Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στα εκατομμύρια αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος και να αντλήσουμε διδάγματα από τη μελανή αυτή σελίδα της ιστορίας. Συγχαίρω θερμά την Πρεσβεία του Ισραήλ και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας που δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους για το Ολοκαύτωμα μέσω της συγκλονιστικής μαρτυρίας ενός επιζώντα της φρίκης των στρατοπέδων συγκέντρωσης του ναζιστικού καθεστώτος.
Κύριε Haelion, απευθύνομαι σε σας με αισθήματα δέους, σεβασμού, συγκίνησης και απέραντου θαυμασμού. Επιθυμώ να σας εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας για το ότι αποδεχθήκατε την πρόσκληση να μοιραστείτε μαζί μας πολύ τραυματικά βιώματα, συμβάλλονταςέτσι, με τον αμεσότερο τρόπο, στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης για το Ολοκαύτωμα. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την ευκαιρία που δίνετε στις νέες και στους νέους μας να αντλήσουν πολύτιμα διδάγματα, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιες φρικαλεότητες.
Μεταφερόμενοι νοερά ο καθένας και η καθεμία από εμάς στα όσα βίωσε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ο έφηβος τότε κ. Haelion, μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος και τη σημασία του απεχθούς αυτού εγκλήματος πέρα από τους αριθμούς. Το Ολοκαύτωμα αφορά την οργανωμένη, μαζική εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων και τον διωγμό πολλών χιλιάδων πολιτών στη βάση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, της αναπηρίας τους, των φρονημάτων τους ή της καταγωγής τους. Πίσω από του αριθμούς αυτούς, όμως, βρίσκονται τραγικές ανθρώπινες ιστορίες παιδιών, αντρών και γυναικών, που διώχθηκαν, όχι για τη διάπραξη κάποιου κακουργήματος, αλλά για την ταυτότητα και την πίστη τους.
Μέσω αυτής της μαρτυρίας, μας δίνεται επίσης η ευκαιρία να αναλογιστούμε τις συνθήκες εκείνες, που επέτρεψαν τη διάπραξη τέτοιων μαζικών εγκλημάτων κατά αθώων πολιτών, με τη συνέργεια τόσο όσων πίστεψαν στην ορθότητά τους όσο και όσων σώπαιναν ή αισθάνονταν ανήμποροι να αντιδράσουν στα όσα τρομερά συνέβαιναν. Μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να προβληματιστούμε σοβαρά για την έξαρση της ρητορικής μίσους, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να κατανοήσουμε πόσο επίκαιρη και χρήσιμη είναι η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος.
Εδώ ακριβώς έγκειται η σημασία της εκπαίδευσης, πρωταρχικός στόχος της οποίας είναι να δώσει στους μαθητές τα αναγκαία εφόδια για να κτίσουν την κοινωνία του αύριο, το δικό τους αύριο, στη βάση της αλληλεγγύης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Πρέπει οι νέες και οι νέοι μας να αναπτύξουν κριτική σκέψη, το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της συμμετοχής τους στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, δίνοντας έμφαση στις οικουμενικές αρχές και αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου.
Αγαπητοί μαθητές, Αγαπητές μαθήτριες,
Είσαστε οι πολίτες και οι ηγέτες του αύριο. Κρατώντας άσβεστη τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και αντλώντας τα διδάγματα της τραγικής αυτής περιόδου της Ιστορίας, θα μπορέσετε να προστατεύσετε την κοινωνία και να δημιουργήσετε ένα κόσμο καλύτερο από τον σημερινό. Να καταδικάζετε με κάθε ευκαιρία τον αντισημιτισμό, τον τυφλό φανατισμό και κάθε έκφανση ρατσισμού, διάκρισης και μισαλλοδοξίας. Να ενημερώνεστε και να επαγρυπνάτε διαρκώς, ώστε να μην επιτρέψετε ποτέ ξανά την επανάληψη όμοιων εγκλημάτων, βάζοντας έτσι το δικό σας λιθαράκι στην οικοδόμηση και στη διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο.
Χρειάζεται να αναλογιστούμε πραγματικά ποια κοινωνία θέλουμε και αυτή την κοινωνία, συλλογικά και συνεκτικά να την διασφαλίσουμε, όλοι και όλες μαζί, με πρωτοστάτες εσάς, την ευθύνη και ελπίδα μας για το αύριο που θέλουμε και μας αξίζει.