Ο Υπουργός Εσωτερικών συνέχισε τις επαφές του με κοινοβουλευτικά κόμματα για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
«Η δική μας προσπάθεια είναι, μέσα από αυτές τις συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να εξεύρουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής σε δηλώσεις του σήμερα. Αναφερόμενος στο σύνολο των επαφών με τις πολιτικές δυνάμεις ανάφερε ότι αυτό που έχει αποκομίσει είναι ότι δημιουργείται μια δυναμική υπέρ της έγκρισης διενέργειας ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος.
Ο Υπουργός Εσωτερικών συνέχισε και σήμερα τις επαφές του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα προκειμένου να τα ενημερώσει σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης κα Ελένη Θεοχάρους, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλα Παπαδόπουλο.
Ο Υπουργός στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του είπε ότι ενημέρωσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την προώθηση πρότασης της Κυβέρνησης προς την Βουλή των Αντιπροσώπων για τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις Βουλευτικές Εκλογές. Σημείωσε ότι μετά την εξαντλητική συζήτηση που έχει κρατήσει για χρόνια στη Βουλή, θα έχουμε και την άποψη του κυρίαρχου λαού για το θέμα της μεταρρύθμισης.
Ο Υπουργός ανάφερε ότι έχει ενημερώσει τα κόμματα και για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιεραρχώντας τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ ψηλά, την έχει διασυνδέσει με το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Αυτό αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την εκταμίευση του πολύ σημαντικού ποσού για την πατρίδα μας των 968 εκ. ευρώ, που τόση πολλή ανάγκη έχουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε τώρα με την πανδημία», υπογράμμισε ο Υπουργός. Συνέχισε λέγοντας ότι είναι αυτό είναι μια πρόσθετη αναγκαιότητα να προωθηθεί η μεταρρύθμιση. «Αφενός μεν για να προχωρήσουμε σε αυτή την πολύ μεγάλη εκσυγχρονιστική προσπάθεια για την τοπική κοινωνία, αλλά αφετέρου για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε απρόσκοπτα με το Ταμείο Ανάκαμψης και να εκταμιεύσουμε το συγκεκριμένο ποσό», πρόσθεσε.
«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια όλων μας, και πιστώνω όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα γιατί κανένας δεν δείχνει να διαφωνεί με την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης, είναι μία και μοναδική: να δώσουμε στους πολίτες επιτέλους τη δυνατότητα να έχουν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στο καλύτερο δυνατό κόστος», είπε.
«Ολοκληρώνουμε σήμερα τις συναντήσεις μας με τα κοινοβουλευτικά κόμματα ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει αυτή η θετική τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να κάνουμε πράξη αυτό που οι πολίτες ζητούν: μια αυτοδιοίκηση εκσυγχρονισμένη», τόνισε.
Στην τοποθέτηση για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, εξήγησε ο κ. Νουρής ότι η πρόταση της Κυβέρνησης προέκυψε μετά από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει εισαγάγει στα συγκεκριμένα νομοσχέδια τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, θεωρείται αντισυνταγματικός και ως εκ τούτου αυτό δεν μπορεί νομικά να προωθηθεί.
Αναφερόμενος στη θέση του ΔΗΚΟ για το ενδεχόμενο μετάθεσης του δημοψηφίσματος τον ερχόμενο Δεκέμβριο ταυτόχρονα με τις Δημοτικές Εκλογές, είπε ότι είναι σεβαστή, παρόλα αυτά, αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξήγησε πως πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης ότι προχωρά η μεταρρύθμιση προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση των 968 εκ. ευρώ.
«Η δική μας προσπάθεια είναι μέσα από αυτές τις συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα να εξεύρουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Αυτό το οποίο έχω αποκομίσει από τις επαφές μου είναι ότι δημιουργείται μια δυναμική υπέρ της έγκρισης διενέργειας ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος», είπε.
Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι η Βουλή θα έχει το τελευταίο λόγο για να αποφασίσει και ότι, βάσει του περί δημοψηφισμάτων νόμου ο οποίος ξεκαθαρίζει τη διάκριση εξουσιών, δίδεται το δικαίωμα στην Κυβέρνηση να καταθέσει την πρόταση στη Βουλή με συγκεκριμένο ερώτημα. Η Βουλή, πρόσθεσε, έχει το δικαίωμα είτε να εγκρίνει είτε να απορρίψει το συγκεκριμένο ερώτημα, όχι όμως να το διαφοροποιήσει.
