29/6/23

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Παγκόσμια Ημέρα Κοινοβουλευτισμού - Συνεδρία ολομέλειας 29ης Ιουνίου 2023

 


Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Παγκόσμια Ημέρα Κοινοβουλευτισμού - Συνεδρία ολομέλειας 29ης Ιουνίου 2023

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 2018, η αυριανή μέρα έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κοινοβουλευτισμού. Η επιλογή της 30ής Ιουνίου τιμά την ημέρα ίδρυσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης το 1889. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διεθνή κοινοβουλευτικό οργανισμό, που συντονίζει τις ενέργειες των εθνικών κοινοβουλίων, με σκοπό την προώθηση του κοινοβουλευτικού διαλόγου, την υπεράσπιση της ειρήνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τη συνεργασία μεταξύ των λαών, καθώς και την εδραίωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Η Διακοινοβουλευτική Ένωση, στις διασκέψεις της οποίας η Βουλή των  Αντιπροσώπων συμμετέχει από το 1978, αναπτύσσει στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας τις δραστηριότητές του και παράλληλα εξετάζοντας θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το κοινοβούλιο, ως αντιπροσωπευτικός θεσμός, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης δημοκρατίας, καθώς εκπροσωπεί και εκφράζει τη φωνή του λαού. Συναφώς, η θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινοβουλευτισμού είναι εξόχως σημαντική σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την κοινοβουλευτική δημοκρατία: οι διεθνείς πολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις και συνακόλουθα η αύξηση του δημοκρατικού ελλείμματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην αμφισβήτηση των θεσμών και έχουν φέρει τη δημοκρατία αντιμέτωπη με λαϊκιστικές και εθνικιστικές προκλήσεις. Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων καθίσταται λοιπόν εξαιρετικά σημαντικός ως προς την προώθηση της διάδρασης με τους πολίτες, της συμμετοχικότητας, του πλουραλισμού, της δημόσιας διαβούλευσης και της εξυγίανσης των θεσμών για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται η αγαστή συνεργασία των κοινοβουλίων με την πολιτεία ως προς τη διαμόρφωση πολιτικών που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες για αξιοπρεπή διαβίωση και ευημερία.

Κυρίες και κύριοι,

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινοβουλευτισμού αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία αναστοχασμού και επανεξέτασης της προόδου που έχουμε σημειώσει ως αντιπροσωπευτικό σώμα στην επίτευξη βασικών στόχων που αφορούν σε μείζονα ζητήματα, όπως η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η ισόρροπη εκπροσώπηση των γυναικών και των νέων στην πολιτική, η προσαρμογή στην ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και η αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης, που απειλεί σοβαρά τον πλανήτη μας. Προς την κατεύθυνση αυτή η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, εφαρμόζοντας δράσεις αρχικά στα του οίκου της, προκειμένου να καταστεί ένα καθόλα πράσινο κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης «Κοινοβούλια για τον Πλανήτη - Η δράση για το κλίμα ξεκινά από το σπίτι».

Για περισσότερη λοιπόν δημοκρατία και καλλιέργεια εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους κρατικούς θεσμούς και φορείς, τα εθνικά κοινοβούλια επιβάλλεται να καταστούν περαιτέρω λειτουργικά και υπεύθυνα, προβαίνοντας ταυτόχρονα σε γόνιμη αυτοκριτική, που θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν την εικόνα τους ως προς το έργο που παράγουν, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης και ευημερίας όλων των πολιτών. Με την ευκαιρία αυτή, επαναβεβαιώνουμε την ακλόνητη προσήλωσή μας στα δημοκρατικά ιδεώδη και αναλαμβάνουμε τη δέσμευση για επάξια εκπροσώπηση του λαού στις δύσκολες συνθήκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.