Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Φεβρουαρίου 2022, και στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης, οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.
Της Συνόδου προηγήθηκε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την 17η Φεβρουαρίου, αντικείμενο του οποίου αποτέλεσε το ουκρανικό ζήτημα, με απώτερο σκοπό την αποκλιμάκωση και εξεύρεση λύσεων για αποτροπή περαιτέρω εντάσεων, διά μέσω διαλόγου. Κατά τη διάρκεια της δικής του παρέμβασης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ιδιαίτερη του ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες προς την κατεύθυνση αυτή, προβαίνοντας σε σχετική έκκληση για συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών, κυρίως επί των διαβουλεύσεων του σχήματος της Νορμανδίας.
Σ’ ό,τι αφορά στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικανικής Ένωσης, αφού συζητήθηκαν τα κοινά συμφέροντα των δύο μερών, επιβεβαιώθηκαν οι προοπτικές για την περαιτέρω εμβάθυνση της εταιρικής τους σχέσης, βασισμένης σε κοινές δημοκρατικές αξίες και αρχές. Ως εκ τούτου, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τα επόμενα χρόνια σχετικά με ένα επενδυτικό πακέτο, καίριας σημασίας για την ανάπτυξη των απαραίτητων δομών στην ήπειρο της Αφρικής, στους τομείς της υγείας, της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.
Επιπλέον, συζητήθηκαν τρόποι στη βάση των οποίων να είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, ομαλότητας και ευημερίας στην αφρικανική ήπειρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Ειρήνη, Ασφάλεια και Διακυβέρνηση», κατά την οποία επεσήμανε πως Αφρική και Ευρώπη αποτελούν πυλώνες ειρήνης και ασφάλειας, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι κοινός στόχος αποτελεί η ανάδειξη μίας ευημερούσας, ειρηνικής και ανθεκτικής Αφρικής. Προς τούτο, υπέδειξε την ανάγκη προώθησης νέων πολιτικών για αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις αρχές της αλληλεγγύης και της διεθνούς συνεργασίας.
Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα το Μεταναστευτικό, κατά την οποία υπεραμύνθηκε την προοπτική περαιτέρω στήριξης της Αφρικής από την ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άνευ προηγουμένου αυξημένες μεταναστευτικές ροές, μέσα από τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης των νέων της Αφρικής, αλλά και την ενίσχυση και προστασία των εξωτερικών συνόρων της. Στο πλαίσιο αυτό, έθιξε το μείζον θέμα της εκμετάλλευσης Αφρικανών μεταναστών από διακινητές και προώθησής τους σε χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι ενθαρρύνονται και διευκολύνονται μεθοδευμένα από τις τουρκικές αρχές. Στόχος παραμένει, όπως επεσήμανε, η ομαλή και ασφαλής επιστροφή των μεταναστών, θύματα εμπορίας, βάσει νέων συμφωνιών που πρέπει να συναφθούν επί του προκειμένου ζητήματος.
Τέλος, αναφέρεται ότι, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε σύντομη συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο κ. Όλαφ Σολτς, με τον οποίο συζήτησαν τα ΜΟΕ που έχει προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν όπως προετοιμαστεί επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις επί σειράς θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε, επίσης, με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την προώθηση των διμερών σχέσεων των δυο κρατών σε διάφορους τομείς, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε τα ΜΟΕ που έχει εισηγηθεί και τα οποία αποσκοπούν σε αποκατάσταση του κλίματος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και τον τερματισμό των προκλήσεων της Τουρκίας σε ξηρά και θάλασσα. Τα ΜΟΕ θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε μια από τις επόμενες συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πέραν αυτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερείς συναντήσεις με τους Προέδρους της Αιγύπτου, της Γκάνας καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκο (που εκπροσωπούσε τον Βασιλιά της χώρας στη Σύνοδο) με τους οποίους, μεταξύ άλλων, συζήτησε διμερή ζητήματα και τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα.