1/3/21

Δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης κας Έμιλυς Γιολίτη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 


Δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης κας Έμιλυς Γιολίτη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Έμιλυ Γιολίτη παρευρέθηκε το πρωί σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα Προτάσεις Νόμων για τροποποίηση του Περί Φυλακών Νόμου. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «το θέμα που συζητήσαμε σήμερα είναι πολιτικά αχρωμάτιστο. Πιστεύω πως όλοι επιθυμούμε το ίδιο πράγμα: να δώσουμε κίνητρα στους έγκλειστους συνανθρώπους μας. Όλοι επιθυμούμε την αξιοκρατική και διάφανη διαδικασία παραπομπής από τις Φυλακές σε Κέντρα Θεραπείας και όλοι επιθυμούμε την ομαλή, παραγωγική επανένταξη των ουσιο-εξαρτώμενων συνανθρώπων μας πίσω στην κοινωνία».

Η κα Γιολίτη πρόσθεσε πως γι’ αυτό το λόγο, το τελικό στάδιο της θεραπείας στην Αγία Σκέπη και στα Κέντρα Θεραπείας είναι πάντοτε η επανένταξη και η κοινωνική εργασία και τόνισε πως «θέση μας είναι ότι ο χρήστης ναρκωτικών, θα πρέπει να τυγχάνει χειρισμού ως άτομο που χρήζει θεραπείας και όχι ως εγκληματίας του ποινικού συστήματος», προσθέτοντας πως «όλοι οι άνθρωποι, ελεύθεροι και έγκλειστοι, έχουν δικαίωμα στην παροχή θεραπείας, χωρίς διακρίσεις. Συνεπώς, η απρόσκοπτη παροχή θεραπείας στους χρήστες παραμένει το σημαντικότερο εργαλείο κατά των ναρκωτικών».

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ανέφερε πως το 2014 καθορίστηκε η διαδικασία παραπομπής καταδίκων στη θεραπευτική κοινότητα Αγία Σκέπη και ότι στο πρώτο στάδιο παραχωρήθηκαν δώδεκα θέσεις. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, και μετά την επίσκεψη της στο θεραπευτικό κέντρο τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι θέσεις αυξήθηκαν σε 17 με την έγκριση 5 νέων θέσεων.

Η κα Γιολίτη σημείωσε πως «η πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε σήμερα, κατά την άποψη μας, χρήζει επανέξετασης. Εξαιρεί μεγάλο αριθμό κρατουμένων που κρίνονται από το θεραπευτικό κέντρο ότι χρήζουν θεραπείας, αφού θέτει ως όριο, η ποινή φυλάκισης να μην υπερβαίνει τα 10 έτη και προβαίνει σε διακρίσεις και διαχωρισμό των χρηστών ναρκωτικών. Επίσης, προνοεί για επιστροφή στη φυλακή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος». Ανέφερε ακόμη πως μετά την ολοκλήρωση του επίπονου αυτού προγράμματος, της επανένταξης στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, που η Αγία Σκέπη βοηθά για να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, η επιβράβευση δεν μπορεί να είναι επιστροφή στη φυλακή για να εκτίσει κάποιος το υπόλοιπο της ποινής. «Η επιβράβευση», πρόσθεσε, «θα πρέπει να είναι η συνεχής στήριξη και η παρακολούθηση της ομαλής επανένταξης στην ελεύθερη κοινωνία, μακριά από ουσιο-εξαρτήσεις».

Η Υπουργός είπε ότι «ως Πολιτεία και ως αρμόδιες αρχές οφείλουμε να αποτιμούμε και να ανταμείβουμε την προσπάθεια που γίνεται για απεξάρτηση, ακόμα και αν αυτή καταλήγει σε αποτυχία και να ενθαρρύνουμε τον χρήστη, όχι μόνο να ενταχθεί σε θεραπευτικό πρόγραμμα, αλλά και να συνεχίζει την προσπάθεια θεραπείας του».

Ερωτηθείσα για το φορτισμένο κλίμα συζήτησης εντός της επιτροπής, η κα Γιολίτη απάντησε πως «είναι διαφορετικές απόψεις, διαφορετικών ατόμων, αλλά πιστεύω πραγματικά ότι όλοι επιθυμούμε το ίδιο πράγμα: να δώσουμε κίνητρα στους ουσιο-εξαρτώμενους έγκλειστους συνανθρώπους μας και να παραπέπονται με μια διάφανη διαδικασία, από τις Φυλακές στα Κέντρα Θεραπείας. Πιστεύω ότι νοουμένου ότι όλοι επιθυμούμε το ίδιο, θα βρεθεί η χρυσή τομή». 

Σε ερώτηση αν την προβληματίζει το γεγονός ότι υπάρχει μόνο η Αγία Σκέπη, ως Κέντρο Θεραπείας και αν ενδεχομένως θα έπρεπε να δημιουργηθούν και άλλα, η κα Γιολίτη είπε πως «έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα από το δημόσιο προς αυτή την κατεύθυνση και εφόσον έχουμε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα το οποίο βγάζει ανθρώπους στην κοινωνία, που έχουν επανενταχθεί ομαλά, θα πρέπει να επιβραβεύσουμε το πρόγραμμα αυτό». Πρόσθεσε πως θα ήταν ευχής έργον να δημιουργηθούν και άλλα παρόμοια Κέντρα Θεραπείας. Με την ευκαιρία συνεχάρη τη Διευθύντρια της Αγίας Σκέπης για το σημαντικό έργο που επιτελεί μέχρι σήμερα.

Ερωτηθείσα, εάν η πρόταση νόμου που συζητήθηκε είναι αντισυνταγματική, η Υπουργός απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως είναι αντισυνταγματικό να θεωρείται έκτιση ποινής ο χρόνος που περνά ένας ουσιο-εξαρτώμενος στα κέντρα θεραπείας και πρόσθεσε πως «η πρόταση ήταν να θεωρείται μία μέρα χρόνου θεραπείας στην Αγία Σκέπη ως μία μέρα έκτισης ποινής ή και δύο μέρες έκτισης ποινής, αλλά δεδομένου ότι υπάρχει αναστολή από τον Γενικό Εισαγγελέα, πριν από την παραπομπή στο Κέντρο Απεξάρτησης, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί Συνταγματικό».

Τέλος, σε ερώτηση αν πιστεύει πως η διαδικασία ένταξης στην Αγία Σκέπη είναι διάφανη, η κα Γιολίτη είπε ότι η διαδικασία σήμερα ορίζεται από την Αγία Σκέπη, το Γενικό Εισαγγελέα και τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, χωρίς καμία εμπλοκή των Φυλακών, άρα, πρόσθεσε, «θεωρώ ότι είναι ικανοποιητική. Αν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη, είναι κάτι το οποίο εμείς είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε».

 

ΙΚ