10/3/21

Ο Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε την επαρχία Αμμοχώστου για να ενημερώσει σχετικά με τα Σχέδια του Υπουργείου

 Ο Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε την επαρχία Αμμοχώστου για να ενημερώσει σχετικά με τα Σχέδια του Υπουργείου

 «Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική που διακρίνεται από πέντε διαφορετικά σχέδια. Είναι η πεποίθηση μας ότι αυτά τα σχέδια θα αγκαλιαστούν από τον κόσμο με πολύ ενδιαφέρον και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών. Ο Υπουργός επισκέφθηκε την επαρχία Αμμοχώστου, όπου ενημέρωσε τους Κοινοτάρχες της περιοχής, καθώς και τον Δήμαρχο του ακριτικού Δήμου Δερύνειας για τα Στεγαστικά Σχέδια της Κυβέρνησης, τα επιδόματα και τα πολεοδομικά κίνητρα, στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Η στεγαστική πολιτική είναι στοχευμένη γιατί, όπως είπε στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, είναι γενναιόδωρη και δίνει πολύ μεγάλη βοήθεια ιδιαίτερα στα νεαρά ζευγάρια που θα επιλέξουν να τη χρησιμοποιήσουν.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της αστυφιλίας, σημειώνοντας ότι επιθυμία είναι να δοθεί η ευκαιρία μέσω της στεγαστικής πολιτικής να επωφεληθούν αυτοί που θέλουν να διαμείνουν στις περιοχές αυτές. Πρόσθεσε ότι «πολλές από τις Κοινότητες μας δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, κάτι που είναι αποτρεπτικό για κάποιον να επιστρέψει, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους». Δίνουμε είπε «ένα πρόσθετο σχέδιο, μια επιδοματική βοήθεια, ακριβώς στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε τον κόσμο που θα επιλέξει να διαμένει μακριά από τα αστικά κέντρα, να καρπωθεί ένα ποσό για να καλυφθούν τα έξοδα των μετακινήσεων του».

Αναφερόμενος στην εξαγγελία του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι υπάρχει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ένα πρόσθετο σχέδιο με την ονομασία «Σχέδιο Προσιτού Ενοικίου». Απευθύνεται εξήγησε «σε εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη». «Δίνουμε, λοιπόν, και αυτή την επιλογή του προσιτού ενοικίου, ώστε με την ανέγερση σημαντικού αριθμού μονάδων, ξεκινώντας από τις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, και θα επεκταθούμε σε όλη τη Κύπρο, να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που θα ήθελαν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη, με ένα μακροχρόνιο χαμηλό ενοίκιο, να το πράξουν μέσω αυτών των συγκεκριμένων στεγαστικών σχεδίων του ΚΟΑΓ», τόνισε ο Υπουργός.

«Αυτή η στεγαστική πολιτική θεωρούμε ότι, πέραν από τον κοινωνικό της χαρακτήρα, έχει και συγκεκριμένη στόχευση» είπε.

Ο λόγος που είμαι σήμερα εδώ στη Δερύνεια, είπε, είναι για να παρουσιάσουμε στις Κοινότητες που συμμετέχουν στο σχέδιο, και όχι μόνο, τα συγκεκριμένα σχέδια, λέγοντας ότι ο κόσμος αποτείνετε στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ενημέρωση.

Υπενθύμισε δε ότι έχει προβεί σε ενημέρωση για τα Στεγαστικά Σχέδια και επιδόματα στην περιοχή της Σολιάς και την Πάφο. Εξήγησε ότι οι περιφερειακές συναντήσεις που είχαν οργανωθεί για την επαρχία Λάρνακας αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας. Στόχος σημείωσε είναι η προσπάθεια ενημέρωσης να συνεχίσει σιγά και συστηματικά, τηρώντας τα μέτρα του πρωτοκόλλου για τη Λοιμοκάθαρση, ενημερώνοντας όλους τους εμπλεκόμενους για τα συγκεκριμένα σχέδια. 

Ερωτηθείς σχετικά με την περιοχή των Στροβιλιών, εάν προγραμματίζονται περαιτέρω ενέργειες από μέρους του Υπουργείου, απάντησε ο Υπουργός ότι «η περιοχή των Στροβιλιών είναι μια ιδιάζουσα περιοχή, η οποία τυγχάνει σημαντική βοήθεια από το κράτος, σημειώνοντας ότι «θέλουμε να στηρίξουμε τη συγκεκριμένη περιοχή, γιατί σαφώς παρουσιάζει ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις άλλες περιοχές».

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Υπουργός είπε ότι «η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει τάχιστα το θέμα». Ενημέρωσε ότι έδωσε γραπτώς στη Βουλή εδώ και ενάμιση περίπου μήνα, για το θέμα της εκταμίευσης ενός τεράστιου ποσού. Επανήλθε, ανάφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιμένει και ρωτά για τον ρυθμό υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο θέτει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των 978 εκατομμυρίων ευρώ χορηγίας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι βοήθεια εξαιρετικά σημαντική, όπως είπε, «γι’αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή που η πατρίδα μας περνά».

