Επίσκεψη Υπουργού Ενέργειας,
Εμπορίου και Βιομηχανίας στα Λεύκαρα, με την ευκαιρία της έναρξης
πιλοτικού προγράμματος εκμάθησης λευκαρίτικου κεντήματος
Δύο αριστοτέχνισσες του λευκαρίτικου κεντήματος μεταλαμπαδεύουν την τεχνογνωσία τους σε εννέα νέες κεντήτριες, με στόχο να συνεχίσουν το επάγγελμα
Το ενδιαφέρον εννέα νέων κεντητριών προσέλκυσε το πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης του παραδοσιακού λευκαρίτικου κεντήματος, το οποίο ξεκίνησε στα Λεύκαρα αρχές Μαρτίου από την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας. Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων, επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, το Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων, όπου δύο κεντήτριες, αριστοτέχνισσες του λευκαρίτικου, ανέλαβαν να μεταλαμπαδεύσουν την τεχνογνωσία και την τεχνική τους στη νεότερη γενιά. Την κα Πηλείδου συνόδευσε ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Κώστας Χαμπιαούρης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχορηγείται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και στοχεύει στην αναχαίτιση του κινδύνου απώλειας αυτής της μοναδικής παγκοσμίως κεντητικής τεχνικής, η οποία συμπεριλαμβάνεται από το 2009 στον παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Απευθυνόμενη στις κεντήτριες, η κα Πηλείδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έναρξη του προγράμματος που στόχο έχει τη διάσωση, την ενίσχυση και τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνικών και επαγγελμάτων της χώρας μας, αλλά και την προώθησή τους ως πυλώνα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.
Όπως εξήγησε, αυτό που προκύπτει από τη χαρτογράφηση των χειροτεχνών και αριστοτεχνών της Κύπρου, μία εργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ότι οι έμπειροι επαγγελματίες παραδοσιακών τεχνικών μειώνονται και δεν αναπληρώνονται με ρυθμό ο οποίος να εξασφαλίζει, στο άμεσο μέλλον, τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των τεχνικών και επαγγελμάτων.
«Ξεκινήσαμε αυτή την καταγραφή των τεχνιτών του τόπου μας, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων», σημείωσε η Υπουργός. «Αυτό που δυστυχώς διαπιστώσαμε για το λευκαρίτικο κέντημα είναι πως οι επαγγελματίες κεντήτριες μειώνονται και είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας αυτής της μοναδικής παγκοσμίως τεχνικής. Ως εκ τούτου αποφασίσαμε όπως άμεσα προχωρήσουμε στη διενέργεια ενός προγράμματος κεντητικής, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, το οποίο θα συμπεριλάβει μελλοντικά και άλλες παραδοσιακές τεχνικές. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα βρίσκομαι εδώ για να παρακολουθήσω το εργαστήρι σας, το οποίο θα βάλει, θεωρώ, ένα λιθαράκι στη συνέχιση αυτής της παράδοσης, όπως γίνεται εδώ και αιώνες. Μιας παράδοσης που περνά από γενιά σε γενιά, με όλες τις κεντήτριες που πέρασαν τα 700 τελευταία χρόνια από το λευκαρίτικο να έχουν σφραγίσει προσωπικά την πρωτοτυπία των κεντημάτων», σημείωσε η κα Πηλείδου απευθυνόμενη στις νέες κεντήτριες.
Η κα Υπουργός ανακοίνωσε ότι παράλληλα έχει ξεκινήσει κι ένα δεύτερο πιλοτικό εργαστήριο υφαντικής στην κοινότητα Γουρρίου, της επαρχίας Λευκωσίας, όπου υφάντρια – εκπαιδεύτρια παραδίδει μαθήματα υφαντικής σε γυναίκες της κοινότητας. Και τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
«Η προσπάθεια του Υπουργείου μας θα συνεχιστεί με την προσφορά επιχορηγημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με την ΑΝΑΔ, αρχικά στους κλάδους της κεντητικής, υφαντικής και κεραμικής, τα οποία σχεδιάζονται τώρα, ώστε άνεργοι να μπορούν να παρακολουθήσουν. Τα σχέδια θα ανακοινωθούν εντός του έτους», εξήγγειλε η κα Πηλείδου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προγράμματα τα οποία στοχεύουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προοπτικών σε άτομα που βρίσκονται σε προσωπικό ή εργασιακό αδιέξοδο.
Καταλήγοντας, η Υπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις ενδυνάμωσης της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, με την εκπόνηση νέου στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος πέρα από τον εκσυγχρονισμό των δομών της Υπηρεσίας στοχεύει επίσης στην προώθηση και βελτίωση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των χειροτεχνικών προϊόντων, καθώς και στην ανάπτυξη της έρευνας και των γνώσεων και δεξιοτήτων.