Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την τελετή των εγκαινίων του Αθλητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου
14/04/2010
O δημιουργικός συνδυασμός της απόκτησης γνώσης και της πνευματικής άσκησης από τη μια μαζί με τη φυσική άσκηση και εκγύμναση του σώματος από την άλλη αποτελεί το θεμέλιο της αρμονικής ανάπτυξης και της ολοκληρωμένης συγκρότησης μιας προσωπικότητας. Αυτή τη θεμελιακή αλήθεια από θεωρητική τοποθέτηση και διακηρυγμένη αρχή μετατρέπουμε σήμερα σε πράξη. Είναι μέσα από αυτή την αντίληψη που στους συνολικούς σχεδιασμούς της Πανεπιστημιούπολης αναδεικνύεται ως βασικό στοιχείο η δημιουργία και λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων των πιο ψηλών προδιαγραφών.
Ακριβώς γι’ αυτό τα σημερινά εγκαίνια του Αθλητικού Κέντρου στην Πανεπιστημιούπολη συνιστούν ένα μεγάλης σημασίας ορόσημο. Όχι μόνο γιατί ακόμα ένα έργο στην Πανεπιστημιούπολη ολοκληρώνεται, αλλά ακριβώς γιατί πρόκειται για τις συγκεκριμένες, σύγχρονες, λειτουργικές και ψηλών προδιαγραφών αθλητικές εγκαταστάσεις. Με την αποπεράτωση και λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, ακόμη μια σημαντική και αναγκαία υποδομή που προορίζεται τόσο για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου όσο και για ολόκληρη την κοινωνία παραδίδεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί έργο που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των φοιτητών μας και τους ωθεί στην υγιή ενασχόληση με τον αθλητισμό. Την ίδια στιγμή, όπως και κάθε άλλη αθλητική εγκατάσταση, προσθέτει ακόμα ένα κρίκο στη χρυσή αλυσίδα για τη δημιουργία στερεού υπόβαθρου στη συνολική αθλητική υποδομή στον τόπο μας.
Το κτήριο, με τις υψηλές τεχνικές του προδιαγραφές, αποτελεί ένα ακόμη στολίδι που κοσμεί την Πανεπιστημιούπολη. Συνιστά ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσφοράς της Πολιτείας και της ξεχωριστής σημασίας που αυτή αποδίδει στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο.
O χώρος που εγκαινιάζουμε σήμερα εντάσσεται ακόμα στις βασικές παραμέτρους υλοποίησης της γενικότερης πολιτικής και των σχεδιασμών μας στον τομέα του αθλητισμού. Αυτοί οι σχεδιασμοί προβλέπουν τη δημιουργία μεγάλων αθλητικών πάρκων στις πόλεις, παράλληλα με τη λειτουργία μικρότερων, χαμηλότερου κόστους, εύκολα προσβάσιμων και λειτουργικών χώρων αθλητικής ενασχόλησης σε κοινότητες. Πρέπει να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Λευκής Βίβλου καθορίζει, με σαφή τρόπο, ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στις χώρες μέλη αθλητικά προγράμματα με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων ομάδων αλλά και την διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι ο προγραμματισμός αυτός δεν βρήκε τη χώρα μας ανέτοιμη. Αντίθετα, με ικανοποίηση δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα προχωρημένο στάδιο υλοποίησης του, χάρη στους έγκαιρους και στοχοπροσηλωμένους σχεδιασμούς των αρμόδιων για τον αθλητισμό κρατικών φορέων τα τελευταία χρόνια.
Στόχος της Κυβέρνησης μας είναι η δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών και υποδομών για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού, όπως και για την υιοθέτηση προγραμμάτων κοινωνικού αθλητισμού, δίπλα και παράλληλα βέβαια με την ανάπτυξη του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων.
Συγχαίρω θερμά όλους όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση και την παράδοση αυτού του υπερσύγχρονου αθλητικού έργου. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του Αθλητικού Κέντρου αποτέλεσε αντικείμενο του 3ου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο οποίος διεξήχθη στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης. Το έργο προγραμματίστηκε να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις μελέτης και κατασκευής, ενώ σε μελλοντική φάση προγραμματίζεται και η κατασκευή κολυμβητηρίου.
Η πρώτη φάση, η οποία έχει ολοκληρωθεί, περιλαμβάνει την κλειστή αίθουσα αθλοπαιδιών, γήπεδο ποδοσφαίρου, τρία γήπεδα αντισφαίρισης, γήπεδο χειροσφαίρισης, γήπεδο futsal, δύο γήπεδα καλαθόσφαιρας/πετοσφαίρισης και γήπεδο αθλημάτων παραλίας.
Η δεύτερη φάση αφορά στην κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου, γηπέδου ποδοσφαίρου με κερκίδες, γηπέδου futsal, δύο γηπέδων καλαθόσφαιρας/πετοσφαίρισης σταδίου για στίβο με κερκίδες και πολυώροφου χώρου στάθμευσης 320 οχημάτων.