Αναφερόμενος στο ιστορικό είπε ότι «η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών έχει τροποποιήσει τα κυβερνητικά νομοσχέδια με συγκεκριμένες παραμέτρους, μια εκ των οποίων αφορούσε τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων». Η Κυβέρνηση διαφωνεί, είπε, εξηγώντας ότι δεν είναι επειδή «δεν θέλουμε να ρωτήσουμε τους πολίτες, οι οποίοι έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά πολύ απλά γιατί θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε η συγκεκριμένη παράμετρος εγκυμονούσε κινδύνους για την ίδια τη μεταρρύθμιση».

Εξάλλου, είπε, ερωτήθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, η  γνωμάτευση του οποίου έλεγε ότι «δεν είναι συνταγματικός ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα».

«Έχω αντιπροτείνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έχει υιοθετήσει την εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, για τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις Βουλευτικές Εκλογές, το οποίο βεβαίως θα προηγηθεί της όποιας ψήφισης της Νομοθεσίας», είπε ο Υπουργός.

Σημείωσε ο κ. Νουρής ότι «η πρόταση της Κυβέρνησης αυτή τη δεδομένη στιγμή είναι να γίνει πρώτα δημοψήφισμα παγκύπρια, κατανοητό προς τους πολίτες με συγκεκριμένο ερώτημα». Ευελπιστώ, ανέφερε ο Υπουργός, ότι με τη νέα Βουλή θα συνεχίσει η συζήτηση και η ψήφιση της μεταρρύθμισης. «Θέλουμε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση», σημείωσε και ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις για το συρματόπλεγμα στην πράσινη γραμμή, είπε ο Υπουργός ότι «είναι καλά γνωστό το τεράστιο πρόβλημα που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει». «Δυστυχώς κατέχουμε μια ανεπιθύμητη πρωτιά στον ευρωπαϊκό χώρο. Είμαστε για τέταρτη συνεχή χρονιά η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κατ’ αναλογία πληθυσμού αιτητών ασύλου στη Δημοκρατία. Σήμερα ο αριθμός των αιτητών ασύλου στη Δημοκρατία πλησιάζει το 4% και στον αντίποδα, οι άλλες χώρες πρώτης γραμμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Μάλτα, έχουν ποσοστά που είναι κάτω από το 1%», τόνισε ο κ. Νουρής.

«Γίνεται αμέσως αντιληπτό το τεράστιο βάρος που καλείται να σηκώσει η Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο Υπουργός. Πέραν από τις διαφοροποιήσεις στη Νομοθεσία, έχουν γίνει από το Υπουργείο συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες έχουν δείξει, όπως είπε, ότι αποδίδουν.

«Έχουμε περιορίσει τον αριθμό των αιτητών ασύλου, είτε αυτοί προέρχονταν μέσα από τη διενέργεια εικονικών γάμων, είτε ως φοιτητές που φοιτούσαν σε κολλέγια, είτε ακόμα και με τον περιορισμό των αφίξεων δια θαλάσσης, με τη σύναψη μιας διμερούς συμφωνίας με το Λίβανο, που αρχής γενομένης από τον περασμένο Σεπτέμβριο που εφαρμόστηκε, έχει σχεδόν μηδενίσει τις θαλάσσιες αφίξεις στη χώρα μας από το Λίβανο», ανάφερε.

«Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η διαχωριστική γραμμή» τόνισε και πρόσθεσε ότι «όταν το 75% περίπου των μεταναστευτικών ροών φτάνει από τη διαχωριστική γραμμή, οφείλουμε να τηρήσουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα αυτά που ο ίδιος ο κανονισμός της πράσινης γραμμής ορίζει». «Ορίζει αποτελεσματική διαχείριση και ανακοπή της όποιας παράνομης εισόδου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, ατόμων υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι είτε δεν κατέχουν νόμιμα άδεια παραμονής, είτε δεν έχουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Εξήγησε ότι λήφθηκε αυτή η απόφαση πολύ προσεκτικά, ώστε η ενέργεια αυτή να μην δημιουργεί πρόβλημα στη δουλειά των γεωργών και βεβαίως στους διαμένοντες στις ακριτικές περιοχές. «Είμαστε  εξαιρετικά προσεκτικοί. Έχουν ειδοποιηθεί και τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πρέσβεις διαφόρων χωρών για τη συγκεκριμένη ενέργεια», είπε.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμιά απολύτως πρόθεση της πρόκλησης οποιασδήποτε όξυνσης», είπε. Πρόσθεσε ότι λανθασμένα, κατά την εκτίμησή του, ακούγεται ότι η τοποθέτηση ενός συρματοπλέγματος ορίζει σύνορα, σημειώνοντας δε ότι είναι σεβαστή η άποψη των κομμάτων. «Τα σύνορα ορίζονται με νομοθεσία και καμία σχέση δεν έχει η συγκεκριμένη ενέργεια, πολύ δε περισσότερο εμείς, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκάθαρα δηλώσει την επιθυμία του για τάχιστη συζήτηση και έναρξη των διαβουλεύσεων, για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σημείωσε τέλος ο Υπουργός ότι «η κατοχική Τουρκία συστηματικά διοχετεύει παράνομους μετανάστες στο κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας και από κει και έπειτα τους στέλνει στις ελεύθερες περιοχές μέσω της διαχωριστικής γραμμής».