Απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου σε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ κ. Μιχάλη Γιωργάλλα
11/06/2010
Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου αναφέρει τα ακόλουθα:
«Όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα τότε κατασκευάζονται γεγονότα. Αυτό επιχειρεί να κάνει το ΕΥΡΩΚΟ με σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του.
Η αναφορά σε συνιστώσες πολιτείες (Constituent states)
Τα περί συνιστωσών πολιτειών (constituent states), και όχι συνιστώντων κρατών όπως παραπλανητικά υποστηρίζει το ΕΥΡΩΚΟ, χρησιμοποιούνται ευρέως από τον ΟΗΕ σε διάφορα έγγραφα του για πάρα πολλά χρόνια. Η αναφορά σε «constituent states», την οποία τώρα ανακάλυψε το ΕΥΡΩΚΟ, υπήρχε και στα πέντε Σχέδια Ανάν χωρίς ποτέ η πλευρά μας να την αμφισβητήσει. Και μάλιστα, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος αυτήν ακριβώς την ορολογία χρησιμοποίησε στην κωδικοποίηση που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για βελτιώσεις επί του Σχεδίου. Τότε δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τη χρησιμοποίηση αυτής της ορολογίας, τώρα επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια αίφνης υπάρχει και οι συνιστώσες πολιτείες έγιναν μίασμα.
Το ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου
Το ΕΥΡΩΚΟ, κινδυνολογώντας, υιοθετεί την κακόβουλη παρερμηνεία του ανακοινωθέντος της 23ης Μαΐου στην οποία προβαίνει η τουρκική πλευρά. Ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος η ελληνοκυπριακή πλευρά απαίτησε και πέτυχε την έκδοση του ανακοινωθέντος της 1ης Ιουλίου με το οποίο διευρύνθηκε η βάση λύσης που αναφέρεται στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου με τις πολύ σημαντικές αναφορές για μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.
Το ΕΥΡΩΚΟ «ξέχασε» να αναφέρει τη συμπερίληψη του ψηφίσματος 1251, στο διατακτικό μάλιστα μέρος του υπό έγκριση ψηφίσματος, στο οποίο σαφέστατα καταγράφεται η βάση λύσης. Βέβαια, αυτή η αναφορά δεν ταιριάζει και δεν εξυπηρετεί την προσπάθεια του ΕΥΡΩΚΟ να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να κινδυνολογήσει και γι’ αυτό σκόπιμα δεν την αναφέρει.
Η δήθεν εγκατάλειψη από φίλους και το περιβόητο χρονοδιάγραμμα
Η εγκατάλειψη των φίλων μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν βρίσκεται πουθενά αλλού παρά στη φαντασία του ΕΥΡΩΚΟ. Επειδή η Κύπρος διαθέτει φίλους με τους οποίους συνεχώς ενισχύει τις σχέσεις της, αλλά και επειδή η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα υπερασπίζεται θέσεις αρχών, πέτυχε τη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου ψηφίσματος χωρίς αναφορές σε χρονοδιαγράμματα ή άλλες αναφορές για τις οποίες όλες αυτές τις μέρες γινόταν πολύς λόγος. Όταν όμως το ΕΥΡΩΚΟ προσπαθεί να σπείρει τον πανικό για μια απλή ευχή για να είναι –ει δυνατόν- το 2010 έτος λύσης, τότε τα σχόλια περιττεύουν. Επιθυμεί μήπως το ΕΥΡΩΚΟ να πάψουμε να ευχόμαστε όπως το 2010 αποτελέσει έτος λύσης; Επιθυμεί μήπως να σταματήσουμε να εκφράζουμε την ευχή όπως σύντομα εξευρεθεί λύση;
Ο συνεταιρισμός
Τον πανικό προσπαθεί να σπείρει το ΕΥΡΩΚΟ και για το συνεταιρισμό, για τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά σε έγγραφα του ΟΗΕ. Είναι από δεκαετίες που χρησιμοποιείται. Ο συνεταιρισμός δεν αφορά θέματα συνέχειας ή διαδοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά εσωτερικής πολιτειακής ρύθμισης. Αφορά το δικοινοτισμό. Δηλαδή το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960, είναι δικοινοτικό κράτος».