Πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή: Νέες ιδέες και προτάσεις στη διαδικτυακή συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος της περιοχής
Ανοίγει ο δρόμος για την κατάρτιση Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διοργάνωσε την Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2022, διαδικτυακή συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος των χωρών που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (ΕΜΜΕ). Κύριος στόχος της Υπουργικής Συνάντησης, της οποίας προήδρευσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, ήταν να συζητηθεί η δομή και το περιεχόμενο ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, με βάση τα επιστημονικά αποτελέσματα της εργασίας πέραν των 240 διακεκριμένων επιστημόνων από την περιοχή αλλά και από όλο τον κόσμο, μέσα από μια πολύμηνη διαδικασία που συντόνισε το Ινστιτούτο Κύπρου. Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την οργανωτική δομή της Πρωτοβουλίας, η οποία θα αποτελείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, τα Γραφεία των χωρών που συμμετέχουν και την Περιφερειακή Γραμματεία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες τονίζοντας ότι «η συμμετοχή τόσων γνωστών επιστημόνων και διακεκριμένων φορέων χάραξης πολιτικής από τη γειτονική περιοχή μας, αποτελεί απόδειξη, όχι μόνο του μεγέθους της απειλής που θέτει η κλιματική κρίση, αλλά και της ετοιμότητάς μας να συντονίσουμε συνέργειες και να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές». Από την πλευρά του, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, έστειλε το μήνυμα πως «μόνο αν δράσουμε συλλογικά, με βάση την ορθή επιστημονική γνώση, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Υπουργική Σύνοδο συμμετείχαν Υπουργοί από μεγάλο αριθμό χωρών από την περιοχή της ΕΜΜΕ, οι οποίοι εμπλούτισαν τη συζήτηση με τις πολύτιμες απόψεις και προτάσεις τους. Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην Πρωτοβουλία της κυπριακής Κυβέρνησης, καθώς και τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να τη στηρίζουν.
Στη Σύνοδο, συμμετείχαν επίσης ο κ. David Livingston, Ανώτερος Σύμβουλος του Ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή κ. John Kerry, η κα Janet Rogan, Περιφερειακή Πρέσβειρα της Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο COP26, ο δρ Petteri Taalas, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Νικόλαος Ίσαρης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η δρ Yasmine Fouad, Υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, χώρας που θα ασκήσει την Προεδρία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP27 και ο δρ Grammenos Mastrojeni, Ανώτερος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και Επικεφαλής του Τομέα Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα στην Ένωση για τη Μεσόγειο.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. David Livingston συγχάρηκε, εκ μέρους του Προεδρικού Απεσταλμένου κ. Kerry, την Κυπριακή Δημοκρατία, για την πρωτοβουλία ανάληψης δράσης για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας πως η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή θα είναι μια από τις περιοχές του πλανήτη που θα πληγούν περισσότερο, καθώς αναμένονται υψηλότερες θερμοκρασίες, πρωτοφανή κύματα καύσωνα και λειψυδρία. Χάρη στις συνδυασμένες επιστημονικές προσπάθειες των συμμετεχόντων στην πρωτοβουλία, έχουμε μια πολύ σαφέστερη εικόνα του τι ακριβώς μπορεί να συμβεί, συνέχισε. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατέληξε, υποστηρίζει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα «Euro Asia Interconnector» ως ένα σημαντικό βήμα προόδου για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και της ενεργειακής ασφάλειας, προσδίδοντας ταυτόχρονα ενεργειακή ευελιξία για τα επόμενα χρόνια.
Η κα Janet Rogan ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή είναι περιβαλλοντικό και γεωπολιτικό ζήτημα, καθώς και ζήτημα ασφάλειας. Η Πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέχισε, αναγνωρίζει συστηματικά την αλληλεξάρτηση των προκλήσεων και των απειλών, ενώ έχει συγκεντρώσει δεδομένα και προβαίνει σε αναλύσεις με στόχο τη στήριξη σχεδίου δράσης το οποίο βασίζεται σε στοιχεία βάσει των οποίων μπορεί να μετρηθεί η όποια πρόοδος.
Ο Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου που συντονίζει το επιστημονικό μέρος της Πρωτοβουλίας, στην παρουσίασή του τόνισε πως αν δεν προχωρήσουμε στη λήψη κατάλληλων μέτρων, η περιοχή ΕΜΜΕ θα βιώσει ακόμα εντονότερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με μη αναστρέψιμα, ίσως, αποτελέσματα.
Στο καταληκτικό του σχόλιο, μετά τις παρεμβάσεις όλων των συμμετεχόντων στη Σύνοδο, ο κ. Κώστας Καδής σημείωσε πως οι εισηγήσεις που κατατέθηκαν από όλες τις χώρες θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός κοινά αποδεκτού Σχεδίου Δράσης, το οποίο θα παρέχει επιστημονικά έγκυρα μέτρα, κατάλληλα για την περιοχή ΕΜΜΕ, εφαρμόσιμα και οικονομικά εφικτά. «Θέλουμε αυτό το Σχέδιο Δράσης να είναι δυναμικό και ανοιχτό σε νέες ιδέες και νέες συμμετοχές, οι οποίες θα οδηγούν σε έργα για την προστασία του κλίματος, συμπληρωματικά προς τα εθνικά μας σχέδια. Ευελπιστούμε ότι η σημερινή Συνάντηση θα προωθήσει την έναρξη των απαραίτητων εκείνων διασυνοριακών δράσεων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τη διεθνή προσοχή και υποστήριξη», είπε ο κ. Καδής.
Το Σχέδιο Δράσης θα συζητηθεί και θα οριστικοποιηθεί σε επόμενη Υπουργική Σύνοδο που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο, στις 7 Ιουνίου 2022, και θα εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών σε Περιφερειακή Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.