Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε εκδήλωση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες σε συνεργασία με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας «Άγιος Λάζαρος» Λάρνακας , στο Στρόβολο
18/05/2010Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.
Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκλησή σας να θέσω τη σημερινή εκδήλωση υπό την αιγίδα μου και, πραγματικά, χαίρομαι όταν εθελοντικές οργανώσεις αναλαμβάνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες αναδεικνύουν τις ικανότητες των ατόμων με αναπηρίες και συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Το έργο το οποίο επιτελείτε είναι πραγματικά αξιέπαινο και εύχομαι το παράδειγμά σας να το ακολουθήσουν και άλλες οργανώσεις και να έχουμε στο μέλλον πολλές παρόμοιες εκδηλώσεις.
Τέτοιες εκδηλώσεις, οι οποίες αποσκοπούν κυρίως στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, συμβάλλουν σημαντικά στην υλοποίηση του οράματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στην Κύπρο. Πρωταρχικός μας στόχος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα ανοίξουν νέες προοπτικές για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες, κατοχυρώνοντας, παράλληλα, την αξιοπρέπειά τους και διασφαλίζοντας, στο πλαίσιο των κρατικών δυνατοτήτων, τα δικαιώματα της διαβίωσης, προστασίας, φροντίδας, στήριξης, αποκατάστασης, κατάρτισης, απασχόλησης, προσβασιμότητας, ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.
Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως κεντρικός φορέας ανέλαβε από την 1/1/2009 τη διαμόρφωση, το συντονισμό και την εφαρμογή των κοινωνικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρίες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες, καθώς και την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων. Στο πλαίσιο αυτό προωθεί μια σειρά από παρεμβάσεις και στοχευμένες δράσεις, όπως:
§ Την εισαγωγή του «Νέου Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας», το οποίο θα παρέχει συστηματική, επιστημονική και ολιστική αξιολόγηση των αναγκών και δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες βάσει της μεθοδολογίας της Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, Αναπηρίας και Υγείας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
· Τη διαχείριση σχεδίων παροχών και βοηθημάτων όπως επιδόματα φροντίδας καθώς και παροχή οικονομικής βοήθειας για την προμήθεια τροχοκαθισμάτων, τεχνικών μέσων και εξοπλισμού.
· Τη δημιουργία νέων προοπτικών κοινωνικής ενσωμάτωσης, μέσω της συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης, προγράμματα απασχόλησης και αποκατάστασης, προγράμματα αποϊδρυματοποίησης και ένταξης στην κοινότητα.
· Τη διαφώτιση και την ευαισθητοποίηση για την αναπηρία και, γενικότερα, την καλλιέργεια της κατάλληλης κουλτούρας, που θα εμπεδώνουν την ίση μεταχείριση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.
Την αναδιοργάνωση του τομέα επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες και την προώθηση θετικών δράσεων για την ένταξή τους στην απασχόληση.
Σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των εν λόγω στόχων είναι η πρόσφατη ψήφιση του περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου, ή του Νόμου της ποσόστωσης, όπως πιο απλά αναφέρεται. Με το Νόμο αυτό ρυθμίζεται η πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες που πληρούν καθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια, σε ποσοστό 10% των εκάστοτε υπό πλήρωση θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο Νόμος αυτός αποτελεί το πιο ριζοσπαστικό μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για τα άτομα με αναπηρίες, στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης για τη διασφάλιση, γενικότερα, μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Σημαντικό εργαλείο στην προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρίες στοχεύουμε να καταστήσουμε τη νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Γι΄ αυτό το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δρομολογεί τις ενέργειες που απαιτούνται για την κύρωσή της σε εθνική νομοθεσία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.
Είναι πεποίθηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν δυνατότητες για δημιουργία και προσφορά, φτάνει η πολιτεία να τους παρέχει τα απαραίτητα εφόδια και, φυσικά, τις ευκαιρίες που τους αξίζουν, για να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν αυτές τις δυνατότητες.
Αδιαμφισβήτητα, στην προσπάθεια για την επίτευξη όλων των εν λόγω στόχων, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχουν άτομα, τα οποία είναι λιγότερο ή περισσότερο ικανά, απλώς άτομα διαφορετικά. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε μια κοινωνία, η οποία να είναι ανοικτή στη διαφορετικότητα και έτοιμη να αντιμετωπίσει τους αποκλεισμούς. Η σημερινή εκδήλωση είναι ένα ζωντανό παράδειγμα προβολής των απέραντων δυνατοτήτων των συμπολιτών μας με αναπηρία και αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.
Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά ότι, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που η κρίση έχει δημιουργήσει στα δημόσια οικονομικά, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση των στόχων μας, όσον αφορά την κοινωνική ενσωμάτωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες. Καλή συνέχεια στο έργο σας, το οποίο εύχομαι, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει τη διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων, όπως είναι η σημερινή.
Σημείωση: Την ομιλία διάβασε η κα Μάρω Χαραλάμπους, Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.