Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
O Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τις αλιευτικές ποσοστώσεις, και συγκεκριμένα για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, καθώς και των αλιευτικών δυνατοτήτων και καθορισμό αλιευτικών ποσοστώσεων για τα έτη 2023 και 2024 αναφορικά με αποθέματα βαθέων υδάτων. Το Συμβούλιο, μετά από διήμερες διαβουλεύσεις, κατέληξε σε πολιτική συμφωνία, με ειδική πλειοψηφία, για τους δυο Κανονισμούς που αφορούν τις αλιευτικές δυνατότητες και την κατανομή των ποσοστώσεων αλιευμάτων ανά είδος και χώρα α) στον Ατλαντικό και τη Βόρειο θάλασσα και β) στη Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο.
Σημειώνεται ότι η Κύπρος υποστήριξε την πρόταση για τον Μεσογειακό Κανονισμό. Ωστόσο, αντέδρασε στη συμφωνία που επετεύχθη με την ICCAT (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Tόνων του Ατλαντικού και παρακείμενων περιοχών), στο πλαίσιο του Κανονισμού για τις ποσοστώσεις, μέσω της οποίας παρέχεται επιπρόσθετη ποσόστωση μακρύπτερου τόνου στην Τουρκία. Η Κύπρος υπεραμύνθηκε των δικαιωμάτων των Κυπρίων αλιέων για ισότιμους όρους ανταγωνισμού και δίκαιης μεταχείρισης, επισημαίνοντας επανειλημμένα ότι η πιο πάνω συμφωνία, παρά το ότι θέτει την Τουρκία υπό παρακολούθηση ως προς τις ποσότητες μακρύπτερου τόνου που αλιεύει, δεν έχει στηριχθεί σε επιστημονικά ή ιστορικά δεδομένα και δεν λαμβάνει υπόψη τα γενικότερα προβλήματα που δημιουργεί η χώρα αυτή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με αυτά τα δεδομένα, η Κύπρος κατέληξε σε καταψήφιση του κανονισμού, με υποστήριξη από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα οι δυο χώρες κατέθεσαν σχετική κοινή επεξηγηματική δήλωση. Αναφορικά με το απόθεμα του ερυθρού τόνου, ο ίδιος Κανονισμός παρέχει στα συμβαλλόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, μικρή αύξηση στην ποσόστωση του αποθέματος.
Το Συμβούλιο απασχόλησε, επίσης, η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς στα κράτη μέλη, όπως διαμορφώνεται λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά, παραθέτοντας στοιχεία σε σχέση με την παραγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία, με τους Υπουργούς να εστιάζουν στις προβλέψεις παραγωγής τροφίμων και τις δυνατότητες για περαιτέρω στήριξη των γεωργών. Σε παρέμβασή του, ο κ. Καδής, αφού αναφέρθηκε στη σημασία διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας, σημείωσε την ανάγκη λήψης χρηματοδοτικών μέτρων, με την πιθανή ενεργοποίηση του γεωργικού αποθεματικού, που να μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα στήριξης της ευρωπαϊκής γεωργίας.
Οι Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις σχετικά με τα στρατηγικά σχέδια που περιλαμβάνονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία και των νέων προκλήσεων που αυτή δημιουργεί για τον γεωργικό τομέα. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόσφατη έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κύπρου και ενημέρωσε το Συμβούλιο για τα βήματα που έχουν ήδη γίνει, αλλά και που προγραμματίζονται να γίνουν, για την ομαλή μετάβαση στη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027, υπερθεματίζοντας την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε ενημέρωσή σχετικά με την αξιολόγηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων, ενόψει της πρότασης που αναμένεται να υποβάλει το 2023. Σε παρέμβασή του, ο κ. Καδής υποστήριξε την αναθεώρηση της νομοθεσίας και τον εμπλουτισμό της στη βάση των νεότερων επιστημονικών δεδομένων ώστε να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή προστασία για τα ζώα και να υιοθετεί τις σχετικές αρχές της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».
Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν και για την πορεία των εργασιών όσον αφορά την πρόταση Κανονισμού για την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Γεωργίας επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στους γενικούς στόχους της πρότασης. Αφού σημείωσε ότι η Κύπρος στηρίζει τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου, που θα διαφυλάσσει τη βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγής, καλωσόρισε την ετοιμότητα της Επιτροπής για παροχή συμπληρωματικών στοιχείων που να αξιολογούν ποσοτικά τις επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή και τις τιμές των γεωργικών προϊόντων.
Η Τσεχική Προεδρία προέβη, τέλος, σε ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εργασιών αναφορικά με την πρόταση Κανονισμού για τις γεωγραφικές ενδείξεις και τα συστήματα ποιότητας ανά την ΕΕ. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Υπουργός Γεωργίας ευχαρίστησε την Τσεχική Προεδρία για τη συμπερίληψη προτάσεων που κατέθεσε η Κύπρος αναφορικά με τη δυνατότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου των γεωγραφικών ενδείξεων. Η επέκταση της μεταβατικής περιόδου θα δώσει τον χρόνο που χρειάζονται οι Κύπριοι παραγωγοί για να προσαρμοστούν στα δεδομένα που έφερε η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ. Είμαστε έτοιμοι, τόνισε ο κ. Καδής, να συνεχίσουμε με πνεύμα συναίνεσης τις συζητήσεις επί Σουηδικής Προεδρίας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.