Οι κατασκευαστικές εργασίες των δύο τμημάτων της πρώτης φάσης του έργου ξεκίνησαν τον Ιανουάριο 2005 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2006 και τον Ιανουάριο του 2008 αντίστοιχα. Η τελική δαπάνη κατασκευής ανήλθε στο ποσό των €16.675.000.
Εκτός από το Αθλητικό Κέντρο που έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε σήμερα έχουν ολοκληρωθεί στην Πανεπιστημιούπολη, ανάμεσα σε άλλα, το κτήριο του Συμβουλίου-Συγκλήτου Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, η Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, η Φοιτητική Εστία, το Κτήριο Χώρων Διδασκαλίας και τα Κτήρια Λειτουργικής Υποστήριξης.
Η Πανεπιστημιούπολη, η οποία με τη συμπλήρωση και των υπόλοιπων προγραμματισμένων έργων θα μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 10.000 φοιτητές, θα αποτελεί το κόσμημα των κτηριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αναμένεται να συμπεριλάβει σχεδόν όλες τις Σχολές και τα Τμήματα, τους χώρους διδασκαλίας και έρευνας, τις εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και υποστήριξης και τους χώρους της βιβλιοθήκης και του κέντρου πληροφόρησης. Τα έργα έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2010 για έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης τους μέχρι το 2011, όπως και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις που συμπληρώνουν το πεδίο δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Θέλω να επαναλάβω με έμφαση πως για εμάς η παιδεία αποτελεί την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο σε κάθε σύγχρονη κοινωνία. Η παιδεία αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να διασφαλίζεται με την παροχή δημόσιας, υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Η παιδεία συνιστά ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για τη δημιουργία μίας δίκαιης κοινωνίας χωρίς κοινωνικές ανισότητες και με ψηλού βαθμού κοινωνική συνοχή.
Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από την επιστημονικοτεχνική επανάσταση, την έκρηξη στον τομέα της γνώσης και τη ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών, της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Με αυτά τα δεδομένα, κανένας νέος δεν επιτρέπεται να μένει μακριά από αυτές τις διαδικασίες, να περιθωριοποιείται. Ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες επιτυχίας. Μόνο μέσα από πολιτικές ίσων ευκαιριών για όλους, πολύ δε περισσότερο στους τομείς της παιδείας και της γνώσης, μπορεί να οικοδομηθεί το κατάλληλο κοινωνικό περιβάλλον για μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Η εθνική στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο στοχεύει στην ανάπτυξη του τομέα αυτού με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών μέσω ενός σύγχρονου και ευέλικτου νομικού πλαισίου. Αυτό το πλαίσιο διασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης σε ντόπιους και ξένους φοιτητές, με παράλληλη προώθηση της διά βίου εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της έρευνας.
Οι πιο πάνω στόχοι καθορίζουν συνοπτικά τις βασικές κατευθύνσεις της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένα έργο δύσκολο και επίπονο που ευελπιστούμε όμως πως, μέσα από κλίμα συναίνεσης, πραγματικής έγνοιας, εκσυγχρονισμού και διάνοιξης νέων οριζόντων ανάπτυξης, θα συγχρονίσει τους βηματισμούς της παιδείας μας με τις απαιτητικές ανάγκες των καιρών. Καλείται η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση να αποτελέσει τον οδοδείκτη για την αυριανή κοινωνία της γνώσης.
Η Κύπρος συμμετέχει στη Διαδικασία της Μπολόνια και έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να εφαρμόσει τις πρόνοιες της, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα εποικοδομητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η ανώτερη και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση του τόπου μας. Το νομικό πλαίσιο και οι αυστηροί μηχανισμοί αξιολόγησης και πιστοποίησης της ποιότητας στην παρεχόμενη εκπαίδευση αποτελούν τη βάση του οικοδομήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, η οποία σήμερα φιλοξενεί ακαδημαϊκούς και ερευνητές εγνωσμένου κύρους αλλά και χιλιάδες ντόπιους και ξένους φοιτητές.
Η κυβερνητική στρατηγική πολιτική, η οποία στο κέντρο της έχει το σχεδιασμό για την εγκαθίδρυση της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου παροχής ποιοτικής ανώτερης εκπαίδευσης, άρχισε σταδιακά να υλοποιείται. Ως τέτοια, είναι ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή πολιτική όπως αυτή περιγράφεται από τη στρατηγική της Λισαβόνας και όπως εφαρμόζεται από τη Διαδικασία της Μπολόνια.
