5/8/20

Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης κας Έμιλυς Γιολίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Άστρα»

Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης κας Έμιλυς Γιολίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Άστρα»

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αλληλέγγυα στον λαό του Λιβάνου, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη. Σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Άστρα» είπε ότι:

«Είμαστε ήδη σε συνεννόηση και με τον Υπουργό Άμυνας και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας είναι έτοιμα να συνδράμουν.  Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους γείτονές μας, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε. Τα ελικόπτερα της Αστυνομίας αναμένεται να μεταφέρουν ιατρικό προσωπικό στον Λίβανο».

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού και των επισκέψεων της Υπουργού στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, τις προηγούμενες μέρες, είπε ότι «με τον Αρχηγό Αστυνομίας και τους επικεφαλής της Hermes Airport κάναμε αναπαράσταση, σε ώρα αιχμής, τη διαδρομή ενός επιβάτη που αναχωρεί ή φτάνει στα αεροδρόμια, για να εντοπίσουμε αδυναμίες και να τις διορθώσουμε. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται και μεταβάλλεται, αφού τα δεδομένα, για τον ιό και την αντιμετώπισή του, αλλάζουν καθημερινώς. Τον Αύγουστο, ως ήταν αναμενόμενο, υπάρχει αυξημένη επιβατική κίνηση και τα αεροδρόμια μας εξυπηρετούν σχεδόν εννέα χιλιάδες επιβάτες καθημερινά. Είμαστε σε συνεννόηση και συντονισμό με τους Υπουργούς Υγείας και Μεταφορών, τον Αρχηγό Αστυνομίας καθώς και με τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων και στόχος μας είναι να κάνουμε τη διαδικασία όσο πιο ασφαλή και εύκολη για τους επιβάτες».

Η κα Γιολίτη είπε ότι εντοπίστηκαν κάποιες βελτιώσεις που μπορούν και θα πρέπει να γίνουν, όπως η αύξηση του αριθμού των θυρίδων αφίξεων, οι σταδιακές αποβιβάσεις όταν πολλές πτήσεις φτάνουν την ίδια ώρα, οι συνεχείς ανακοινώσεις για ενημέρωση των επιβατών, η φρούρηση πριν από την ηλεκτρονική είσοδο στα διαβατήρια αφίξεων. Είπε συγκεκριμένα, «Πιστεύω πως θα κάνουμε τη διαδρομή πιο ασφαλή και πιο εύκολη για τους επιβάτες».

Για τα άτομα που έρχονται στην Κύπρο από χώρες της κατηγορίας Γ΄, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η Αστυνομία διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σπίτια ατόμων  που θα πρέπει να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.  Ο ρόλος της Αστυνομίας, πρόσθεσε, δεν είναι αυτός του τιμωρού, ωστόσο, η Αστυνομία θα πρέπει να προστατεύει τους νομοταγείς πολίτες και να επιβάλλει την τάξη και την πειθαρχία εκεί και όπου χρειάζεται.  Πιστεύω, ανέφερε, πως είναι σημαντικό, η Αστυνομία να κάνει τον πολίτη και να αισθάνεται και να είναι ασφαλής στον τόπο του. Ανέφερε, εξάλλου ότι: «Ο ρόλος της Αστυνομίας, στο θέμα της εξάπλωση του ιού, είναι η καθολική και αυστηρή τήρηση των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας.  Άρα είναι σημαντικό να γίνεται έλεγχος ότι στη διεύθυνση που δηλώνουν όσοι φτάνουν στην Κύπρο από χώρες της κατηγορίας Γ, είναι εκεί για τις επόμενες 14 μέρες».

Σε ερώτηση αν μπορεί η Αστυνομία να εισέρχεται στο σπίτι κάποιου πολίτη, η Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως, στο πλαίσιο του ανακριτικού της έργου, η Αστυνομία έχει πολλούς τρόπους να διαπιστώσει εάν κάποιος βρίσκεται στο σπίτι, στο οποίο δήλωσε και ότι είναι σε καραντίνα.  

Για την περίπτωση της γυναίκας που έφτασε από τις ΗΠΑ και φαίνεται να διέσπειρε τον ιό, η κ. Γιολίτη απηύθυνε έκκληση να τερματιστεί η στοχοποίηση και θυματοποίησή της τόσο της ιδίας, όσο και της ανήλικης κόρης της.  Έχω προσέξει, είπε, ότι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης υπάρχει μια τάση ακραίων επιθέσεων προς τη γυναίκα και την ανήλικη κόρη της. Αυτά είπε, δεν περιποιούν τιμή στην κοινωνία μας. Η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, ότι η Δικαιοσύνη πήρε τον δρόμο της και αν προκύπτουν ευθύνες θα αποδοθούν. «Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να αφήσουμε την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα. Η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας έχει στα χέρια της την έκθεση της επιδημιολογικής ομάδας και συνεχίζει το ανακριτικό της έργο». Επανέλαβε πως δεν είναι σωστό να στοχοποιείται μια γυναίκα και η ανήλικη κόρη της. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν μπορεί να αναμένεται ότι για τον κάθε πολίτη θα υπάρχει και ένας αστυνομικός και επανέλαβε ότι «απαιτείται και ατομική και συλλογική ευθύνη και ότι αν γίνει αυτό θα είναι πιο εύκολο το έργο για όλους μας».