11/2/22

Υπογραφή δεκαετούς Συμφωνίας σε Επιστήμη και Τεχνολογία μεταξύ Κύπρου και Η.Π.Α.

 


Υπογραφή δεκαετούς Συμφωνίας σε Επιστήμη και Τεχνολογία μεταξύ Κύπρου και Η.Π.Α.

Υπεγράφη σήμερα, 11 Φεβρουαρίου 2022, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, δεκαετής Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς της Επιστήμης και της Τεχνολογίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκο Κόκκινο και την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο κα Judith Garber.

Η Συμφωνία υπογραμμίζει τη σημασία της επιστήμης και της τεχνολογίας για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο και αποσκοπεί στην ενίσχυση των επιστημονικών και τεχνολογικών ικανοτήτων, στη διεύρυνση και επέκταση των σχέσεων μεταξύ των εκτεταμένων επιστημονικών και τεχνολογικών κοινοτήτων των δύο χωρών, καθώς και στην προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας σε τομείς κοινού συμφέροντος και αμοιβαίου οφέλους.

Στην παρέμβασή του, ο Υφυπουργός τόνισε τη σημασία της επιστήμης και της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η γήρανση του πληθυσμού και οι κοινωνικές ανισότητες. «Αξίζουμε ένα πιο πράσινο, πιο βιώσιμο, πιο ψηφιακό και πιο ευημερές μέλλον. Και μπορούμε να το πετύχουμε, με στενή συνεργασία», δήλωσε ο Υφυπουργός. Αναφερόμενος στην ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε πλευράς για κοινό όφελος, ο Υφυπουργός πρόσθεσε: «Τα οικοσυστήματα των δύο μας χωρών ενσωματώνουν αυτό που χρειαζόμαστε στον κόσμο σήμερα για να προωθήσουμε μία βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη: συγκερασμό δεξιοτήτων, φρέσκες ιδέες, φιλόδοξο όραμα! Αυτό που χρειάζονται από εμάς οι επιστήμονές μας είναι το κατάλληλο πλαίσιο και τα απαραίτητα εργαλεία για την επίτευξη ταχύτερων και πιο ποιοτικών αποτελεσμάτων, με πραγματικό αντίκτυπο. Και σε αυτό είναι που αποσκοπεί η Συμφωνία αυτή: να αποτελέσει πυρήνα ώθησης για επίτευξη του πιο πάνω στόχου! Μέσω της Συμφωνίας, επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε και να διευκολύνουμε την επιστημονική και επιχειρηματική μας κοινότητα να διευρύνει τους ορίζοντές της πέρα από περιορισμούς και προκλήσεις, να έχει πρόσβαση σε ελκυστικές ευκαιρίες και να εμπλακεί ουσιαστικά στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου».

Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτησε επίσης η κα Erika Olson, Deputy Assistant Secretary στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία τόνισε ότι «η επιστήμη και η τεχνολογία αποτελούν κινητήριες δυνάμεις για την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προσκλήσεων όπως η κρίση στη δημόσια υγεία και η κλιματική αλλαγή. Εξέφρασε την εκτίμησή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη δέσμευσή της στα κύρια αποτελέσματα της COP26 στη Γλασκώβη, περιλαμβανομένης της «Παγκόσμιας Δέσμευσης για το Μεθάνιο», καθώς και για την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας ως ένα «νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που σηματοδοτείται από την ανανέωση της συνεργασίας στην επιστημονική έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία. Αυτή η Συμφωνία καθορίζει τις κατευθυντήριες αρχές για τη μελλοντική μας συνεργασία, με βάση το αμοιβαίο όφελος και τη συνέπεια, στη βάση κοινών επιστημονικών αξιών. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οδικό χάρτη -και δέσμευση– για μία νέα εποχή επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τόσο ο κ. Κόκκινος όσο και η κα Olson τόνισαν την ανάγκη διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης των δύο φύλων στην επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη που τελείται παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας πως ο κόσμος μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τις φρέσκες, μοναδικές προοπτικές και εμπειρίες των γυναικών, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ζήτησης και προσφοράς στην αγορά εργασίας στους τομείς, και να μετατραπούν σε δυναμικούς μοχλούς καινοτομίας και μετασχηματισμού, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτή τη Συμφωνία.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλίες από δύο διακεκριμένες Κύπριες επιστήμονες, την κα Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη και την κα Βασιλική Κασσιανίδου, οι οποίες κλήθηκαν να μοιραστούν τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις προσδοκίες τους, σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ως προς την ενασχόλησή τους με την επιστήμη, καθώς και τις εισηγήσεις τους για αξιοποίηση της γυναικείας δυναμικής για ενίσχυση της θέσης της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου επιστήμης, καινοτομίας και τεχνολογίας.