Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη Γιορτή του Δέντρου που, ως θεσμός, λειτουργεί ανελλιπώς εδώ και πολλά χρόνια. Η Γιορτή του Δέντρου, που σκοπό έχει την προβολή της διαχρονικής αξίας του δέντρου και κατ’ επέκταση του πρασίνου, καταδεικνύει τη στενή του σχέση με τη ζωή και τον τρόπο διαβίωσής μας, ενώ ταυτόχρονα μάς υπενθυμίζει την ανάγκη για προστασία, διατήρηση και επέκτασή του.
Είναι σε όλους μας γνωστό ότι οι σχέσεις και οι δεσμοί του ανθρώπου με το δέντρο είναι τόσο παλιοί όσο και η ιστορία του. Το δάσος για αιώνες μάς πρόσφερε τροφή και καταφύγιο, ενώ σήμερα συνεχίζει να προσφέρει τροφή και πρώτες ύλες για τις διάφορες δραστηριότητές μας.
Τα δάση βελτιώνουν και ομορφαίνουν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, μετριάζουν τις ακραίες θερμοκρασίες και συγκρατούν χιλιάδες τόνους σκόνης και άλλων τοξικών στερεών σωματιδίων, μειώνοντας τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και, κατ’ επέκταση, του περιβάλλοντος.
Επιπλέον, τα δάση συμβάλλουν στην άμβλυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου, στην αποτροπή των διαβρωτικών φαινομένων και των συνθηκών ερημοποίησης, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, στον εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων και στην καθαρότητα του νερού, στην αναψυχή του επισκέπτη και στη δημιουργία συνθηκών ψυχικής ισορροπίας στον άνθρωπο.
Το δέντρο σήμερα αποτελεί σύμβολο ομορφιάς και δείκτη υγείας του ανθρώπου, ενώ, παράλληλα, αποτελεί αντίποδα στον ορατό κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος.
Στο νησί μας, όπου επικρατούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, όπως οι παρατεταμένες ξηρικές περίοδοι και οι καύσωνες, τα δέντρα και τα δάση αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και αναντικατάστατη αξία.
Η δημιουργία, η διατήρηση και η προστασία τους απαιτούν μεγάλη προσπάθεια, χρόνο και αγάπη, γι’ αυτό καλούμαστε όλοι να συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο στην επαναφορά του χαρακτηρισμού «Πράσινο Νησί» ή «Δασόεσσα Νήσος».
Παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες και τις σημαντικές αλλαγές λόγω της τεχνολογικής και της τουριστικής ανάπτυξης, εξακολουθούν να υπάρχουν στο νησί μας αξιόλογα δάση, ιδιαίτερα στις οροσειρές του Τροόδους και του Πενταδάκτυλου, αλλά και σε παραλιακές περιοχές όπως ο Ακάμας, η περιοχή της Επισκοπής – Ακρωτηρίου, το Κάβο Γκρέκο και η Καρπασία.
Αυτό, τοποθετεί την Κύπρο μας σε ζηλευτή θέση ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, τόσο ως προς την έκταση όσο και ως προς την ποιότητα των δασών της, κάτι που φυσικά δεν είναι τυχαίο, αλλά οφείλεται στη μακρόχρονη προσπάθεια του κράτους και της φιλοδασικής συμπεριφοράς του κυπριακού λαού.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις και αντιλήψεις, έθεσε στις άμεσες προτεραιότητές του την προστασία των δασών και γενικότερα του πρασίνου από τις πυρκαγιές. Επίσης, τη διατήρηση και ανάπτυξη της βιοποικιλότητας και των δασικών οικοσυστημάτων, την αναζωογόνηση των παραδασόβιων χωριών μας, την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των αναψυχικών και κοινωνικών λειτουργιών του δάσους και την επέκταση του πρασίνου μειώνοντας, παράλληλα, δραστικά, τη χρήση των δασών για παραγωγή ξυλείας.
Η διαχείριση των δασών της Κύπρου γίνεται από το Τμήμα Δασών στη βάση της αρχής της αειφορίας, με στόχο την παραγωγή του μέγιστου κοινωνικού οφέλους τόσο για τις σημερινές όσο και για τις επόμενες γενιές.
Στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης του κοινωνικού ρόλου των δασών στην επαρχία Πάφου έχει δημιουργηθεί το Εθνικό Δασικό Πάρκο «Ραντί», ο Βοτανικός Κήπος στα Λουτρά της Αφροδίτης και προωθείται η κήρυξη του Εθνικού Πάρκου Ακάμα. Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία πάρκου στο κοινοτικό Δάσος Τίμης. Έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν 13 εκδρομικοί χώροι, 2 κατασκηνωτικοί χώροι και 90 περίπου χιλιόμετρα Μονοπατιών Μελέτης της Φύσης. Επίσης, έχουν δασωθεί και συντηρούνται τα κοινοτικά Δάση Κισσόνεργας, Τάλας, Τρεμιθούσας και Γεροσκήπου και προωθείται η κήρυξη σε κρατικό δάσος δασωμένων χαλίτικων με έκταση 30 περίπου εκταρίων.
Έγινε τοπιοτέχνηση και φύτευση σε 4 νέα σχολεία της επαρχίας μας, συνεχίζεται η φύτευση σε υπεραστικούς και άλλους δρόμους και συντηρούνται δεντροστοιχίες και κυβερνητικοί χώροι πρασίνου. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Δήμο Πάφου, τα Κοινοτικά Συμβούλια και τις ομάδες πρασίνου, έχουν φυτευθεί πέραν των 20 πάρκων.
Στο πλαίσιο της προστασίας οικοσυστημάτων σημαντικού ενδιαφέροντος και προτεραιότητας, συντηρείται το κρατικό Δάσος Φύτης που έχει δασωθεί με βελανιδιές και το Δρυοδάσος στην Ιερά Μονή Χρυσορογιάτισσας, το οποίο έχει δημιουργηθεί από το Τμήμα Δασών με έκταση 3 περίπου εκταρίων.
Ένας ακόμη βασικός πυλώνας της δασικής πολιτικής του κράτους είναι η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από τις πυρκαγιές. Έτσι, τα έργα πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών αποτελούν το κύριο μέλημά μας. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, το Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος προχώρησε στην αγορά δεύτερου πυροσβεστικού αεροπλάνου για το Τμήμα Δασών, ενώ στην περιοχή Ακάμα έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί πιλοτικά σύστημα αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιών.
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013, με προϋπολογισμό 325 εκατομμύρια ευρώ, είναι ακόμα ένα σημαντικό εργαλείο που συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και προστασία των κυπριακών δασών. Μέσα από στοχευμένα δασικά μέτρα, ο Κύπριος αγρότης μπορεί να αναπτύξει την ιδιωτική δασοπονία και, παράλληλα, να εφαρμόσει μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές εκτός των ορίων του κρατικού δάσους.
Παρά τα αρνητικά και έντονα μηνύματα που αποστέλλονται από την παγκόσμια κοινότητα για τη νέα απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, αυτήν των κλιματικών αλλαγών, το κράτος, ως ισότιμος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αναλάβει τις ευθύνες του και έχει ήδη δρομολογήσει μέτρα για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με στόχο τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και τη μείωση της κατανάλωσης των ορυκτών καυσίμων.
Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Κύπρο, φθάνοντας έτσι το 50% του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πράσινη ενέργεια.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι το κράτος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το πανέμορφο κυπριακό περιβάλλον να συνεχίσει την αέναη προσφορά υγείας, χαράς και ομορφιάς. Οι Κύπριοι πολίτες, με την έμφυτη αγάπη τους για το πράσινο, το περιβάλλον και τον τόπο τους γενικότερα, αποτελούν την κύρια δύναμη αντιμετώπισης των προβλημάτων των κλιματικών αλλαγών, της προστασίας και της διατήρησης του πρασίνου στο τόπο μας.
Ο κάθε ένας από εμάς ας ακούσει το μήνυμα αυτής της ημέρας, αυτής της γιορτής, γιατί το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, και τα αιωνόβια δέντρα μας αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά και αναπόσπαστα στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας. Είναι στενά συνδεμένα με την ιστορία, τους θρύλους και τις παραδόσεις του τόπου μας.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου πεποίθηση και αισιοδοξία ότι όλοι μας, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, θα βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για να παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές ένα αναβαθμισμένο κυπριακό περιβάλλον και, προπάντων, τα δάση μας ανέπαφα. Η προστασία, η διατήρηση και η επέκταση των δασών μας είναι ιερό καθήκον και αυτό αφορά όλους ανεξαιρέτως.