Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού είναι δεδομένη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι, παρά το γεγονός πως έχουν συμφωνηθεί κάποια θέματα στις συνομιλίες, εντούτοις δεν ανακοινώνονται από δική μας πλευράς, είπε ότι «αυτά είναι για λόγους δικής του εσωτερικής κατανάλωσης διότι έχει εκλογικές ανάγκες ο κ. Ταλάτ.
Το ότι υπάρχουν πράγματα για να πούμε ότι έγινε πρόοδος στο θέμα της διακυβέρνησης, αυτό είναι αλήθεια. Δεν τα έχουμε ανακοινώσει διότι είχαμε συμφωνήσει να μην τα ανακοινώσουμε. Από κει και πέρα, νομίζω όλα τα άλλα θα είναι για κατανάλωση και εγώ δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στο παιγνίδι του τι έχει συμφωνηθεί, τι δεν έχει συμφωνηθεί κ.ά. Αν αποφασίσουμε κάποια στιγμή να ανακοινώσουμε, θα τα ανακοινώσουμε από κοινού».
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποιο κοινό ανακοινωθέν στις 30 Μαρτίου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «δεν μπορώ να πω τώρα με σιγουριά τι μπορεί να γίνει στις 30 Μαρτίου». Κληθείς να αναφερθεί στο έντυπο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και κατά πόσον υπήρξαν διαφωνίες για το θέμα κατά τις τοποθετήσεις των κομμάτων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Όχι. Οι αντιδράσεις που υπήρξαν είναι κατά πόσον είναι ανάγκη να γίνει αυτό ή όχι. Δεν γίνεται να μιλά μόνο η μια πλευρά. Θα μιλήσει και η Κυβέρνηση». Ερωτηθείς αν θα κυκλοφορήσει το έντυπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «βεβαίως». Για τις λεπτομέρειες του ζητήματος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέπεμψε στον καθ’ ύλην αρμόδιο που είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.
Σε παρατήρηση ότι ο διεθνής παράγοντας στηρίζει τις προσπάθειες για λύση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «το ότι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια είναι δεδομένο. Από κει και πέρα, αν αρχίσουμε να κάνουμε εκτίμηση για το πόσο είμαστε ικανοποιημένοι από το διεθνή παράγοντα και το πόσο ο διεθνής παράγοντας είναι ικανοποιημένος από εμάς, τότε φεύγουμε από την ουσία. Η ουσία είναι ότι εμείς αναλάβαμε πρωτοβουλίες – εμείς αναλάβαμε πρωτοβουλίες – το Εθνικό Συμβούλιο στην πλειοψηφία του είχε εγκρίνει και επικροτήσει αυτές τις πρωτοβουλίες, προχωρήσαμε στις συνομιλίες, υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις μεταξύ μας για το πόσο ταχέως έχουμε προχωρήσει ή όχι. Αυτά κατ’ εμένα είναι δευτερευούσης σημασίας. Είναι, όμως, αλήθεια ότι η Τουρκία στάθηκε εμπόδιο, κατά τη δική μας εκτίμηση, σε μερικές περιπτώσεις, για να προχωρήσουμε με περισσότερη ταχύτητα.
Ο στόχος δεν είναι να λύσουμε το Κυπριακό όπως - όπως. Ο στόχος είναι το Κυπριακό να λυθεί σε μια σωστή βάση που είναι τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχές του διεθνούς δικαίου, οι αξίες της ΕΕ και, βεβαίως, να μην ξεχνάμε την κοινή δέσμευση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Αυτά συζητούνται πάνω σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Θέλω να δηλώσω ακόμη μια φορά ότι είναι άδικη η όποια κριτική ότι έχουμε περιοριστεί στη συζήτηση των ζητημάτων της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών. Έχουν γίνει σχεδόν τόσες συναντήσεις για αυτό το θέμα όσες και για το θέμα, για παράδειγμα, των περιουσιών και όλα τα άλλα θέματα έχουν συζητηθεί σε αρκετές συναντήσεις. Το ερώτημα είναι αν βρίσκουμε την κοινή συνισταμένη. Σε ορισμένα θέματα υπάρχουν στοιχεία προόδου, σε ορισμένα υπάρχουν ακόμη αδιέξοδα, τα οποία θα συνεχίσουμε να συζητούμε. Ο διεθνής παράγοντας και πρώτα απ΄ όλα τα Ηνωμένα Έθνη στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, είναι υπό την αιγίδα τους που γίνεται η προσπάθεια. Εμείς οι Κύπριοι έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε, εδώ και 45 τόσα χρόνια, φυσιολογικό ότι τα Ηνωμένα Έθνη μάς έχουν υιοθετήσει. Πρέπει να προβληματιστούμε λίγο και γι΄ αυτά τα ζητήματα.
