Συναντήσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης με τον Βοηθό Αρχηγό, την επικεφαλής του κλιμακίου διερεύνησης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης και τον ηθοποιό Αντρέα Φυλακτού
Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Έμιλυ Γιολίτη είχε σήμερα συνάντηση με τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας κ. Δημήτρη Δημητρίου και την επικεφαλής του κλιμακίου που χειρίζονται υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και στη συνέχεια, με τον ηθοποιό Ανδρέα Φυλακτού.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Φυλακτού είπε πως «σε συνέχεια και της χθεσινής μου μαρτυρίας, είχα σήμερα συνάντηση με την κ. Υπουργό και την ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο που διέθεσε για να ακούσει από πρώτο χέρι τις μαρτυρίες μου. Είδα πολύ καλή διάθεση στο να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε όλα τα άτομα τα οποία έχουν υποστεί είτε σεξουαλική κακοποίηση, είτε λεκτική, είτε σωματική βία να μπορούν χωρίς κανένα φόβο να εκφράσουν στα σωστά κλιμάκια της Αστυνομίας τις δικές τους μαρτυρίες, τις δικές τους εμπειρίες και να μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως πρέπει, για να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης». Ο κ. Φυλακτού ευχαρίστησε την Υπουργό για τη συνάντηση, προσθέτοντας πως «ήταν πολύ σημαντική νομίζω η σημερινή συνάντηση, γιατί νιώθω κι εγώ ότι υπάρχει πολύ καλή θέληση στο να γίνουν ουσιώδη βήματα. Αποφάσισα να καταγγείλω, γιατί είναι πολύ άσχημο να κουβαλάς κάτι μέσα σου για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, να σε τρώει, να ρίχνεις τις ευθύνες στον εαυτό σου, να προσπαθείς να το δικαιολογήσεις και να μην σε αφήνει να εξελιχθείς. Οπότε, ο κάθε ένας στο δικό του χρόνο ας βρει το θάρρος να εκφραστεί. Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό, άτομα του στενού είτε οικογενειακού, είτε φιλικού περιβάλλοντος αυτών των ανθρώπων να τους στηρίξουν γιατί δεν είναι εύκολη διαδικασία». Απευθυνόμενος σε θύματα που υπέστησαν παρενόχληση ή βία είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάστε να μιλήσετε. Υπάρχουν οι διαδικασίες που σας προστατεύουν. Υπάρχουν τα άτομα που έχουν θέληση να σας προστατεύσουν και να σας δικαιώσουν. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε σε κάποιον».
Στις δικές της δηλώσεις η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ανέφερε πως «η σεξουαλική παρενόχληση αφορά άτομα ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Στους άνδρες αδιαμφισβήτητα καταγράφεται μικρότερος αριθμός επειδή, μεταξύ άλλων, οι γυναίκες κατέρχονται σχετικά με μεγαλύτερη ευκολία για να καταγγείλουν. Δυστυχώς τα κοινωνικά στερεότυπα δρουν αρνητικά και δεν επιτρέπουν, συχνά στον άνδρα να είναι το θύμα. Είναι ακριβώς αυτά τα στερεότυπα, αυτή την ομερτά, την οποία οφείλουμε να σπάσουμε και χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα βρίσκομαι εδώ μαζί με έναν άνδρα, τον Αντρέα Φυλακτού, που βρήκε το κουράγιο και το θάρρος να μιλήσει, αλλά και να ενθαρρύνει άλλους να μιλήσουν. Η αδράνεια των θυμάτων και των μαρτύρων προστατεύει τους θύτες».
Η κα Γιολίτη απηύθυνε έκκληση «σε όλα τα άτομα και είναι πολλά, τα οποία μου απευθύνουν ανώνυμες επιστολές, ονοματίζοντας τους θύτες, να προσέλθουν και να κάνουν καταγγελία. Η Αστυνομία δεν μπορεί να διερευνήσει ανώνυμες καταγγελίες. Θέλω τη βοήθεια του κάθε ενός από εμάς για να άρουμε την προστασία των θυτών. Η αλυσίδα σιωπής και συγκάλυψης πρέπει οπωσδήποτε να σπάσει και απευθύνω ξανά έκκληση προς όλους οι οποίοι υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση, βία, να βρουν το θάρρος και να καταγγείλουν στις αρχές τις υποθέσεις τους, όπως έπραξε και πριν από λίγο καιρό η Άντρη Ελευθερίου, η οποία πιστεύω έδωσε και το έναυσμα να βγουν πολλοί άλλοι να μιλήσουν».
Νωρίτερα η Υπουργός είχε συνάντηση με τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας και την επικεφαλής του κλιμακίου που χειρίζεται αυτού του είδους τις υποθέσεις και ενημερώθηκε για όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση. Η κα Γιολίτη ανάφερε πως γίνεται πολύ καλή δουλειά από την Αστυνομία και πρόσθεσε ότι «οι υποθέσεις ευτυχώς και δυστυχώς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ευτυχώς γιατί τα θύματα βρίσκουν πλέον το θάρρος και μιλούν και δυστυχώς γιατί υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια περιστατικά στη μικρή μας κοινωνία. Το ενθαρρυντικό, ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν πλέον εξειδικευμένα κλιμάκια που με εμπειρογνωμοσύνη και εμπιστευτικότητα μπορεί ο κάθε ένας από εσάς να απευθυνθεί, για να καταθέσει τη δική του μαρτυρία, τη δική του καταγγελία».