24/1/22

Οι προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης στο επίκεντρο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία

 

Οι προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης στο επίκεντρο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία

Στις 21 και 22 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη Αμιένς της Γαλλίας, η κοινή άτυπη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος υπό την Γαλλική Προεδρία. Την Κύπρο εκπροσώπησαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Μάριος Παναγίδης και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Γρηγορίου.

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών συζητήθηκε το θέμα της δίκαιης μετάβασης στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθετικής δέσμης μέτρων «Fit for 55», καθώς επίσης ο ρόλος των δασών και των προϊόντων ξύλου στις περιβαλλοντικές, ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές της ΕΕ.

Σ’ ότι αφορά στο ζήτημα της Δίκαιης Μετάβασης και το νέο πακέτο «Fit for 55», ο κ. Παναγίδης εξέφρασε τη θέση ότι προκειμένου να συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της κοινωνικής δικαιοσύνης, θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στα κράτη μέλη να καθορίζουν τη δική τους πορεία και να πετύχουν τους στόχους στη βάση των δικών τους τεχνικών και οικονομικών δυνατοτήτων.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, ο κ. Παναγίδης  ανέφερε ότι η όποια χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι σωστά και δίκαια κατανεμημένη. Για την Κύπρο, επισήμανε, μία υψηλότερη χρηματοδότηση δικαιολογείται προκειμένου να ελαφρυνθεί το κόστος της ενεργειακής μετάβασης στους ενεργοβόρους τομείς των κτηριακών υποδομών και των οδικών μεταφορών. Επ’ αυτού, ο κ. Παναγίδης πρόσθεσε ότι η Κύπρος επηρεάζεται δυσανάλογα από το κόστος μετάβασης, ζητώντας να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά και στην ενεργειακή φτώχεια σε κάθε κράτος μέλος.

Αναφορικά με το θέμα του ρόλου των δασών και δασικών ‎προϊόντων στις πολιτικές του περιβάλλοντος, της ενέργειας και του κλίματος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, ‎Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Αντρέας Γρηγορίου, σημείωσε ότι είναι σημαντικό όπως η ‎τιμή των δασικών προϊόντων να αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο στο ‎περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και τη χρήση τους στην απορρόφηση ‎άνθρακα. Η παραγωγή των προϊόντων αυτών, είπε, θα πρέπει να είναι ‎περιορισμένη και να υπάρχουν κίνητρα για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή ‎τους.

Κατα τη δεύτερη μέρα των εργασιών, συζητήθηκαν τα θέματα της αύξησης των τιμών ενέργειας, ο ρόλος της εξοικονόμησης ενέργειας στη νέα ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης «Fit for 55» και η στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας στις παρεμβάσεις του ανάφερε ότι για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε προσιτές τιμές, θα πρέπει να διασφαλισθεί η φυσική ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των κρατών μελών με τις γειτονικές αγορές. Επίσης, υποστήριξε ότι οι μεταβατικές τεχνολογίες και καύσιμα διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση.

Για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη ευελιξία στα κράτη μέλη να πετύχουν τους στόχους τους με τον πιο οικονομικό τρόπο και να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές οικονομίες κλίμακας κάθε χώρας.

Τέλος, στο θέμα της στρατηγικής της ΕΕ για το υδρογόνο, κ. Παναγίδης επισήμανε ότι οι όποιες μελλοντικές πρωτοβουλίες για το υδρογόνο θα πρέπει να στοχεύουν στον σχεδιασμό μιας αγοράς που θα έχει αφενός ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο και αφετέρου ένα ισχυρό δίκτυο διασυνδέσεων που θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.