5/4/21

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά το πέρας της κοινής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Σερβίας

 

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά το πέρας της κοινής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Σερβίας

Είναι πάντα με μεγάλη χαρά που επισκέπτομαι το Βελιγράδι, ιδιαίτερα σήμερα που η επίσκεψη μου πραγματοποιείται με την ευκαιρία της πρώτης τριμερούς συνάντησης με τους εκλεκτούς συναδέλφους, Υπουργούς Εξωτερικών της Σερβίας και της Ελλάδας. Επιθυμώ καταρχάς να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση στον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, τον καλό μου φίλο Nikola, για τη θερμή φιλοξενία που επεφύλαξε σε εμάς και στις αντιπροσωπείες μας.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, κατά την σημερινή συνάντηση με τον Nikola και τον Νίκο είχαμε την ευκαιρία να προβούμε σε μια πρώτη ανασκόπηση των προοπτικών για ενίσχυση των ήδη ισχυρών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Στόχος μας δεν είναι άλλος από τη δημιουργία και προώθηση μιας θετικής ατζέντας, προς όφελος των λαών μας και με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Είμαι βέβαιος, αντλώντας και από την εμπειρία των εν λόγω σχηματισμών με άλλες χώρες, ότι οι επαφές και η συνεργασία μας στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθούν σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε πολύ σύντομα να προκύψουν περαιτέρω απτά αποτελέσματα σε συγκεκριμένους τομείς.

Το γεγονός ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται εν μέσω της πανδημίας, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που και οι τρεις αποδίδουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των παραδοσιακά ισχυρών δεσμών που συνδέουν τις χώρες μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα της αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας ήταν, ως θα ανέμενε κανείς, ψηλά στην ημερήσια διάταξη της συνάντησής. Για το θέμα, θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια τα συγχαρητήρια μου στην Σερβική Κυβέρνηση για τους ταχείς ρυθμούς εμβολιασμών, που την κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως βάσει του ποσοστού του πληθυσμού που έχει μέχρι σήμερα εμβολιαστεί.

Κατά τη συζήτηση σήμερα είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους εκλεκτούς συναδέλφους για τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης της Κύπρου, που θα επιτρέψουν την σταδιακή επανέναρξη των τουριστικών ροών. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν, από την 1η Απριλίου οι πολίτες συγκεκριμένων χώρων, συμπεριλαμβανομένης και της Σερβίας θα μπορούν να επισκέπτονται την Κύπρο χωρίς να απαιτείται οτιδήποτε άλλο πέραν της προσκόμισης αρνητικού τεστ PCR. Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί για τη συνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών μας το πρώτο, σημαντικό βήμα για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τρέχοντα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας, όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Συζητήσαμε ακόμα για θέματα Ενέργειας και τρόπους συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδιαφέρον της Σερβίας για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο όπως αυτό εκδηλώθηκε και με την συμμετοχή της χώρας σε πρόσφατη σχετική συνάντηση στο πλαίσιο της ενεργειακής συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ. Η ενίσχυση της οικονομικής μας συνεργασίας μέσα από κοινές δράσεις που δύναται να προκύψουν από την υλοποίηση της στρατηγικής μας για την οικονομική διπλωματία, ήταν ένα άλλο θέμα που συζητήσαμε σήμερα, αφού διαφαίνονται ισχυρές προοπτικές συνεργασίας στον συγκεκριμένο τομέα και συμφωνήσαμε συναφώς για την διοργάνωση σχετικού Φόρουμ που θα φέρει κοντά τις επιχειρηματικές μας κοινότητες.

Κυρίες και κύριοι,

Από την πλευρά μου, είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό, ενόψει της άτυπης Διάσκεψης που θα συγκληθεί στα τέλη του μήνα στη Γενεύη. Στόχος δεν είναι άλλος από την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου η τελευταία διαδικασία είχε διακοπεί στο Κρανς Μοντάνα, για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος που θα επανενώνει πραγματικά το τόπο στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα και δομές που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα.

Ταυτόχρονα, η ουσιαστική συμμετοχή της ΕΕ στις συζητήσεις για επίλυση του Κυπριακού, όπως και η ύπαρξη του κατάλληλου περιβάλλοντος, μακριά από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες, είτε επί του εδάφους είτε στη θάλασσα, αποτελούν απαραίτητα συστατικά για επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είχαμε επίσης σήμερα, κυρίες και κύριοι, μια πολύ ανοιχτή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για την Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής. Με την ευκαιρία αυτή επαναβεβαιώσαμε την σθεναρή υποστήριξή μας στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας και εκφράσαμε την βούλησή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε τεχνικό επίπεδο, για την υλοποίηση του στρατηγικού αυτού στόχου. Συμφωνήσαμε, επίσης, την προσήλωσή μας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, όπως αυτή εκφράζεται ξεκάθαρα και μέσα από την πολιτική μας για μη αναγνώριση της Μονομερούς Ανακήρυξης Ανεξαρτησίας εκ μέρους του Κοσσυφοπεδίου.

Σε διμερές επίπεδο, ενωρίτερα σήμερα συνυπογράψαμε μαζί με τον Υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμού της Σερβίας, Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Πολιτικής για την Νεολαία. Θεωρώ το Μνημόνιο εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο γιατί αυτό ενισχύει περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – Σερβίας, αλλά πολύ περισσότερο λόγω του ότι στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ νέων ανθρώπων από τις δύο χώρες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι δεσμοί μεταξύ Κύπρου, Σερβίας και Ελλάδας έχουν ισχυρές ιστορικές, πολιτισμικές και πολιτικές βάσεις. Στόχος και των τριών μας είναι να κτίσουμε στις βάσεις αυτές για να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε την μεταξύ μας συνεργασία σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά, αγαπητέ Nikola, για την εξαιρετική φιλοξενία.