15/2/22

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων


 

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων

Φίλες και φίλοι, 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, την Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων.

Προ της όποιας άλλης αναφοράς, θα ήθελα να συγχαρώ τα μέλη του Συνδέσμου για τη δημιουργική τους δραστηριότητα, η οποία αναγνωρίζεται ως διαχρονικά σημαίνουσα για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Ταυτόχρονα, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση της Πολιτείας, για τη συνεργασία και τις αμοιβαία επωφελείς μεταξύ μας συνέργειες, οι οποίες ως έχει πολλάκις αποδειχθεί, υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία προοπτικών ευημερίας και προόδου στην πατρίδα μας.

Είναι άλλωστε γεγονός ότι, οι μεγάλες ιδιωτικές αναπτύξεις, ύστερα και από την οικονομική κρίση που έπληξε την πατρίδα μας, πέραν του μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας που δημιούργησαν και τη συναφή μείωση της ανεργίας, επέφεραν πρόσθετα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Είναι στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, που θεωρώ σημαντική την ευκαιρία που θα μας δοθεί σήμερα να ανταλλάξουμε απόψεις και να ακούσω τις δικές σας εισηγήσεις, όσον αφορά στην κοινή μας προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση των τομέων δραστηριοποίησής σας.

Όπως καλά γνωρίζετε, ταυτόχρονα με την προτεραιότητα που δόθηκε για τη διασφάλιση της υγείας και ζωής του συνόλου των πολιτών, δώσαμε έμφαση εξαρχής στην ανάγκη στήριξης και προστασίας των θέσεων εργασίας, της βιωσιμότητας και ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς και των αναγκών των ευάλωτων ομάδων.

Ως αποτέλεσμα της ορθής οικονομικής διαχείρισης, των οικονομικών επιδόσεων που καταγράφονταν τα τελευταία χρόνια, αλλά και με την άνετη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, η Κυβέρνηση πέτυχε έγκαιρα την ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων του κράτους.

Τούτο επέτρεψε, μέσα από την υλοποίηση σειράς μέτρων ύψους πέραν των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη γενναιόδωρη στήριξη εργαζομένων, εργοδοτών, επιχειρήσεων και ευάλωτων ομάδων.

Εξίσου σημαντική προς την επιτυχή αυτή κατεύθυνση αναδείχθηκε και η διαφοροποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου που αρχίσαμε από το 2013. Στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός του αναπτυξιακού μοντέλου με την υλοποίηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και την μετατροπή της Κύπρου σε επιχειρηματικό κέντρο.

Αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο, έχοντας ιδιαίτερο προσανατολισμό στους τομείς, μεταξύ άλλων, της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, της έρευνας και καινοτομίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποβοήθησε τη συγκράτηση της ύφεσης το 2020 και την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη από το 2021.

Σημαίνουσα αποδείχθηκε, επίσης, η αξία της εφαρμογής ριζικών μεταρρυθμιστικών αλλαγών, σχετικών με τη λειτουργία του κράτους και των δομών του, όπως:

  • Η δημιουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας.
  • Η υλοποίηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • H μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.
  • Η διασφάλιση συντάξεων για όλους πάνω από το όριο της φτώχιας.
  • Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις με τη δημιουργία Υφυπουργείων σε νευραλγικούς τομείς.
  • Σωρεία άλλων μεταρρυθμίσεων στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της ενέργειας, της δικαιοσύνης, της παιδείας και γεωργίας.
  • Ως επίσης μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Νόμο για διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων, την πάταξη της διαφθοράς και την εισαγωγή κανόνων διαφάνειας.
  • Εξαιρετικής σημασίας είναι, επίσης, το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από το 2019 και συζητείται, για θεσμοθέτηση νέας διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων, για στήριξη και διευκόλυνση της επενδυτικής δραστηριότητας στην Κύπρο.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού, θέτοντας ως πλέον σημαντική προτεραιότητα τη διασφάλιση της υγείας και ζωής του συνόλου των πολιτών, ανέστειλε τους σχεδιασμούς μας προς τον πλήρη εκσυγχρονισμό του κράτους, επηρεάζοντας παράλληλα σε σύντομο χρονικό διάστημα εκ νέου την οικονομία του τόπου.

Ωστόσο,  βρισκόμαστε ενώπιον μίας νέας πραγματικότητας.

Μια νέα πραγματικότητα η οποία συνιστά το εφαλτήριο ούτως ώστε να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια περαιτέρω επαναδραστηριοποίησης της οικονομίας και επίτευξης της μακροπρόθεσμης βιώσιμης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Είναι σε αυτή ακριβώς την προοπτική που επιβάλλεται να εστιάσουμε ως υψίστης σημασίας, προκειμένου να έχουμε την ευκαιρία να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις προκλήσεις της νέας εποχής, αλλά και στις όποιες πιθανές απρόβλεπτες κρίσεις.

Και είναι προς αυτή την κατεύθυνση, που πετύχαμε μέσα από τους χειρισμούς να κινούμαστε πλέον με επιτυχία, ως καταφανώς μαρτυρείται και από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τρέχον έτος, οι οποίες αναγνωρίζουν αφενός την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου την ισχυρή δυναμική της Κυπριακής οικονομίας.

Είναι κάτι που πετύχαμε ενισχύοντας, μεταξύ άλλων, περαιτέρω και στοχευμένα, το Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων, που εισάξαμε το 2013, και το οποίο έχει επιφέρει μέχρι σήμερα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το Σχέδιο ανανεώθηκε και βελτιώθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2021, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί μία στέρεα βάση για τον επιχειρηματικό σας προγραμματισμό, και να συμβάλει δυναμικά στη διεύρυνση της οικονομικής βάσης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην απόδοση περιβάλλοντος σταθερότητας. Στην ενίσχυση της οικοδομικής βιομηχανίας έχει επίσης συμβάλει η νέα καινοτόμος διαδικασία για ταχεία πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση αναπτύξεων, εντός 10 ημερών, που εφαρμόζεται με επιτυχία από τον Οκτώβριο του 2020, και που από τον προσεχή Ιούνιο θα επεκταθεί ώστε να εφαρμόζεται σε ευρύτερο τύπο και μέγεθος αναπτύξεων.

Δυναμική, η οποία προκύπτει και ως αποτέλεσμα των όσων περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας γνωστό ως «Κύπρος - το αύριο», το οποίο αποτελεί τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανάπτυξης για τη μετά πανδημία εποχή.

Το εν λόγω Σχέδιο προβλέπει την άντληση ενός ποσού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2026 από την ΕΕ, ενώ αναμένεται συνολική μόχλευση 4,4 δις. ευρώ λαμβάνοντας υπόψη και τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδυθούν. Η υλοποίηση του Σχεδίου αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 7,1%. Με την εφαρμογή του, προβλέπεται επίσης,  η δημιουργία πέραν των 11 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει 58 κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και 75 ουσιαστικές επενδύσεις, σε πέντε πυλώνες πολιτικής.

Εστιάζοντας στον πυλώνα που άπτεται των δραστηριοτήτων σας, ο οποίος αφορά την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αναφέρω ότι περιλαμβάνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν:

  • Στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης μεταξύ άλλων μέσω της ενδυνάμωσης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας.
  • Στη στοχευμένη ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.
  • Στην αντιμετώπιση των ανεπαρκειών του συστήματος έκδοσης και μεταβίβασης τίτλων ιδιοκτησίας.
  • Στην βελτίωση του ηλεκτρονικού συστήματος για την έκδοση οικοδομικών αδειών.
  • Στον αστικό αναδασμό για την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της γης.
  • Στην επίσπευση των αδειοδοτικών διαδικασιών και την παροχή κινήτρων, στοχεύοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
  • Στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
  • Στην ανθεκτικότητα του χρηματοοικονομικού τομέα και της δημοσιονομικής κατάστασης.
  • Στη στήριξη νεοφυών και καινοτόμων μονάδων.
  • Στην προώθηση της πράσινης μετάβασης με έμφαση στην ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και των βιώσιμων μεταφορών, καθώς και της κυκλικής οικονομίας.
  • Στη διαφοροποίηση και περαιτέρω προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
  • Στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και των τοπικών αρχών.
  • Στη μεταρρύθμιση και ενίσχυση της αποδοτικότητας του δικαστικού συστήματος.
  • Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και ενίσχυση της διαφάνειας.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω ότι το Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο» βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με το νέο οικονομικό μοντέλο, όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα από τη νέα Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας που εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου με στήριξη της Κυβέρνησης, και το οποίο επιδιώκει την μετατροπή της Κύπρου σε ένα «Αειφόρο Επιχειρηματικό και Εμπορικό Κέντρο της Ευρώπης». Η νέα Στρατηγική εμπεριέχει πέραν των 240 πρακτικών εισηγήσεων και στοχεύει στην ανάδειξη της Κύπρου ως μιας χώρας που θα αποτελεί κράτος πρότυπο, με υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας, αυξημένη παραγωγικότητα και εξαγωγικό προσανατολισμό, διασφαλίζοντάς συνάμα μια βιώσιμη ανάπτυξη και μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ευημερούσα κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές επενδύσεις σε αρκετές από τις προτεραιότητες στο πλαίσιο του νέου οικονομικού μοντέλου θα προωθηθούν και μέσω του Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ» που χρηματοδοτείται από τα Επενδυτικά και Διαρθρωτικά Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, αποδίδουμε  μεγάλη σημασία στη μετατροπή της Κύπρου σε αειφόρο επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Ευρώπης.

Πέραν των υφιστάμενων ελκυστικών φορολογικών και άλλων επιχειρηματικών κινήτρων, υψίστης σημασίας και καθοριστικής συμβολής, προς τούτο, είναι η  νέα εθνική στρατηγική σχετική με την προσέλκυση επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση ή/και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο.

Η εν λόγω στρατηγική, περιλαμβάνει δράσεις και παρέχει φορολογικά και άλλα κίνητρα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό και στις άδειες διαμονής και απασχόλησης, τη φορολογική μεταχείριση, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών, την ενίσχυση του Μηχανισμού Ταχείας Αδειοδότησης Εταιρειών, καθώς και την προβολή της χώρας μας ως ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις.

Φίλες και Φίλοι,

Πέραν της υψηλής σημασίας υιοθέτησης στοχευμένης στρατηγικής, οι κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε στην πατρίδα μας, κατέδειξαν τη σημασία της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης συνεργειών και της ανάληψης συντονισμένης δράσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων του τόπου.

Ευρισκόμενοι, ως προανέφερα, ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας, μεστής προοπτικών για την περαιτέρω εδραίωση της βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας στην πατρίδα μας, δεν έχω αμφιβολία ότι τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων θα βρεθούν στην πρωτοπορία, ώστε η νέα προσπάθεια που καταβάλλουμε να στεφθεί με επιτυχία.

Καταλήγοντας, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να συγχαρώ, τόσο την ηγεσία όσο και όλα τα μέλη του Συνδέσμου, για τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.

Σας ευχαριστώ.