόμενες διερευνητικές επαφές, που στόχο έχουν ακριβώς την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και σε αυτή την περιοχή για την οποία μιλάμε.
Οι διερευνητικές είναι αυτό το πεδίο που επιλέγει η Ελλάδα, αυτό είναι το αυστηρά προσδιορισμένο πλαίσιο που κατοχυρώνει τις θέσεις μας και στο οποίο μπορεί πραγματικά να διευθετηθεί το νομικό αυτό ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δυο χωρών. Σε αυτό το τραπέζι εμείς θα συζητήσουμε με την Τουρκία και πουθενά αλλού και, για άλλη μια φορά, σε τελική ανάλυση εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, ο δρόμος για τη Χάγη είναι πάντα ανοιχτός.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Ελλάδα επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων και ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία, στο μέτρο που αυτή βεβαίως θα είναι αμοιβαία επωφελής, στο μέτρο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας. Δεν πρέπει όμως να έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι κάθε κίνηση που κάνουμε είναι πολύ προσεκτικά μελετημένη και μετρημένη, με γνώμονα πάντα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.
Για άλλη μια φορά η δική μας απάντηση, οι δικές μας κινήσεις είναι με ψυχραιμία αλλά και με την απαραίτητη αποφασιστικότητα.
κ. Μ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Αν μου επιτρέπετε να κάνω κι εγώ ένα σύντομο σχόλιο γι' αυτό το θέμα, διότι κατά διαστήματα η Τουρκία προβαίνει σε παρόμοιες προκλήσεις και απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
Να τονίσω κι εγώ ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, να υπενθυμίσω ότι αυτή τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας την έχουν επικυρώσει και τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και επομένως αν όντως θέλει η Τουρκία και εννοεί σοβαρά να προχωρήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα που δημιουργούνται από αυτή τη Σύμβαση που αναγνωρίζονται από αυτή τη Σύμβαση και να προχωρήσει και στην υπογραφή και επικύρωσή της.
Και η Κυπριακή Δημοκρατία με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της θα υπερασπίζεται τα δικαιώματά της. Να υπενθυμίσω ότι αυτές οι προκλήσεις είναι και ο λόγος που η Κύπρος δεν δίνει συγκατάθεση στο άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλλά να υπενθυμίσω και τα συμπεράσματα κατά καιρούς ακόμη και τον τελευταίο Δεκέμβριο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αναμένει από την Τουρκία να συμπεριφέρεται υπεύθυνα σε αυτά τα ζητήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια. Βέβαια είναι σχετικά νωρίς, αλλά έχετε κάποια μηνύματα; Έχετε λάβει κάποιες αντιδράσεις σε σχέση με τις προτάσεις αυτές και πιο συγκεκριμένα γι' αυτή που περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
κ. Μ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Η πρώτη αντίδραση που έχουμε ήδη δεν μπορώ να πω ότι είναι θετική και ιδιαίτερα αυτή που προβλέπει το άνοιγμα των υπόλοιπων θεμάτων στις συνομιλίες και πραγματικά είναι ειρωνικό η Τουρκία από τη μια να ισχυρίζεται ότι βιάζεται και θέλει λύση το συντομότερο δυνατό και ότι πρέπει να επισπευστούν οι συνομιλίες και από την άλλη όταν γίνεται η πρόταση να αρχίσουμε τη συζήτηση σε όλα τα ζητήματα που παραμένουν, να βρίσκει κάποιες δικαιολογίες και προσχήματα για να μην προχωρήσουμε.
Όσον αφορά βεβαίως τα άλλα δυο ζητήματα και το θέμα της Αμμοχώστου, αλλά και το θέμα της διεθνούς Διάσκεψης με τη μορφή που την έχουμε προτείνει και το θεματολόγιο που έχουμε προτείνει, δεν υπήρξε άμεση αντίδραση αλλά κατά καιρούς στέλνει αρνητικά μηνύματα η Τουρκία.
Θεωρώ όμως εγώ ότι σήμερα έχοντας μια επίσημη εισήγηση από την πλευρά μας και αν το δει κανείς αντικειμενικά, η Τουρκία οφείλει να αντιμετωπίσει θετικά αυτές τις προτάσεις και είναι ακριβώς αυτό που έχουμε συζητήσει και με το φίλο Δημήτρη, είναι κάτι που θα εγείρουμε και στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους συνεργάτες μας κι άλλες χώρες, διότι ακριβώς πρέπει να δουν τη λογική των προτάσεων αυτών και πως θα βοηθήσει την περαιτέρω πορεία και του Κυπριακού, αλλά και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.