19/9/20

Κυκλοφορία των αναμνηστικών γραμματοσήμων “Προσωπικότητες της Κύπρου”


 

Κυκλοφορία των αναμνηστικών γραμματοσήμων “Προσωπικότητες της Κύπρου”

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας στις 17 Σεπτεμβρίου 2020  των αναμνηστικών γραμματοσήμων “Προσωπικότητες της Κύπρου” -  Βάσος Λυσσαρίδης, Νέαρχος Κληρίδης και  Στέλλα Σουλιώτη, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννη Καρούσου.

Στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των γραμματοσήμων, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων “Προσωπικότητες της Κύπρου” είναι αφιερωμένη σε τρεις ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους στην πολιτική, πολιτιστική, νομική, επιστημονική και εκπαιδευτική  ιστορία του τόπου μας, τον περασμένο αιώνα. Τρεις άνθρωποι, οι οποίοι, ο καθένας στο δικό του τομέα, με τη δική του προσωπικότητα κατάφεραν η ιστορία να τους έχει ως φάρο παραδειγματισμού για τους νεότερους και σημείο αναφοράς για τους μεγαλύτερους

Ο κ. Καρούσος για το Βάσο Λυσσαρίδη αναφέρθηκε, πέραν της πολιτική του δράσης η οποία τον έκανε ευρέως γνωστό στην Κύπρο και το εξωτερικό, στη σπουδαία πολιτιστική διαδρομή του, αφού εξέφραζε και αποτύπωνε τις ανησυχίες και προβληματισμούς του μέσω της ποίησης και της ζωγραφικής, στα οποία και διακρίθηκε αρκετές φορές. Στα 100 χρόνια ζωής του σήμερα, κατέληξε ο κ. Καρούσος, ο Βάσος Λυσσαρίδης έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική αλλά είναι εκεί, σύμβολο του αγώνα μας για απελευθέρωση ….  έναν στόχο που όλα αυτά τα χρόνια πάλευε να πετύχει μέσα από την πολιτική, την ποίηση και τη ζωγραφική.

Στη συνέχεια ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στο έργο του Νέαρχου Κληρίδη,  το οποίο χαρακτήρισε μεγάλης σπουδαιότητας αν αναλογιστούμε τις συνθήκες που επικρατούσαν στο τομέα της πρόσβασης σε αρχεία, της επικοινωνίας, της διακίνησης αλλά και τις οικονομικές συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. Καταλήγοντας, ανάφερε ότι  ο δάσκαλος Νέαρχος Κληρίδης άφησε τεράστια πολιτιστική κληρονομιά η οποία συνέβαλε σημαντικά στην καλύτερη αλλά και ευρύτερη γνώση πτυχών της ιστορίας αλλά και της γεωγραφίας της Κύπρου, ταυτόχρονα δε μέσα από τα συγγράμματά του αποκαλύπτεται ο πλούτος της κυπριακής λαογραφίας και μυθολογίας, καθώς και της εκκλησιαστικής παράδοσης.

Για τη Στέλλα Σουλιώτη, ο κ. Καρούσος είπε ότι ήταν μια γυναίκα που άφησε με ανεξίτηλο μελάνι το όνομά της στην πολιτική και νομική ιστορία του τόπου μας αλλά και στην κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη. Η Στέλλα Σουλιώτη καταξιώθηκε και  κατέχει την πρωτιά ως η πρώτη κύπρια νομικός, η πρώτη γυναίκα Υπουργός της Δημοκρατίας ( Δικαιοσύνης και Υγείας) και ως η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Τελειώνοντας ανέφερε ότι ο χαρακτήρας της και η νομική της κατάρτιση ήταν αυτό που όλοι της αναγνώριζαν, ανάμεσα στους οποίους και τέσσερεις Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας που την είχαν διορίσει ως Ειδική Σύμβουλό τους.

Ο Αν. Διευθυντής των Κυπριακών Ταχυδρομείων κ. Π. Παυλίδης, αναφέρθηκε στο έργο των τριών απεικονιζόμενων καθώς και σε τεχνικές λεπτομέρειες των γραμματοσήμων. Τα γραμματόσημα φιλοτέχνησε ο Μανώλης Εμμανουήλ.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Εκ μέρους του Πολιτισικού Ιδρύματος “Νέαρχος Κληρίδης”  παρέστη ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης και εκ μέρους του Ιδρύματος Βάσος Λυσσαρίδης, η κα Μάρω Αδαμίδου, Γραμματέας του Ιδρύματο