11/9/20

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή στην Τελετή Έναρξης του «3ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου»


Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή στην Τελετή Έναρξης του «3ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου» στις 10/9/2020

Με ντοκιμαντέρ που καταγράφουν τη φυσική πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου έγινε η έναρξη του Φεστιβάλ 

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι εδώ, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας, για να απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του «3ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου». Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, συμβάλλουν στην προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού μας αλλά και πολιτισμών από όλο τον κόσμο, από τη μια, και προσφέρουν πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη πληροφόρηση σε όσους συμμετέχουν σε αυτές, από την άλλη.

Με συνολικά είκοσι πολύ ενδιαφέροντα αρχαιολογικά και εθνογραφικά ντοκιμαντέρ από δώδεκα διαφορετικές χώρες, με τέσσερα περιβαλλοντικά ντοκιμαντέρ του Τμήματος Δασών, τα οποία γυρίστηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και με τρεις διαφορετικές εκθέσεις φωτογραφίας, ανοίγει σήμερα η αυλαία αυτού του Φεστιβάλ, που επιδιώκει την ανάδειξη, διατήρηση και πιθανή αξιοποίηση επιτευγμάτων των προηγούμενων γενεών.  Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται ντοκιμαντέρ που καταγράφουν τη φυσική πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.  Ανάμεσά τους,  σε πρώτη επίσημη προβολή, το ντοκιμαντέρ «Ακάμας: Γη του Μύθου, της Φύσης, της Παράδοσης», με εικόνες από στην πλούσια φύση, τις ομορφιές και τις παραδόσεις της Χερσονήσου του Ακάμα.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και στην καθιερωμένη πλέον ενέργεια τους για απονομή τιμητικής διάκρισης σε κύπριους σκηνοθέτες που πρωταγωνίστησαν στην καταγραφή της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, οι διοργανωτές θα τιμήσουν φέτος τη γνωστή σκηνοθέτη και παραγωγό του ΡΙΚ Μάρω Θεοδοσιάδου, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από ένα περίπου χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2019. Η εκλιπούσα, η οποία είχε αποκτήσει διδακτορικό στην κυπριακή αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, εργάστηκε για περισσότερα από 40 χρόνια στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και αφιερώθηκε στη δημιουργία πολύ σημαντικών ντοκιμαντέρ αρχαιολογίας.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μαζί με άλλους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς όπως είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, η Εθνική Επιτροπή UNESCO, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Ύπατη Αρμοστεία της Αυστραλίας, στηρίζουν με θέρμη την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της πρωτοποριακής αυτής εκδήλωσης. Επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές: τον Δήμο Αγλαντζιάς, το Τμήμα Δασών, την εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ και ιδιαίτερα τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Α.Ε.Ι. (Άλφα, Έψιλον, Ιώτα) Audiovisual Forum για την πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία τους. Το «Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ» έχει καταστεί πλέον θεσμός και αναμφίβολα συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια, για προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία!