15/9/23

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ. για το μεταναστευτικό

 


Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ. για το μεταναστευτικό

Για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ.) κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, σε συνάντηση που είχαν το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ανάφερε πως ενημέρωσε για το πολυσύνθετο, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα.

Ο Υπουργός είπε πως είναι ένα ζήτημα με πολλές διαστάσεις και χωρίς εύκολες λύσεις και πως «ως διακυβέρνηση έχουμε συγκεκριμένο πλάνο, συγκεκριμένη στρατηγική».

Βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα, είπε. «Έχω αναφέρει επανειλημμένα ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι επιτεύχθηκε η μείωση των ροών κατά 50%, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, αλλά και λόγω εξωγενών παραγόντων.

Αναφερθείς στις επιστροφές μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, ο Υπουργός τόνισε ότι και σε αυτό τον τομέα έχει επιτευχθεί μια αύξηση της τάξης του 50%, από 3.200 περίπου σε 4.700, είτε πρόκειται για εθελούσιες, είτε για αναγκαστικές επιστροφές.

Μιλώντας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού, είπε, μεταξύ άλλων, πως αναβαθμίζονται οι υποδομές, ενώ έχει διπλασιαστεί και ο αριθμός εξεταστών που ήταν και μια προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

«Αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί ο χρόνος εξέτασης από εννιά μήνες, σε τρεις μήνες», ανάφερε και σημείωσε πως στόχος είναι να μειωθούν και τα οικονομικά οφέλη των αιτητών ασύλου, «ούτως ώστε να καταστήσουμε την Κύπρο μη ελκυστικό προορισμό».

Εξήγησε, εξάλλου, πως ότι όταν απορρίπτεται η αίτηση των αιτητών ασύλου στους τρεις μήνες, σταματούν τα επιδόματα, αλλά και το δικαίωμα στην εργασία, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί παράγοντα για τον παράνομο πλέον μετανάστη να φύγει από την Κύπρο.  

Κάνοντας αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, ο Υπουργός μίλησε για την επιφυλακτικότητα που δημιουργούν οι εξωγενείς παράγοντες σε ό,τι αφορά στις μεταναστευτικές ροές. «Βλέπετε τι γίνεται τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία: 7.000 μετανάστες σε 24 ώρες. Υπάρχει αύξηση στις μεταναστευτικές ροές και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερθείς ο κ. Ιωάννου στις αφίξεις από τις γειτονικές χώρες, όπως είναι η Συρία ή ο Λίβανος, εξήγησε ότι για τους Σύριους, «λόγω του ειδικού καθεστώτος, δεν μπορούμε να απορρίψουμε τις αιτήσεις, ούτε να προβούμε σε απελάσεις». Αυτό εξήγησε είναι ένα θέμα που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. «Εμείς όμως προχωρούμε. Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός.

Είπε, ακολούθως, ότι κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ. συζητήθηκαν και κάποια προβλήματα που αφορούν στο μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ το ΔΗ.ΚΟ. εξέφρασε την προθυμία να αναλάβει πρωτοβουλίες βοηθώντας στην επίλυσή τους.  

Ερωτηθείς στη συνέχεια για τις ροές από την Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός είπε ότι μετά το ταξίδι του στον Λίβανο, υπάρχει ενίσχυση των ήδη καλών σχέσεων που υπήρχαν μεταξύ των δύο χωρών. Λόγω της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει, είπε, υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ γίνεται προσπάθεια από τον Λίβανο και αποκόπτονται πολλές βάρκες από το να έρχονται στην Κύπρο. Ενημέρωσε σχετικά ότι χθες έχει αποκοπεί ακόμα μια βάρκα, η οποία μετέφερε 50 άτομα.

Ο Υπουργός συμπλήρωσε πως η ενημέρωση που έχει από τις Αρχές του Λιβάνου είναι ότι υπάρχει μια αύξηση των Σύριων που μεταβαίνουν στη χώρα, κάνοντας αναφορά σε 2,5 εκ. Σύριους.  

