19/3/21

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου για την τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ

 


Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου για την τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel, με στόχο την προπαρασκευή της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί δια φυσικής παρουσίας την ερχόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες. Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, η Πρωθυπουργός της Δανίας κα Mette Frederiksen, ο Πρωθυπουργός της Λετονίας κ. Krišjānis Kariņš, ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας κ. Igor Matovič και ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας κ. Janez Janša.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Αρχηγοί Κρατών παρέθεσαν τις θέσεις τους και αντάλλαξαν απόψεις επί του συνόλου των θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης Συνόδου. Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Μαρτίου θα απασχολήσει: (1) η κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το πρίσμα των ευρύτερων σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, (2) οι προσπάθειες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, κυρίως σε σχέση με την εμβολιαστική στρατηγική της ΕΕ και την υιοθέτηση του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού, (3) ζητήματα που άπτονται της Ενιαίας Αγοράς, της Βιομηχανικής Πολιτικής, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Οικονομίας, και τέλος (4) οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Στην Παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε εκτενείς αναφορές για τον ουσιαστικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η ΕΕ, ενόψει της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, ως επίσης και την ανάγκη όπως η Τουρκία υιοθετήσει την ίδια με εμάς εποικοδομητική στάση για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αποφεύγοντας την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα, αλλά και τερματίζοντας τα όσα μεθοδεύει στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε, επίσης, πως η όποια συζήτηση για θετική ατζέντα μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του ερχόμενου Ιουνίου, αναλόγως και της συμπεριφοράς που θα επιδείξει στο μεσοδιάστημα η Τουρκία στα διάφορα μέτωπα των ευρωτουρκικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της στο μείζονος σημασίας ζήτημα του Μεταναστευτικού, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, το δυσανάλογο βάρος που επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία από τις μεταναστευτικές ροές, ως Κράτος Μέλος πρώτης γραμμής. Ενημέρωσε ακόμη πως το ποσοστό των αιτητών ασύλου και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Κύπρο ανέρχεται στο πολύ υψηλό ποσοστό του 4% επί του πληθυσμού της χώρας. 

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επιμονή της ΕΕ για συμμετοχή της στην άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό τον ερχόμενο μήνα στη Γενεύη, κάτι το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα και της δικής μας πλευράς.