Τα Ηνωμένα Έθνη, ευτυχώς, ασχολούνται μαζί μας εδώ και 45 χρόνια, έχουν υπερασπιστεί την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτή την Κυπριακή Δημοκρατία, με πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις και Ψηφίσματα, αλλά την ίδια ώρα θέλουν και τα Ηνωμένα Έθνη, επειδή ασχολούνται και με πολλά άλλα ζητήματα, κάποια στιγμή το Κυπριακό να φύγει από την ατζέντα τους. Δεν θα δώσουμε λύσεις χάρη του να φύγει απλώς από την ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών το Κυπριακό, όμως πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Κύπρος δεν είναι ο ομφαλός της γης. Το έχω πει ξανά και μου φαίνεται ότι δεν το κατανοούμε αυτό.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ασχολείται μαζί μας, χώρες Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι απόλυτα δίπλα μας και θέλω να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για αυτό. Μάς στηρίζουν σε όλες τις δύσκολες στιγμές, έγιναν πολλές μεθοδεύσεις στο παρελθόν για να προωθηθούν λύσεις οι οποίες σίγουρα θα ήταν θνησιγενείς και χώρες Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στήριξαν τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπερασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία και την οντότητά της
. Η ΕΕ έχει κληρονομήσει το Κυπριακό με την ένταξη της Κύπρου. Ευτυχώς εντάχθηκε η Κύπρος στην ΕΕ και χωρίς λύση στο Κυπριακό. Αυτό είναι κάτι σημαντικό. Από την άλλη όμως να έχουμε υπόψη μας ότι και η ΕΕ δεν θα ήθελε αιωνίως να έχει το Κυπριακό ως ένα θέμα το οποίο την εμποδίζει να λειτουργήσει όπως θα ήθελε να λειτουργήσει. Όλα αυτά πρέπει να μας κάνουν να προβληματιστούμε, να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, τουλάχιστον να κάνουμε ό,τι εξαρτάται από το δικό μας χέρι, αξιοποιώντας και τις υπηρεσίες της ΕΕ και τις υπηρεσίες των ΗΕ και του διεθνούς παράγοντα έτσι ώστε να έχουμε λύση.
Αν δεν έχουμε λύση ένεκα του γεγονότος ότι η Τουρκία ακόμη δεν στέκει καλά στα πόδια της, έχει εσωτερικές αντιπαραθέσεις, έχει προβλήματα, έχει φιλοσοφικές απόψεις διαφορετικές από τις κανονικές, αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο βεβαίως παρακολουθούμε, προσέχουμε και θα ήθελα πράγματι, αν δεν κατορθώσουμε να λυθεί το Κυπριακό, να μην είμαστε εμείς υπόλογοι ενώπιον της διεθνούς κοινότητας».
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο διεθνής παράγοντας επιθυμεί την ανακοίνωση προόδου και κατά πόσον υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν είναι θέμα ατζέντας. Και εγώ θα ήθελα όταν υπάρχει πρόοδος να την ανακοινώσουμε και να είναι και πολύ συγκεκριμένη. Γιατί δηλαδή να εναποθέτουμε αυτή την υπόθεση στο διεθνή παράγοντα; Γιατί μιλούν μαζί μας, γιατί δεν μιλούν μαζί μας; Όλοι θα θέλαμε, όταν υπάρχει πρόοδος να ανακοινωθεί, βεβαίως».
Ερωτηθείς αν έχει ετοιμαστεί η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα που αφορά στον Υπουργό Παιδείας και τον Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θα συναντηθώ με τον Γενικό Εισαγγελέα το απόγευμα και γι΄ αυτό και για άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητές του».
Τέλος, σε παρατήρηση ότι το θέμα της οικονομίας είναι ένα θέμα που «καίει» και ερωτηθείς πότε θα εξαγγελθεί το πακέτο μέτρων για την οικονομία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είμαστε κοντά. Καιγόμαστε όλοι. Καίγεται η οικονομία του τόπου ένεκα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Δεν μπορούμε εμείς να νιώθουμε τόσο άνετα. Αναφέρομαι και στους πολίτες και στους κοινωνικούς εταίρους και στο κράτος και στην πολιτεία. Πολύ - πολύ σύντομα, εφόσον συνεννοούμαστε και με κόμματα και με κοινωνικούς εταίρους, θα υπάρξουν εξαγγελίες».