Με τρία δημόσια και τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια, με δεκάδες ιδιωτικές και δημόσιες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η ανώτερη εκπαίδευση στην Κύπρο έχει ανθίσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες συνεισφέροντας παράλληλα και στην ανάπτυξη και εδραίωση της επιστημονικής έρευνας υψηλού επιπέδου στο νησί. Θα συνεχίσουμε την πολιτική ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αύξηση του αριθμού των φοιτητών που σπουδάζουν στα υπάρχοντα τμήματα και με τη δημιουργία νέων όπως είναι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα οποία σύντομα θα αρχίσουν τη λειτουργία τους. Προωθούμε επίσης τη δημιουργία Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΤΕΠΑΚ.
Το τοπίο της επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανώτερης και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη χώρα μας έχει αλλάξει ριζικά. Μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώθηκε ένα σημαντικό άλμα στις δαπάνες για την ερευνητική δραστηριότητα. Η συμμετοχή της Κύπρου σε ερευνητικά προγράμματα, όπως τα προγράμματα πλαίσιο για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη, έδωσε την ευκαιρία σε Κύπριους ερευνητές να δημιουργήσουν δίκτυα συνεργασίας με Ευρωπαίους συναδέλφους τους.
Παράλληλα, έχουν ιδρυθεί ερευνητικά κέντρα, όπως το Ινστιτούτο Κύπρου και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Χάρβαρντ, που πρόσφατα έχει ενταχθεί στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω των οποίων η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ως στόχο τη συνεργασία με ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού και ειδικότερα με χώρες της ανατολικής Μεσογείου.
Θέλω να σας πληροφορήσω ότι, με βάση τη νέα στρατηγική για την απασχόληση και την ανάπτυξη που συζητά και σύντομα θα εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τίθεται ως στόχος τουλάχιστον το 40% των νέων να έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι στην Κύπρο το 70 μέχρι και το 75% των νέων κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και γι’ αυτό νιώθουμε ικανοποίηση και περηφάνια. Φυσικά δεν επαναπαυόμαστε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, όπως είπα και πριν, για τη δημιουργία των συνθηκών ώστε να υλοποιήσουμε το στόχο μελλοντικά όλοι οι Κύπριοι νέοι να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, γιατί πολλοί νέοι, όπως είναι γνωστό, σπουδάζουν στο εξωτερικό.
Τελειώνοντας, σας διαβεβαιώνω ότι η συμπαράσταση της Κυβέρνησης αλλά και το δικό μου άμεσο και προσωπικό ενδιαφέρον για τα θέματα της παιδείας είναι δεδομένο. Απώτερος στόχος μας στον τομέα της αθλητικής ανάπτυξης είναι να ανεβάσουμε τον αθλητισμό μας στο ψηλότερο δυνατό βάθρο. Στη βάση αυτής της στρατηγικής προσβλέπουμε στη σωστή οργάνωση και ανάπτυξη όπως και στις μεγάλες επιτυχίες ενός σύγχρονου και ευφάνταστου πανεπιστημιακού αθλητισμού. Είναι αυτονόητο ότι αθλητισμός χωρίς επαρκείς, σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις δεν μπορεί να υλοποιήσει τους υψηλούς του στόχους.
Προσηλωμένη σε αυτές τις αρχές, η Κυβέρνηση μας δηλώνει και σήμερα παρούσα σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική αθλητική, και όχι μόνο, στιγμή. Για να εκφράσουμε με τον πιο εμφαντικό τρόπο την απεριόριστη ικανοποίηση και ευαρέσκεια μας για τη συμπλήρωση και παράδοση στους αθλουμένους ακόμα ενός σημαντικού αθλητικού έργου. Παράλληλα, όμως, και για να υπογραμμίσουμε για ακόμα μια φορά την ετοιμότητα μας να μετουσιώσουμε σε πράξη τα φιλόδοξα και μακρόπνοα προγράμματα ανάπτυξης ενός υγιούς, δημιουργικού και με κοινωνικές προεκτάσεις αθλητισμού.
Στρατηγικός στόχος των προσπαθειών μας είναι η μετατροπή της κυπριακής κοινωνίας, στον πιο ψηλό δυνατό βαθμό και στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας μας, σε μια αθλούμενη κοινωνία. Η ανάπτυξη υγιούς αθλητικής συνείδησης στους νέους και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την συστηματική τους άθληση θα προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ποιότητα της συνολικής κοινωνικής μας οργάνωσης.
Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας EUROSTAT είναι ενδεικτικά της επιτυχίας των διαχρονικών προσπαθειών μας σε αυτόν τον τομέα αφού καταγράφουν ότι ποσοστό 16% των Κυπρίων αθλείται συστηματικά, ενώ ο μέσος όρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 9%. Ευχόμαστε, και εργαζόμαστε μεθοδικά γι’ αυτό, όπως αυτοί οι δείκτες μεγιστοποιηθούν στο άμεσο μέλλον ώστε η Κύπρος να μετεξελιχθεί σε πραγματική κοινωνία άθλησης.
Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω σήμερα και παραδίδω στα νιάτα του τόπου μας το Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και εύχομαι σε όλους νέες μεγάλες επιτυχίες.