«Θεωρούμε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος, μετά ιδιαίτερα την τόση λεπτομερή συζήτηση όλο αυτό το διάστημα για τη μεταρρύθμιση» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι στο ενδεχόμενο απόφασης εκ μέρους της Βουλής για τη διενέργεια δημοψηφίσματος το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα μια ενημερωτική εκστρατεία «ώστε όλοι μαζί να επικοινωνήσουμε στον κόσμο τα οφέλη αυτής της μεταρρύθμισης».
Η κα Θεοχάρους στις δικές της δηλώσεις ανάφερε ότι η στάση του Κινήματος «Αλληλεγγύη» είναι θετική υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. «Έχουμε εκφράσει την αναγκαιότητα και τη διαχρονική τοποθέτησής μας υπέρ της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λόγους βιωσιμότητας των Δήμων, για λόγους εκσυγχρονισμού των Δήμων και των Κοινοτήτων».
Η Πρόεδρος του Κινήματος σημείωσε ότι υπήρχαν αιτήματα από το Κίνημα όπως είναι η μελέτη για τη λειτουργικότητα του νέου Συστήματος. «Αυτά θα συζητηθούν στη συνέχεια και θα βρεθούν όλες οι λύσεις», είπε προσθέτοντας ότι εκείνο που προέχει είναι πρωτίστως να αρχίσει επιτέλους αυτή η μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό των Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και για να εκταμιεύσει η Δημοκρατία όσα της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Είπε ότι ενημερώθηκε το Κίνημα και για το μεταναστευτικό, και πρόσθεσε ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια ανακοπής του κατευθυνόμενου μεταναστευτικού ρεύματος από την Τουρκία προς τις ελεύθερες περιοχές.
Εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, η Βουλεύτρια Ξένια Κωνσταντίνου σε δηλώσεις είπε ότι «η μεταρρύθμιση θα φέρει έναν επιπλέον εκσυγχρονισμό, ποιοτικότερες και οικονομικότερες υπηρεσίες προς τους δημότες». Σημείωσε ότι «στην πρόταση για ένα ενιαίο και καθολικό δημοψήφισμα μαζί με τις Βουλευτικές Εκλογές ήταν κάτι που τοποθετηθήκαμε θετικά» και πρόσθεσε ότι «είμαστε της άποψης ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας είναι απαραίτητες καθότι διασφαλίζουν μια καλύτερη πατρίδα, μια πιο σύγχρονη πατρίδα και είναι ακριβός αυτό που χρειάζεται ο τόπος».
Κλείνοντας είπε η κα Κωνσταντίνου ότι «το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση είναι διασυνδεδεμένη με το Ταμείο Ανάκαμψης με επιπλέον 968 εκ ευρώ, τα οποία θα έρθουν στην Κύπρο για έργα υποδομής, αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη οι προσπάθειες μας να συνεχιστούν και να έχουμε βεβαίως θετική κατάληξη».
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλας Παπαδόπουλος ανάφερε ότι το ΔΗΚΟ υποστηρίζει πλήρως την αναγκαιότητα για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Θεωρούμε ότι θα είναι μια μεταρρύθμιση που θα επιφέρει άμεσα οφέλη σε ό,τι αφορά στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών σε όλους του δημότες της Κύπρου» είπε.
Αναφορικά με την πρόταση της Κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των Δήμων στην Κύπρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι συμφωνεί ως κόμμα με την υποχρέωση να δοθεί ο λόγος στις τοπικές κοινωνίες και στους δημότες να εκφράσουν άποψη για αυτή τη μεταρρύθμιση. Σημείωσε δε ότι «θέλουμε να ακούσουμε περαιτέρω απόψεις για το πώς μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, έτσι ώστε να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα σε τοπικό επίπεδο, αλλά να μην τίθεται σε κίνδυνο η υλοποίηση και η εφαρμογή της μεταρρύθμισης, η οποία πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό».
Αναφερόμενος σε μια εναλλακτική προσέγγιση είπε όπως διεξαχθούν δημοψηφίσματα σε τοπικό επίπεδο στις Δημοτικές Εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβριο, εξηγώντας πώς έτσι θα δοθεί χρόνος να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη της μεταρρύθμισης, αλλά, και οι εκλεγέντες στα δημοτικά συμβούλια για τη μεταβατική διάταξη και θητεία.
«Ένα παγκύπριο δημοψήφισμα δεν δίνει την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να δηλώσουν τη δική τους άποψη σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση που τους αφορά άμεσα», είπε ο Πρόεδρος και σημείωσε ότι «δική μας επιδίωξη είναι να βρούμε μια συμβιβαστική λύση η οποία θα τύχει της στήριξης της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων».