Η καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού από την Ολομέλεια της Βουλής είναι αναμφίβολα μια πολύ αρνητική εξέλιξη, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης ανέφερε: «Χθες μέχρι αργά, συνεδριάζαμε στο Eurogroup με κύριο θέμα τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών για το 2021, ως το κύριο όπλο αντιμετώπισης της κρίσης. Σ’ αυτή τη συζήτηση ο προϋπολογισμός της Κύπρου ήταν μεταξύ αυτών που έπαιρναν θετικό πρόσημο από το Eurogroup.
Σήμερα, το εθνικό κοινοβούλιο αποφάσισε να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2021. Είναι αναμφίβολα μία πολύ αρνητική εξέλιξη, έναντι της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλουμε για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση της πανδημίας, για να στηρίξουμε τα εισοδήματα των συμπολιτών μας, για να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος. Είναι παράλληλα μια αρνητική εξέλιξη για την προσπάθειά μας να μπούμε από τις αρχές του 2021 σε πορεία μιας δυνατής ανάκαμψης.
Η καταψήφιση του προϋπολογισμού σημαίνει καταψήφιση 2,91 δις ευρώ κοινωνικών παροχών, σημαίνει καταψήφιση 1,1 δις ευρώ για θέματα υγείας. Είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό κράτος που μπήκε ποτέ σε προϋπολογισμό στην Κύπρο και αυτό σήμερα έχει καταψηφιστεί. Σίγουρα η καταψήφιση του προϋπολογισμού μας αναγκάζει να λειτουργήσουμε με βάση τα δωδεκατημόρια που ευτυχώς εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό φυσικά συνεπάγεται μειωμένες δαπάνες σε σχέση με τις δαπάνες που είχαμε προϋπολογίσει για το 2021.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 είναι αυξημένος κατά 742 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρσι. Άρα εκ των πραγμάτων με τα δωδεκατημόρια θα έχουμε μειωμένες δαπάνες.
Αυτή η καταψήφιση μεταφράζεται, επίσης, σε καταψήφιση και των δαπανών που προνοούνται στον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Επιπρόσθετα, μια άλλη συνέπεια είναι η αδυναμία υπογραφής συμβάσεων ή έναρξης νέων πολύ σημαντικών - προγραμματισμένων για τον Ιανουάριο - νέων αναπτυξιακών έργων, που εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό του 2021. Δεν μπορούν τον Ιανουάριο με βάση τα δωδεκατημόρια να μπουν νέες αναπτυξιακές δαπάνες.
Παράλληλα, η καταψήφιση του προϋπολογισμού σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, εμβαθύνει, επίσης, την οικονομική αβεβαιότητα και στέλνει αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό.
Η Κυβέρνηση, σε αυτό το πλαίσιο προτίθεται να καταθέσει το συντομότερο δυνατό, νέο αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό - εντός Ιανουαρίου - και θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα δυνατά περιθώρια για ψήφισή του.
Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού η Κυβέρνηση πορεύτηκε από την αρχή με συναίνεση και επεδίωξε να βρει συγκλίσεις.
Τόσο με επίσημες διμερείς επαφές με όλα τα κόμματα στο στάδιο προετοιμασίας του προϋπολογισμού – οι οποίες έγιναν για πρώτη φορά - όσο και με ανοικτή επικοινωνία με όσες πολιτικές δυνάμεις ήθελαν να συζητήσουν νέα θέματα και υπήρξε επαφή με αρκετά κόμματα. Ουδέποτε αυξήσαμε τους τόνους όσον αφορά τη δημόσια συζήτηση που διεξαγόταν για τον προϋπολογισμό. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός, εμπεριέχει προτάσεις που προήλθαν από πολιτικές δυνάμεις. Η καταψήφιση του προϋπολογισμού όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζετε και όπως και κόμματα έχουν από μόνα τους δηλώσει, δεν είχε σχέση με επί μέρους πτυχές του προϋπολογισμού. Σχετίζεται είτε με θέματα φιλοσοφίας τα οποία είναι σεβαστά είτε με εντελώς άσχετα θέματα.
Παρά λοιπόν αυτή την καθόλα αρνητική για τη χώρα εξέλιξη, η Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια όπως εντός Ιανουαρίου ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για να επανέλθουμε στην ομαλότητα και να αποκατασταθεί και μια συνταγματική εκτροπή, γιατί βαδίζουμε στο όριο της συνταγματικής νομιμότητας, που μπορεί να λάβει απρόβλεπτες διατάσεις. Ευελπιστούμε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο θα επαναφέρει τα πράγματα σε μια ομαλή πορεία.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι έχουν τεθεί θέματα από αρκετά κόμματα τα οποία δεν σχετίζονται με τον προϋπολογισμό επισημαίνοντας ότι «στα επί μέρους θέματα του προϋπολογισμού είμαστε πάντα ανοιχτοί να συζητήσουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και χωρίς να διακινδυνεύσουμε είτε την οικονομική είτε τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, στο πλαίσιο του δυνατού, του εφικτού και του λογικού».
Ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι υπήρξε συναίνεση και ότι ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό θέσεις και προτάσεις άλλων κομμάτων, κάνοντας υπερβάσεις δημοσιονομικές αλλά και σε θέματα πολιτικής, ωστόσο και πάλι δεν κατέστη δυνατή η ψήφιση του προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει συλλογική υπευθυνότητα. Επανέλαβε, επίσης, ότι είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό κράτος που υπήρξε ποτέ και σε αριθμούς και σε ποσοστό στην Κυπριακή Δημοκρατία – 2,91 δις ευρώ κοινωνικές παροχές και 1,1 δις ευρώ για τον τομέα της υγείας.
«Δεν είναι ορθό να λέγεται από κάποιους ότι περιμένουν πιο κοινωνικό πρόσωπο από την Κυβέρνηση. Αν είναι μια Κυβέρνηση η οποία έχει ενσωματώσει κοινωνικές πολιτικές οι οποίες λειτουργούν προς όφελος των ασθενέστερων είναι η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη» τόνισε, φέρνοντας ως παραδείγματα το ΕΕΕ αλλά και το ΓΕΣΥ όπου με τη συναίνεση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, όπως είπε, έγινε κατορθωτή η ψήφισή του. «Το κοινωνικό πρόσωπο, το μέγεθος αλλά και οι πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα» κατέληξε ο κ. Υπουργός.