24/01/2010
Σε χθεσινές δηλώσεις του, στη Λάρνακα, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας ώστε να θωρακιστεί περισσότερο ο θεσμός του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, τονίζοντας ότι η πρόσφατη απόφαση του Βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον ΄Οραμς θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κυπριακό και, ειδικότερα, στην πτυχή για το περιουσιακό.
Οι δηλώσεις του κ. Συλικιώτη έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών σεμιναρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΟ Λάρνακας. Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του πάνω στο ίδιο θέμα, ο κ. Συλικιώτης επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης ότι «η απόφαση αποτελεί, πλέον, ένα πολιτικό και νομικό εργαλείο απέναντι στην υπεράσπιση και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των νόμιμων ιδιοκτητών των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Επίσης, εκείνο που βγαίνει ξεκάθαρα και μέσα από την απόφαση του Εφετείου είναι αυτό όπου στηρίζεται η θέση της πλευράς μας, πως το πρώτο δικαίωμα στη διαχείριση των περιουσιών πρέπει να τo έχει ο ιδιοκτήτης και όχι ο σημερινός χρήστης. Αυτή είναι η θέση που προβάλλουμε στη συζήτηση για το περιουσιακό και εκείνο που εμείς θα απαιτήσουμε και αυτό που απαιτούμε πάντα είναι να εφαρμόζονται οι αποφάσεις των Δικαστηρίων».
Κληθείς να σχολιάσει απόσπασμα της Έκθεσης της Γενικής Ελεγκτού κας Γιωρκάτζη, η οποία επισημαίνει κάποια δυστοκία στην είσπραξη εσόδων του κράτους από τον Φορέα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και, συγκεκριμένα, καθυστέρηση στην καταβολή ενοικίων, αδυναμία του κράτους να εισπράξει ενοίκια λόγω φόρτου εργασίας και αδυναμία στην αναπροσαρμογή του ποσού των ενοικίων σύμφωνα με τα ισχύοντα στην αγορά, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε τα ακόλουθα:
«Η Έκθεση της Γενικής Ελεγκτού επαναλαμβάνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και οι σχετικές αναφορές της δεν αποτελούν καινούργια στοιχεία. Εμείς καταβάλαμε προσπάθειες και βελτιώσαμε αυτό το καθεστώς και σε ό,τι αφορά τα ενοίκια και σε ό,τι αφορά την είσπραξη. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε υπηρεσιακή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν όλες οι Επαρχιακές Διοικήσεις και η Διαχείριση Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, η οποία εξέτασε το συγκεκριμένο θέμα. Εν πάση περιπτώσει, δεν πρέπει να γίνεται μία αναφορά που να είναι ισοπεδωτική για όλους. Κάποιοι θα πληρώνουν ονομαστικά ενοίκια γιατί αυτές τις περιουσίες τις χρησιμοποιούν ως πρόσφυγες για να απαμβλυνθούν τα όποια επαγγελματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες. Από την άλλη, όμως, εκεί όπου ασκείται εμπορική δραστηριότητα, έτσι και αλλιώς έχουμε και εκθέσεις από τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, ο οποίος αναφέρει ότι, όταν ασκείται εμπορική δραστηριότητα, δεν μπορεί να επιχορηγείται το αγοραίο ενοίκιο. Αυτό ως μία απάντηση σε πολλούς που λένε ότι ακόμη και για τη χαλίτικη γη τα ενοίκια είναι υψηλά».
Και ο κ. Συλικιώτης κατέληξε ως ακολούθως: «Είμαστε υπόλογοι σε οδηγίες, διαδικασίες και λειτουργίες που εκπηγάζουν από το γεγονός ότι είμαστε πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων επισημαίνει στην Έκθεσή του ότι, εκεί όπου ασκείται εμπορική δραστηριότητα, δεν μπορούμε να υποβαθμίζουμε και να μειώνουμε το ενοίκιο, αλλά να θέτουμε αγοραίο ενοίκιο διότι αν ασκείται εμπορική δραστηριότητα, οποιαδήποτε μείωση ή υποβάθμιση του ενοικίου σημαίνει κρατική ενίσχυση».