Γι’ αυτό, όπως σημείωσε, με επιστολή του στον Αντιπρόεδρο της ΕΕ, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, έχει ζητήσει να τεθεί επισταμένως το θέμα για παροχή βοήθειας στον Λίβανο, ως ανάχωμα των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

«Αν καταρρεύσει ο Λίβανος, τότε όλη η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ενημέρωσε, επιπλέον, ότι μίλησαν με τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ. και για το θέμα της Συρίας, η οποία για 11 χρόνια παραμένει στο ίδιο, όπως είπε, καθεστώς. «Θεωρούμε σαν Κύπρος και βρίσκουμε πρόσφορο έδαφος και με άλλα κράτη μέλη ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί το καθεστώς της Συρίας. Υπάρχουν ήδη, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (EUAA), δύο περιοχές που θεωρούνται ως ασφαλείς, γεγονός που όπως πρέπει να αναγνωριστεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε.

Αυτό θα επιτρέψει την επιστροφή υπηκόων της Συρίας πίσω στη χώρα, πρόσθεσε, «κάτι που αυτή τη στιγμή καμία χώρα δεν το έχει πετύχει». «Θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε και σε αυτό», επανέλαβε και ενημέρωσε ότι προγραμματίζει ταξίδι στη Γενεύη για συνάντηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του και σε αυτό το κομμάτι.  

Κληθείς να αναφέρει σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι ήδη κάποιες πρόνοιες του εφαρμόζονται ανεπίσημα και πως η ενημέρωσή του είναι πως περί τα τέλη του Οκτώβρη –κατά το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων– αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση. 

O Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ., στις δικές του δηλώσεις, αφού ευχαρίστησε τονΥπουργό Εσωτερικών για τη σημερινή συνάντηση, ανάφερε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο, σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα. Είναι, πρόσθεσε, «ένα από τα σοβαρότερα που έχει να αντιμετωπίσει η κυπριακή πολιτεία με αλυσιδωτές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, ιδιαίτερα σε κοινότητες που έχουν να φιλοξενήσουν ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών».

«Δυστυχώς, οι σκηνές οργανωμένης βίας και εκφοβισμού που βιώσαμε τις προηγούμενες ημέρες εξοργίζουν και συγκλονίζουν την κυπριακή κοινωνία, αλλά και μας ντροπιάζουν διεθνώς», ανάφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Αλίμονο εάν η κατάληξη της κυπριακής κοινωνίας είναι ότι αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί με τη βία», είπε και πρόσθεσε ότι η βία δεν είναι η λύση αυτού του προβλήματος.

«Η λύση αυτού του προβλήματος είναι η εφαρμογή ορθών και αποτελεσματικών πολιτικών», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ.

Αφού χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, δήλωσε ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτούς τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη έχουν ήδη φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα». Σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί οι απελάσεις και επιστροφές κατά 50%. Ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων έχει μειωθεί στους τρεις μήνες, είπε και τόνισε ότι για πρώτη φορά στην πορεία του μεταναστευτικού στην Κύπρο οι μετανάστες που φεύγουν είναι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των δικαιούχων και αιτητών πολιτικού ασύλου έχει μειωθεί από το 6% κοντά στο 5% του συνόλου του πληθυσμού, είπε και έκανε λόγο για μια επιτυχημένη πολιτική στις απελάσεις και επιστροφές. «Κατά την άποψή μας αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί, συμπλήρωσε και σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, που είναι μία από τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ακολούθως, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για την εξέταση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατό, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η δημιουργία του θα ενισχύσει, μεταξύ άλλων, την πολιτική των επιστροφών και των απελάσεων.

Καταλήγοντας, είπε ότι έχουν εισακούσει, επιπλέον, και τα προβλήματα και τις ανάγκες που παρουσιάζουν οι υποδομές στον τομέα της μετανάστευσης και δήλωσε πως είναι έτοιμοι να βοηθήσουν, ώστε το συντομότερο δυνατόν να αυξηθούν οι χώροι φιλοξενίας, αλλά και οι μόνιμες υποδομές που πρέπει να έχει η χώρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.