09/04/2010
Η ενότητα χρειάζεται σεβασμό, αντοχή και ανεκτικότητα στην αντίθετη άποψη, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει την ενότητα.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου περί ενότητας, είπε: «Ασφαλώς η ενότητα χρειάζεται και ανοχή στην αντίθετη άποψη και σεβασμό στην αντίθετη άποψη
. Εμείς έχουμε και αντοχές και ανοχές και ακούμε την αντίθετη άποψη. Αλλά διερωτώμαι αν η ενότητα κτίζεται με τις καθημερινές επικρίσεις και τις καθημερινές εκτοξεύσεις κατηγοριών. Έχουμε πει ότι θα έχουμε τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία θα ασχοληθεί εφ’ όλης της ύλης με ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό. Θεωρούμε ότι εκεί οι πολιτικές δυνάμεις θα έχουν ξανά τη δυνατότητα και να πουν τις απόψεις τους και να συζητήσουμε και ξανά να διαβουλευθούμε.
Και θεωρούμε πραγματικά αχρείαστο, μέσα από μια τέτοια διαδικασία καθημερινών κατηγοριών και επικρίσεων, να οδηγούμαστε σε ένα κλίμα που, ασφαλώς, δεν το θέλουμε. Εμείς θέλουμε ενότητα. Αυτή είναι διακηρυγμένη η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και για την ενότητα εργαζόμαστε». Πρόσθεσε, ωστόσο: «Αυτό, βεβαίως, δεν μας αφαιρεί το δικαίωμα να απαντούμε εκεί όπου υπάρχουν άδικες επικρίσεις. Δηλαδή κάποιοι αντιλαμβάνονται την ενότητα ωσάν να πρέπει η Κυβέρνηση να σιωπά σε ό,τι και αν λέγεται;
Όπως η αντιπολίτευση ή όλα τα κόμματα έχουν το δικαίωμα να λένε την άποψή τους, το ίδιο δικαίωμα έχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, όπως έχουν το δικαίωμα και να υπερασπίζονται, ασφαλώς, τον εαυτό τους». Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχει γίνει μια συζήτηση χθες, έχει πει τις απόψεις του και τα επιχειρήματά του ο κ. Αναστασιάδης, έχουμε πει και εμείς τις απόψεις μας, τα επιχειρήματά μας και τις απαντήσεις μας. Επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν θέλουμε να είμαστε σε αντιπαράθεση με κανέναν.
Για αυτό, ακριβώς, το λόγο θεωρώ ότι από τη στιγμή που χθες συζητήσαμε αυτά που συζητήσαμε δεν υπάρχει λόγος να αρχίσουμε να λέμε ξανά τα ίδια πράγματα». Κληθείς να αναφερθεί σε χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ κ. Γλαύκο Χατζηπέτρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η συνάντηση, η οποία ήταν μικρής διάρκειας, δεν ήταν προγραμματισμένη. Πρόσθεσε ότι τη συνάντηση απασχόλησε «ακροθιγώς η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ για θέματα οικονομίας.
Αυτό που ήταν το απαύγασμα της συνάντησης ήταν η ανανέωση της επιθυμίας και των δύο πλευρών να διευθετηθεί μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ». Εξάλλου, κληθείς να αναφερθεί στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Και πρόσθεσε: «Εμείς με κάθε ευκαιρία στέλνουμε διάφορα μηνύματα είτε δημόσια είτε άλλως πως προς την Τουρκία. Δεν είμαστε οπαδοί του να κλείνουμε τις πόρτες, θέλουμε να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία».
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση ανησυχεί για το τί θα μεταφέρει ο Αρχιεπίσκοπος εφόσον έχει διαφορετικές απόψεις στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αν κάνω ένα παραλληλισμό με τις συζητήσεις που έχουμε με τις πολιτικές δυνάμεις και τις διαφωνίες που υπάρχουν σε διάφορα ζητήματα, αυτό δεν εμποδίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητά και να επιθυμεί από τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν, με τις σχέσεις και τις επαφές που έχουν, προς διάφορες κατευθύνσεις».
Ερωτηθείς για το θέμα της επιστολής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών περί προόδου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν έχουν θέσει ένα τέτοιο θέμα οι Σοσιαλιστές και γι' αυτό κάναμε το σχόλιο χθες και είναι άδικο να φορτώνουμε μια τέτοια ευθύνη στη δική μας πλευρά από τη στιγμή που δεν υπάρχει».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου Χριστόφια στην ΕΟΚΑ και σε «μασκοφόρους» σε ομιλία του στις Βρυσούλλες, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε θέμα που είναι σε εκκρεμότητα και τίθεται από τους συγγενείς εκείνων που είχαν δολοφονηθεί εκείνη την περίοδο και πολλές φορές ζήτησαν, προς δικαίωση της μνήμης αυτών των ανθρώπων, να γίνουν κάποιες τοποθετήσεις. Διάλογος έγινε και επί προηγούμενης Κυβέρνησης, το θέμα συζητήθηκε και επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη».