15/4/10

Στις 17 Οκτωβρίου 2008 το Υπουργικό Συμβούλιο ανέθεσε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, τη διαχείριση των θεμάτων που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Διαστήματος, καθώς επίσης και των θεμάτων που εμπίπτουν στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ).

Χαιρετισμός της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων δρος Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή στη Διεθνή Διάσκεψη: "Διαστημικές εφαρμογές στην Κύπρο και την περιοχή της Μεσογείου"
15/04/2010



Είναι μεγάλη μου χαρά που απευθύνω αυτόν τον χαιρετισμό και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για τη συμμετοχή σας.

Στις 17 Οκτωβρίου 2008 το Υπουργικό Συμβούλιο ανέθεσε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, τη διαχείριση των θεμάτων που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Διαστήματος, καθώς επίσης και των θεμάτων που εμπίπτουν στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ).

Μέχρι πρόσφατα, το διάστημα χρησιμοποιείτο κυρίως για σκοπούς έρευνας. Αυτό έχει αλλάξει δραματικά και τα τελευταία χρόνια οι διαστημικές εφαρμογές έχουν γίνει μέρος της καθημερινής μας οικονομικής και κοινωνικής δομής. Η ευρωπαϊκή πολιτική για τις μεταφορές, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, η περιβαλλοντική πολιτική, οι πρωτοβουλίες σε θέματα ασφάλειας, ο τομέας της ψυχαγωγίας, καθώς και οι εφαρμογές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών είναι μόνο μερικοί από τους τομείς που εξαρτώνται από το διάστημα.

Η Ευρώπη χρειάζεται να ανεξαρτητοποιηθεί από τα μη ευρωπαϊκά διαστημικά συστήματα. Αυτό εντοπίστηκε ευθύς εξαρχής και η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε στρατηγικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό όπως όλα τα κράτη μέλη δεσμευθούν για την επιτυχή υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διαστήματος. Η Ευρώπη χρειάζεται να έχει μια παγκόσμια ηγετική θέση. Επομένως, όλα τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους θα πρέπει να επενδύσουν σε διαστημικά ερευνητικά προγράμματα καθώς επίσης και σε άλλες συναφείς δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, όλοι θα πρέπει να στηρίξουμε τα δυο μεγάλα τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα του διαστήματος, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Παγκόσμιας Δορυφορικής Ραδιοπλοήγησης (GALILEO), το οποίο είναι η απάντηση στο αμερικανικό GPS και το ρωσικό GLONASS, καθώς και το ευρωπαϊκό παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης του περιβάλλοντος και της ασφάλειας (GMES). Καθώς αυτά τα συστήματα είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα, τα κράτη μέλη και οι βιομηχανίες θα πρέπει να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που θα αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες των GALILEO και GMES, αυξάνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στο παγκόσμιο σκηνικό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει ενεργά όλες τις προσπάθειες που αφορούν στη χρήση των διαστημικών εφαρμογών και τεχνολογίας. Αναγνωρίζουμε ότι, σαν μια μικρή χώρα, έχουμε περιορισμένες δυνατότητες συνεισφοράς στην κατασκευή και εκτόξευση δορυφόρων. Ωστόσο επιδεικνύουμε ενεργό ενδιαφέρον για στήριξη σημαντικών τομέων της οικονομίας μας, όπως είναι οι τομείς των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, της ενέργειας, της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αυτή τη χρονική περίοδο είμαστε στο στάδιο του καθορισμού προγράμματος για τη διαστημική μας πολιτική. Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί μια επιτροπή η οποία απαρτίζεται από όλους τους εμπλεκομένους φορείς. Επιπλέον, προσβλέπουμε στην αξιοποίηση της συνεργασίας μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ) και στον καθορισμό διαστημικών δραστηριότητων οι οποίες ενδιαφέρουν την Κύπρο.

Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος έχει μόλις αρχίσει την οργάνωση του διαστημικού της προγράμματος, εντούτοις ήμασταν πολύ ενεργοί στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών. Η Κύπρος έχει ήδη εκδώσει τρεις άδειες σε παρόχους δορυφορικών υπηρεσιών. Ένας από αυτούς έχει πολύ ενεργό ρόλο στην παγκόσμια αγορά. Ο δεύτερος πάροχος έχει πρόσφατα παραγγείλει δορυφόρο ενώ η τρίτη άδεια βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια καθώς μόλις έχει υποβληθεί η αίτηση προς τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU).

Επιπρόσθετα, μόλις έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση δορυφορικών συνδέσεων επίγειας υποδομής Wi-Fi για παροχή ικανοποιητικής πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλες τις αγροτικές κοινότητες της Κύπρου, οι οποίες μέχρι τώρα διέθεταν μόνο πρόσβαση περιορισμένης ταχύτητας (dial up).

Από τότε που το Υπουργείο μας έχει αναλάβει την ευθύνη για θέματα διαστήματος, αυτή η εκδήλωση είναι το πρώτο γεγονός σχετικά με το διάστημα που διοργανώνεται στην Κύπρο. Προβλέπουμε στην αποκόμιση σημαντικών γνώσεων που θα μας βοηθήσουν να θεσπίσουμε τη διαστημική μας πολιτική.

Τέλος, θα ήθελα για ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω τους διοργανωτές, όλους τους ομιλητές, τα μέλη του προεδρείου και όλους εσάς για τη συμμετοχή σας σε αυτό το σημαντικό γεγονός για την Κύπρο. Εύχομαι σε όλους να έχετε ένα εποικοδομητικό συνέδριο.