23/4/21

Δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης κας Έμιλυς Γιολίτη για ψήφιση του νόμου για ποινικοποίηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας


 

Δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης κας Έμιλυς Γιολίτη για ψήφιση του νόμου για ποινικοποίηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του εξόχως σημαντικού νόμου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, με τον οποίο η Κύπρος εναρμονίζεται πλήρως με τις πρόνοιες της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης).

Ο νόμος ήταν αποτέλεσμα μακράς και ευρείας διαβούλευσης του Υπουργείου με όλες τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς που ασχολούνται με την προώθηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Ιδιαίτερα σημαντική για την σύνταξη και επεξεργασία του, υπήρξε η συμβολή της Επιτρόπου Νομοθεσίας και Λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Η Δημοκρατία, αλλά και η κοινωνία των πολίτων, έχουν πλέον στα χέρια τους ένα συνεκτικό νόμο που αντιμετωπίζει κατά τρόπο συστηματικό τα αδικήματα βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον, εισάγει νέα αδικήματα όπως είναι η ψυχολογική βία, η οικονομική βία και η διάδοση υλικού σεξουαλικού ή πορνογραφικού περιεχομένου, γνωστή και ως εκδικητική πορνογραφία. Οι ποινές που επισύρουν τα αδικήματα αυτά είναι ιδιαίτερα ψηλές, με απώτερο στόχο να λειτουργούν αποτρεπτικά προς τους δράστες και να εκπέμπουν το μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στην έμφυλη βία κάθε μορφής. Περιλαμβάνει, επίσης, περιστάσεις οι οποίες θα λαμβάνονται υπόψη κατά την εκδίκαση αδικημάτων βίας και θα λειτουργούν επιβαρυντικά κατά την επιμέτρηση της ποινής. Εγκαθιδρύει, επίσης, μηχανισμό με συντονιστικές αρμοδιότητες ως προς την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης.

Παράλληλα, ο νόμος εγκαθιδρύει ένα εμπεριστατωμένο, εκτενές και σύγχρονο πλέγμα προληπτικών δράσεων και κατασταλτικών μέτρων θέτοντάς τις βάσεις για μέριμνα και παροχή εξειδικευμένης προστασίας και πρακτικής στήριξης στα θύματα έμφυλης βίας.

Το υφιστάμενο πλέγμα προστασίας των γυναικών θυμάτων βίας, ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο αφού ο νόμος εστιάζει επίσης στην εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών και τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ όλων των αρμόδιων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, φιλοδοξεί να αναπτύξει στάσεις και συμπεριφορές που προάγουν την ισότητα και καταργούν τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα φύλα, αλλά κυρίως να μετατρέψει την ιδιωτικότητα και τη σιωπή που συνοδεύει τις πράξεις βίας σε δημόσια κατακραυγή, καταγγελία και παραδειγματική τιμωρία των θυτών.

Με την ψήφιση του νόμου εκπληρώνεται μια κορυφαία ευρωπαϊκή δέσμευση της Κύπρου και αποδεικνύεται έμπρακτα η αφοσίωση της Κυβέρνησης στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, στην καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας και στην πραγμάτωση της ισότητας των φύλων σε όλες της τις εκφάνσεις.