Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου παρέθεσε συνέντευξη Τύπου για τις αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων
Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, με τη συμμετοχή του Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό δρος Κωνσταντίνου Τσιούτη και του μέλους της ΣΕΕ και Συμβούλου του Υπουργείου για θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στην πανδημία Καθηγητή Κωνσταντίνου Φελλά.
Αφού εξήγησε το σκεπτικό για τις ψεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Αρχικά, ερωτηθείς εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι βελτιωμένα σε βαθμό που να επιτρέπουν τις χαλαρώσεις που αποφασίστηκαν, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την πανδημία, αλλά πλέον πρέπει να κοιτάζουμε και την ψυχολογία του κόσμου. Τα lockdowns από μόνα τους δεν είναι η λύση. Βοηθούν σίγουρα στο να μειώσουν τα κρούσματα και έχουν οφέλη σε κάποιες περιόδους, αλλά δεν είναι η λύση και δεν μπορούμε να κρατάμε συνέχεια την κοινωνία κλειστή». Σημείωσε, επίσης, ότι ακόμη κι αν παρατεινόταν το lockdown για ακόμα μια βδομάδα, δεν θα άλλαζε κάτι «εάν εμείς δεν συνεργαζόμαστε, εάν δεν καταλάβουμε ότι εμείς, όλοι μας, είμαστε η λύση του προβλήματος. Αν δεν αντιληφθούμε όλοι μας ότι είμαστε η λύση του προβλήματος τότε θα έχουμε συνέχεια την ίδια κατάσταση. Είμαστε μικρός πληθυσμός, πιστεύω στον Κύπριο, πιστεύω στο φιλότιμο του Κύπριου και πιστεύω θα τα καταφέρουμε».
Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην Πύλη Εμβολιασμού, και ερωτηθείς εάν αυτό προκαλεί καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι τα ραντεβού για τις επόμενες δύο μέρες είχαν συμπληρωθεί από τα προηγούμενα ανοίγματα. Σίγουρα, είπε, «το σημερινό προκαλεί μια μικρή καθυστέρηση, αλλά τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Εμείς ως Υπουργείο έχουμε αυξήσει τις δυνατότητες, μπορούμε να κάνουμε μέχρι 14,000 εμβολιασμούς, μπορούμε να διαθέτουμε άμεσα τα εμβόλια που παραλαμβάνουμε, υπάρχει δυστυχώς αυτό το πρόβλημα της Πύλης και προσπαθούμε να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω προβλήματα το εμβολιαστικό πλάνο. Ευελπιστώ ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα και θα προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα κανονικά».
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σχετικά με τη συνταγματικότητα των μέτρων, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «αν είναι συνταγματικά ή όχι τα μέτρα, αυτό θα το κρίνουν τα Δικαστήρια όπου μπορούν να προσφύγουν οι πολίτες. Τα μέτρα που παίρνουμε θεωρούμε ότι καταργούν τα γραπτά μηνύματα και πλέον είτε με τον εμβολιασμό ή με αρνητικό τεστ ή αν έχουν νοσήσει, μετακινείται ο κόσμος με μεγαλύτερη ασφάλεια. Νομίζω ότι όλοι θέλουμε να νιώθουμε μια ασφάλεια όταν πάμε σε κάποιους συγκεκριμένους χώρους και με αυτά τα μέτρα διασφαλίζουμε περισσότερη ασφάλεια στον κόσμο».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ για τα προβλήματα στην Πύλη Εμβολισμού, ο κ. Ιωάννου συμφώνησε με όσα ο κ. Νεοφύτου έθιξε. «Πρέπει να τονίσουμε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια η οποία πολλές φορές αδικείται. Εμείς κρατάμε την ουσία που είναι ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό. Είναι και άλλοι δείκτες όπως είναι οι λιγότερες ημέρες σε lockdown που είχαμε στην Κύπρο. Σίγουρα υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», δήλωσε.
Σε ερώτηση σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που πρέπει να προσκομίζονται σε διάφορες επιχειρήσεις και για το πώς αυτά θα ελέγχονται, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «ο έλεγχος θα γίνεται από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους είτε από την Αστυνομία. Κι άλλες χώρες το έχουν υιοθετήσει όπως η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι θέλει να το υιοθετήσει, το Ισραήλ. Δηλαδή κάποιες χώρες είτε ξεκίνησαν είτε θα το εφαρμόσουν. Μέχρι να εφαρμοστεί στην ηλεκτρονική του μορφή θα έχουμε το πιστοποιητικό ή το μήνυμα για τα τεστ. Αυτοί που έχουν νοσήσει θα έχουν το μήνυμα της αποδέσμευσής τους και για τον εμβολιασμό, όλοι παίρνουμε γραπτώς την κάρτα εμβολιασμού μας. Αυτά θα τα έχουμε μέχρι την ετοιμασία της ηλεκτρονικής εφαρμογής».
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «ο στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την παράκλησή μας στον κόσμο να συνεργαστεί και θερμή μου παράκληση είναι να μην καταπιαστούμε με επιμέρους προβλήματα, αλλά να δούμε τη μεγάλη εικόνα που είναι η συνεργασία του κόσμου, ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε τα κρούσματα, να μειώσουμε τις νοσηλείες. Να μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή κάποιοι άνθρωποι δίνουν μάχη για ζωή στις ΜΕΘ».
Για το CoronaPass, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο και εφαρμόζεται σε μεταβατική περίοδο. Όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας.
Ερωτηθείς εάν με την εφαρμογή αυτής της πρακτικής για προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου σε συγκεκριμένους χώρους, δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν δημιουργούνται δύο ταχυτήτων πολίτες. «Αντιθέτως, ενισχύουμε την ασφάλεια των πολιτών. Άρα είναι από την άλλη και το δικαίωμα του καθενός να νιώθει ασφάλεια. Σίγουρα με την πανδημία έχουν μπει πάρα πολλοί περιορισμοί. Και τα γραπτά μηνύματα δημιουργούν περιορισμούς. Το συγκεκριμένο όμως, διασφαλίζει την ασφάλεια του κόσμου», σημείωσε.
Ερωτηθείς εάν το εμβόλιο της Pfizer θα χορηγηθεί και σε παιδιά στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι στο θέμα των εμβολίων ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. «Όταν και εφόσον ο ΕΜΑ εγκρίνει την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε άλλες ηλικίες φυσικά και θα ακολουθήσουμε τις ηλικίες. Όσον αφορά τις ποσότητες, έχουν παραγγελθεί τεράστιες ποσότητες», είπε.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις μονάδες δειγματοληψίας που θα λειτουργούν στο εξής και αν θα αυξηθούν τα σημεία δεδομένου ότι με τη ρύθμιση για προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου σε συγκεκριμένους χώρους πιθανόν να χρειαστεί περισσότερος κόσμος να υποβληθεί σε τεστ, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αυξάνονται οι σταθμοί και έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για προμήθεια τεστ. Πρόσθεσε πως υπάρχει και η εναλλακτική για διενέργεια τεστ ιδιωτικά. Σε ό,τι αφορά τα self-test και αν αυτή η πρακτική θα εφαρμοστεί και στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, αφού «ο βαθμός ευαισθησίας δεν είναι ο ίδιος, δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα δηλώνουν ένα θετικό αποτέλεσμα, και ακριβώς επειδή εμείς κάνουμε μεγάλο αριθμό, όλα τα θετικά καταχωρούνται και αμέσως ξεκινά η ιχνηλάτηση».