Αναφορές της Βουλής των Αντιπροσώπων στην επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, στον θάνατο των Ξενοφώντα Καλλή και Πέτρου Ελευθερίου και στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών
Συνεδρία Ολομέλειας 28 Σεπτεμβρίου 2023
Την ερχόμενη Κυριακή γιορτάζουμε την εξηκοστή τρίτη επέτειο της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας. Οι σκληροί και ανένδοτοι αγώνες του κυπριακού ελληνισμού, με λαμπρή κορωνίδα το έπος της ΕΟΚΑ 1955-59, ανάγκασαν εν τέλει τους Άγγλους αποικιοκράτες σε υπαναχώρηση και συγκατάνευση στο να καταστεί η Κύπρος ανεξάρτητο κράτος. Μπορεί το 1960 για πρώτη φορά ο λαός της Κύπρου να αποκτούσε ουσιαστικά το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, όμως οι δυσκολίες αποδείχθηκαν πολλές εξαρχής για το νεοσύστατο κράτος, καθώς το δοτό Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν δυσλειτουργικό και δημιουργούσε προσκόμματα στην αρμονική λειτουργία των θεσμών. Δεν άργησαν να εμφανιστούν τα πρώτα ρήγματα στο νεόδμητο αυτό οικοδόμημα, με αποτέλεσμα να προκληθούν εντάσεις, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Αποκορύφωμα ήταν το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, που από το 1974 έχει μοιράσει την πατρίδα μας στα δύο.
Ως νομοθετική εξουσία ανανεώνουμε και φέτος τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε με το άπαν των δυνάμεών μας την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, με την επανένωση του νησιού και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες των προγόνων τους. Μπορεί να περνούν τα χρόνια, όμως δεν επαναπαυόμαστε. Η ελπίδα ότι θα κατορθώσουμε αυτό που διακαώς επιθυμούμε πρέπει να παραμείνει ζωντανή. Το οφείλουμε άλλωστε στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές αυτού του τόπου, αλλά πρωτίστως σε αυτούς που αγωνίστηκαν, υπέμειναν, πάλεψαν, αλλά έφυγαν, χωρίς να εκπληρωθεί ο πόθος τους για επιστροφή.
Ας κρατήσουμε ανεξίτηλη τη μνήμη εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι και να αποκαλούμαστε «Κύπριοι πολίτες» και ας εργαστούμε όλοι μαζί, ένας λαός ενωμένος, μακριά από μικροκομματικές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, για μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα για όλους τους πολίτες της.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ στον θάνατο του Ξενοφώντα Καλλή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία εβδομήντα τριών ετών έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.
Ο Ξενοφών Καλλής γεννήθηκε στο Δάλι και σπούδασε κοινωνιολογία στο Λονδίνο. Υπηρέτησε επί σειρά ετών στην Υπηρεσία Αγνοουμένων, της οποίας διετέλεσε και προϊστάμενος, ενώ είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος του Ελληνοκυπρίου εκπροσώπου στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, καθώς και ως σύμβουλος του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων.
Από την πρώτη στιγμή αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια για την ανεύρεση και ταυτοποίηση των αγνοουμένων της Κύπρου. Με την αφοσίωση στο έργο του και την επιμονή του ήταν από αυτούς που πρωτοστάτησαν, ώστε το θέμα των αγνοουμένων να αντιμετωπίζεται καθαρά ως ανθρωπιστικό, με επιστημονική μεθοδολογία, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προπαγανδιστικά στρατηγήματα. Πέρα από τον επαγγελματισμό που τον χαρακτήριζε, η προσέγγισή του ήταν πάντοτε ανθρώπινη, με ιδιαίτερη ευαισθησία προς τις οικογένειες των αγνοουμένων, με αποτέλεσμα να χαίρει εκτίμησης και σεβασμού από όλους, και Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Εργάστηκε σκληρά, αθόρυβα και προ πάντων αποτελεσματικά, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του προς τον ιερό αυτό σκοπό.
Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα ήθελα να αναφερθώ και στον αδόκητο θάνατο εν ώρα καθήκοντος σε ηλικία πενήντα ετών του αστυφύλακα Πέτρου Ελευθερίου. Το ατυχές συμβάν έλαβε χώρα στον αυτοκινητόδρομο Ριζοελιάς-Αγίας Νάπας, όταν η Αστυνομία κλήθηκε να διαχειριστεί περιστατικό ατόμου που κινείτο πεζός στον αυτοκινητόδρομο. Ο άτυχος Πέτρος, στην προσπάθειά του να απομακρύνει τον πεζό από τον αυτοκινητόδρομο, τόσο ο ίδιος όσο και ο πεζός κτυπήθηκαν από διερχόμενο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους.
Ο Πέτρος Ελευθερίου εντάχθηκε στις τάξεις της Αστυνομίας Κύπρου στις 2 Οκτωβρίου 1998. Υπηρέτησε σε διάφορα πόστα της Αστυνομίας, με τελευταίο τον Αστυνομικό Σταθμό Ορόκλινης, και πάντοτε διακρινόταν για το ήθος και τον επαγγελματισμό του. Η προσήλωση στο καθήκον, η ανιδιοτέλεια και το θάρρος του Πέτρου Ελευθερίου θα παραμείνουν ως παράδειγμα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας εν ώρα υπηρεσίας.
Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μας συλλυπητήρια τόσο στην οικογένεια και στους οικείους του, αλλά και σε ολόκληρη την Αστυνομία Κύπρου.
Αγαπητοί συνάδελφοι, σας καλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των υπερασπιστών της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ξενοφώντα Καλλή και του Πέτρου Ελευθερίου.
(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)
Αιωνία τους η μνήμη!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάστηκε η Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών, η οποία καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2001, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H ημέρα αυτή προσφέρει κάθε χρόνο στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης μια ευκαιρία για ενημέρωση του κοινού για την πολυγλωσσία και την ώθηση των πολιτών στην εκμάθηση γλωσσών. Η γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης μαρτυρεί την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά. Η πολυγλωσσία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο που έχει επίσης χαρακτηριστεί ως μία από τις κύριες δεξιότητες που προωθούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, το οποίο γιορτάζει φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ουσιαστική συμβολή στην ατομική ολοκλήρωση, στον υγιή και αειφόρο τρόπο ζωής, στην αύξηση των ευκαιριών εργασίας και στην ενεργή πολιτότητα με απώτερο στόχο μια συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνουν την εκμάθηση γλωσσών, η οποία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες σε εκπαιδευτικό και επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και για ευρύτερη διαπολιτισμική κατανόηση και ενίσχυση της ενότητας μεταξύ των λαών της Ευρώπης.