05/06/2010
Με τις δέουσες τιμές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας υποδέχθηκε σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.
Στις 9.15 το πρωί ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συνοδεία του όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του κα ΄Ελση Χριστόφια.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα, ενώ παιάνιζε η φιλαρμονική ορχήστρα της Αστυνομίας. Στη συνέχεια ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ που βρίσκεται στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πάπας Βενέδικτος μετέβησαν στη συνέχεια εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου παρακάθησαν σε συνάντηση διάρκειας 30 λεπτών.
Ακολούθως ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, σημειώνοντας ότι με την ευκαιρία της επίσκεψής του εύχεται ευημερία στον Πρόεδρο και το λαό της Κύπρου.
Στη συνέχεια σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πάπας Βενέδικτος απηύθυναν χαιρετισμό στα μέλη του διπλωματικού Σώματος στην Κύπρο, στην παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και προσωπικοτήτων του τόπου.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, περιλαμβανομένου του τάφου και της Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό, όπως και τα Μαρωνίτικα θρησκευτικά μνημεία. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι για διάστημα 36 χρόνων η πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά στις κατεχόμενες περιοχές καταστρέφεται, γεγονός που αποτελεί απώλεια για το σύνολο της ανθρωπότητας».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι «η Λευκωσία παραμένει η τελευταία διαιρεμένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», ενώ διαβεβαίωσε: «Από την ημέρα της εκλογής μου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αφιέρωσα όλες μου τις δυνάμεις και συνεχίζω να καταβάλλω κάθε προσπάθεια για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού».
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση χρειάζεται όμως να αλλάξει πολιτική η Άγκυρα και να διαπραγματευθεί στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, στο οποίο καταλήξαμε με τον τέως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Το πλαίσιο αυτό προνοεί ότι η λύση θα είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Προβλέπει, επίσης, ότι η Κύπρος θα είναι ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».
Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι η χώρα αυτή έχει κίνητρο για να αλλάξει την πολιτική της αφού επιδιώκει να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυπριακή Κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι όμως διατεθειμένη να συναινεί σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβε έναντι της Ένωσης και των κρατών μελών της».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της πάνω στην Τουρκία για να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, ενώ υπογράμμισε ότι η δική μας πλευρά τιμά τις δεσμεύσεις της και είναι ελεύθερη από εθνικιστικές προκαταλήψεις.
Από πλευράς του ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η προώθηση της ηθικής αλήθειας σημαίνει να ενεργεί κανείς υπεύθυνα στη βάση της γνώσης των γεγονότων».
Απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους διπλωμάτες, ο Πάπας είπε: «Γνωρίζετε εκ πείρας ότι μια τέτοια γνώση βοηθά στο να εντοπίζει κανείς τις αδικίες και τα δεινά έτσι ώστε να εξετάζει χωρίς πάθος τις ανησυχίες όλων των εμπλεκομένων σε μια δεδομένη διαφωνία. Όταν τα μέρη ξεπερνούν τις δικές τους ιδιαίτερες απόψεις για κάποια γεγονότα αποκτούν ένα αντικειμενικό και συνολικό όραμα. Αυτοί που καλούνται να επιλύσουν τέτοιες διαφωνίες μπορούν να πάρουν δίκαιες αποφάσεις και να προωθήσουν την πραγματική συμφιλίωση όταν αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν την πλήρη αλήθεια για ένα συγκεκριμένο ζήτημα».
Ο Πάπας Βενέδικτος αναφέρθηκε, εξάλλου, στη σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων που συχνά αποτελούν, όπως είπε, το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στενών δεσμών φιλίας μεταξύ ατόμων, λαών και εθνών.
Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στον Πάπα έναν αμφορέα του 7ου αιώνα π.Χ. ανήκει στην Κυπρο-αρχαϊκή περίοδο, ενώ ο Πάπας Βενέδικτος έδωσε στον Πρόεδρο Χριστόφια αντίγραφο ψηφιδωτής εικόνας του Χριστού. Η αυθεντική εικόνα βρίσκεται στον τάφο του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.