NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS
07/03/2010
Η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν σημαίνει ότι θα μας εμποδίσει να υπερασπιστούμε αρχές και το δικαίωμα των πραγματικών ιδιοκτητών να έχουν την πρώτη επιλογή σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των περιουσιών, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να πανικοβληθούμε ότι χάσαμε το παιχνίδι.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΠΟΓΟ στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΕΔΑΔ για τις οκτώ πιλοτικές προσφυγές Ελληνοκυπρίων είπε: «Δεν είναι η ώρα να ‘κτυπήσει κανείς τα ρέστα’ του στην υπόθεση του ΕΔΑΔ. Είναι μία απόφαση σχετικής οπισθοδρόμησης την οποία είχαμε προβλέψει και είχαμε προειδοποιήσει μερικές φορές ότι οι μαζικές προσφυγές, στο τέλος της ημέρας, θα ήταν πιθανόν να οδηγήσουν σε αναγνώριση της ‘επιτροπής’ της κατοχικής δύναμης. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και έγινε τελικά. Εκφράζω και τη θλίψη μου διότι ακούω κόσμο που αντί να κάνει αυτοκριτική ‘κτυπά και ρέστα’. Είναι αυτοί που εξωθούσαν τον κόσμο να προσφύγει μαζικά, διότι θεωρούσαν ότι θα λύσουμε το Κυπριακό μέσα από νομικές διαδικασίες. Τώρα πάνε να τα φορτώσουν αλλού.
Πρέπει να έχουμε τη δύναμη να παραδεχθούμε και λάθη και παραλείψεις. Η μαζική προσφυγή ήταν ένα λάθος, κατά την άποψή μου. Δεν μέμφομαι τον κόσμο, ο κόσμος καθοδηγήθηκε και από πολιτικούς και από νομικούς για να προβεί σε αυτές τις κινήσεις. Βεβαίως, τώρα πρέπει να δούμε μπροστά, να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε την όλη κατάσταση και ει δυνατόν συλλογικά. Αν θα επηρεάσει τις συνομιλίες;
Εμείς καθοδηγούμαστε από θέσεις αρχών στις συνομιλίες. Βεβαίως δεχθήκαμε και κριτική διότι κατηγοριοποιούσαμε, μέσα από τις συνομιλίες, τις περιουσίες και αυτό είναι πολύ άδικο, κατά την άποψή μου. Εν πάση περιπτώσει η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν σημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο θα μας εμποδίσει να υπερασπιστούμε αρχές και το δικαίωμα των πραγματικών ιδιοκτητών να έχουν την πρώτη επιλογή σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των περιουσιών. Αυτό θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο και τις πολιτικές δυνάμεις και να πω ότι οι χειρισμοί της Τουρκίας είναι πληθωρικοί μεν, αλλά νομίζω ότι είναι και πανηγυρισμοί σκοπιμότητας. Δεν υποβαθμίζω τα αρνητικά στοιχεία της απόφασης με αυτό τον τρόπο, αλλά να μην πανικοβληθούμε κιόλας ότι χάσαμε το παιχνίδι».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να εκμεταλλευθεί την απόφαση του ΕΔΑΔ στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν ξέρω αν θα κάνει κάτι τέτοιο ο κ. Ταλάτ. Αν θα το κάνει, κακώς θα το κάνει. Εμείς, όταν λήφθηκαν οι αποφάσεις για τους Οραμς δεν πανηγυρίσαμε και ούτε προσπαθήσαμε στο τραπέζι των συνομιλιών να εκμεταλλευθούμε αυτή τη σωστή απόφαση την οποία πήρε το Δικαστήριο.
Εύχομαι και ελπίζω ο κ. Ταλάτ να συνεχίσει να συνομιλεί με σεβασμό προς το συνομιλητή του και στη διαδικασία, και με σεβασμό, βέβαια, και στα δικαιώματα των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι στην απόφαση του ΕΔΑΔ «έπαιξε ρόλο το δήθεν καλό κλίμα στις συνομιλίες», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Οταν θέλει κανείς, πάση θυσία, να ασκεί κριτική διότι είναι στοχο-προσηλωμένος απόλυτα και δογματικά κατά του ό, τι κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το πει και αυτό. Προφάσεις μπορούν να δοθούν πολλές». Κληθείς, εξάλλου, να αναφερθεί στο έντυπο της Κυβέρνησης για ενημέρωση του κοινού στο θέμα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε «δεν πρέπει να ενημερωθεί ο λαός και πρόσθεσε: «Έχουμε αργοπορήσει πολύ. Όχι μόνο εμείς, αλλά όλες οι Κυβερνήσεις, από τότε που έχει αναληφθεί η δέσμευση από πλευράς της ελληνοκυπριακής κοινότητας, με τον πιο επίσημο τρόπο, για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Θα έπρεπε πρώτα να μάθουν οι ηγέτες, να διδαχθούν τί είναι η ομοσπονδία και ειδικότερα η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και δεν χρειάζονταν και πάρα πολλά έτη για να γίνει αυτό.
Κατόπιν έπρεπε να εξηγηθεί στο λαό. Δεν εξηγήθηκε στο λαό, λυπάμαι για αυτό. Εμείς κλείνουμε δύο χρόνια διακυβέρνησης, κρίναμε σκόπιμο από την αρχή ότι έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο. Όπως ξέρετε υπήρξαν και σφοδρές αντιδράσεις στο ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο διότι πήραμε την απόφαση να πούμε στον κόσμο τί είναι, επιτέλους, η ομοσπονδία. Αυτά τα έχουμε υπερβεί, προχωράμε, νομίζω είναι μια αναγκαιότητα την οποία εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε». Κληθείς να διευκρινίσει αναφορά του κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΠΟΓΟ ότι τα μέτρα που λήφθηκαν για την οικονομία δεν ήταν αρκετά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Σύντομα θα έχουμε και συνεντεύξεις Τύπου και αποφάσεις, τις οποίες θα εξαγγείλουμε. Είπα ότι δεν ήταν αρκετά, όχι διότι χρειαζόταν ευθύς εξαρχής να ληφθεί σωρεία μέτρων, αλλά με βάση τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς, ήδη, και μόνον αυτά τα μέτρα που είχαμε εξαγγείλει θεωρούνταν τη στιγμή που εξαγγέλθηκαν ως ικανοποιητικά. Φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι η παγκόσμια κρίση είναι βαθύτερη από ό,τι και οι ειδήμονες διεθνώς προέκριναν και έτσι χρειάζεται και να επαγρυπνήσουμε και να πάρουμε και μέτρα, τα οποία έπρεπε να ληφθούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Τα έξοδα, ο υπέρογκος κρατικός μηχανισμός, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όλα αυτά ασφαλώς είναι θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως και για άλλα, για τα οποία θα μιλήσουμε». Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να συμβεί κάτι άλλο πλην της τρέχουσας διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η προσπάθεια λύσης μέχρι τον Απρίλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν νομίζω».