26/11/21

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων προσφώνησε την εκδήλωση για την εκστρατεία «Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!»


 

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων προσφώνησε την εκδήλωση για την εκστρατεία «Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!»

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου προσφώνησε σήμερα ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της Βουλής στην εκστρατεία «UNiTE by 2030 to End Violence Against Women» του Γενικού Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, με σύνθημα «Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!».

Η διεθνής εκστρατεία πραγματοποιείται ετησίως, με διάρκεια 16 ημερών, από τις 25 Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έως τις 10 Δεκεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχαν βουλεύτριες, γυναίκες διπλωμάτες και αντιπρόσωποι διεθνών οργανισμών, πρώην βουλεύτριες, γυναίκες αξιωματούχοι και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων.

Απευθυνόμενη στις συμμετέχουσες, η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε ότι η ισότητα των φύλων και η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών βρίσκονται ανάμεσα στις σημαντικότερες προτεραιότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων.   

Η κα Δημητρίου τόνισε την ανάγκη για εξάλειψη κάθε είδους βίας ενάντια στις γυναίκες και σημείωσε την αυξητική τάση που παρατηρείται, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε τέτοια περιστατικά, ιδιαιτέρως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. Όπως ανέφερε, η ενημέρωση και η πρόληψη αποτελούν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Οι γυναίκες που συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική και τη δημόσια σφαίρα, υπογράμμισε, δύνανται και οφείλουν να ηγούνται εκ του παραδείγματος και να μεταδίδουν το μήνυμα ότι η έμφυλη βία δεν είναι ανεκτή στη σημερινή κοινωνία.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, επίσης, στις δράσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων στον τομέα της καταπολέμησης της έμφυλης βίας, περιλαμβανομένης της πρόσφατης θέσπισης νομοθετημάτων για την ποινικοποίηση του σεξισμού, της παρενόχλησης και παρενοχλητικής παρακολούθησης, καθώς και για την εναρμόνιση της Κύπρου με τις πρόνοιες της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας προς τις γυναίκες και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Σε σχέση με το φαινόμενο των γυναικοκτονιών, το οποίο, όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως αλλά και στην Κύπρο, η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων αντιμετώπισής του είναι επιτακτική. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, κατόπιν σχετικής πρότασης νόμου, μελετάται η θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος της «γυναικοκτονίας». 

Σε διεθνές επίπεδο, σημείωσε η κα Δημητρίου, ο ρόλος των κοινοβουλίων για την προώθηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των γυναικών, είναι καθοριστικής σημασίας. Όπως ανέφερε, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η ίδια έχουν προβεί σε διαβήματα και συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων, στο πεδίο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς.