Σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας για τη στελέχωση και αναβάθμιση των σχολείων σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές
Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου προήδρευσε σήμερα σύσκεψης για το θέμα της στελέχωσης και της αναβάθμισης σχολείων σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, εκπρόσωποι των Σχολικών Εφορειών Σολέας (Ευρύχου), Αγρού, Ομόδους, Λευκάρων, Πόλης Χρυσοχούς, Κάτω Πύργου, Πολεμίου και Λεμύθου (Μιτσή), καθώς και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Συμμετείχαν, επίσης, από πλευράς Υπουργείου, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανέφερε: «Είχαμε σήμερα μια ειδική σύσκεψη προκειμένου να συζητήσουμε προβλήματα των σχολείων στις ορεινές και απομακρυσμένες κοινότητες. Μαζί μας ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, κ. Ανδρέας Κιτρομηλίδης, καθώς και εκπρόσωποι των Σχολικών Εφορειών από ένα αριθμό ορεινών και απομακρυσμένων κοινοτήτων.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, συζητήσαμε κάποιες σκέψεις για το ενδεχόμενο να προσαρμόσουμε, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, για τις ορεινές κοινότητες, το ωράριο λειτουργίας των σχολείων, ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι μαθητές και μαθήτριες, οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί.
Συζητήσαμε, επίσης, το κατά πόσον προσφέρονται κάποιες προσαρμοσμένες λύσεις για τη στελέχωση των σχολείων αυτών τις οποίες επεξεργαζόμαστε στο Υπουργείο, όπως επίσης και τυχόν δυνατότητα συνεργασίας σε επίπεδο περιφερειακών σχολείων. Στόχος να βελτιώσουμε τη φοίτηση και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες για παιδιά σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.
Παράλληλα, ειδικά για τη Μέση Εκπαίδευση, εξετάζουμε κατά πόσον προσφέρονται κάποιες λύσεις με αξιοποίηση και της τεχνολογίας, δηλαδή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προκειμένου να καλύψουμε καλύτερα τις εκπαιδευτικές ανάγκες σε τέτοια σχολεία. Γίνονται σκέψεις για συνδυασμό σε κάποιες περιπτώσεις τόσο της συμβατικής φοίτησης όσο και διαδικασίας εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προκειμένου να προσφέρονται όλες οι επιλογές ακόμα και εκεί που έχουμε στη λυκειακή εκπαίδευση ολιγάριθμες ομάδες».
«Άρα», ανέφερε κλείνοντας ο Υπουργός Παιδείας, «εγκαινιάζουμε σήμερα μια διαδικασία διαλόγου και θεωρούμε ότι με τη συνεργασία που διαπιστώνω, θα βρούμε καλύτερες λύσεις. Θα έχουμε ξανά επαφές και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερο τα σχολεία στις ορεινές κοινότητες, τα οποία σίγουρα χρειάζονται την προσοχή μας, όπως και κάποια άλλα σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές».