4/8/20

Έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων με θέμα «Οι Λατίνοι της Κύπρου»


Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εξηντάχρονα της Βουλής των Αντιπροσώπων τελέστηκαν την Τρίτη, 28 Ιουλίου, στην αίθουσα «Πλεύσις» της Αρχής Λιμένων Κύπρου στο παλιό λιμάνι Λεμεσού τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, εγγράφων και αντικειμένων «Οι Λατίνοι της Κύπρου». Τα εγκαίνια δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να είναι ανοιχτά στους πολίτες, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η έκθεση, που καλύπτει τη μακραίωνη παρουσία των Λατίνων στον τόπο μας, πρωτοπαρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2019 στην «Καστελλιώτισσα» στη Λευκωσία. Στη Λεμεσό η έκθεση παρουσιάζεται και στην αγγλική και στην ιταλική γλώσσα. Ξεκινώντας από τις περιόδους της Φραγκοκρατίας και της Ενετοκρατίας, η έκθεση παρουσιάζει την εγκατάσταση και την πορεία της Λατινικής Εκκλησίας στην Κύπρο, την ανέγερση ναών και οχυρωματικών έργων, τις λατινικές επιρροές στην ορθόδοξη εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, καθώς και τη σημαντική επίδραση της παρουσίας των Λατίνων στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα και στα τοπωνύμια του τόπου μας.  Επίσης, ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης αφιερώνεται στη δράση των μελών της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προσφοράς και της φιλανθρωπίας.

Για την ετοιμασία και την παρουσίαση της έκθεσης τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό χρησιμοποιήθηκε υλικό που προσφέρθηκε ευγενώς από το Ιστορικό Αρχείο Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας, τα αρχεία του Κολεγίου Τέρρα Σάντα, της Σχολής Αγίας Μαρίας Λεμεσού, των Σχολών Αγίου Ιωσήφ Λάρνακας και Λευκωσίας, του Τάγματος Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως Λάρνακας, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μακρά πορεία των Λατίνων στην Κύπρο, καθώς και στη συνταγματική αναγνώριση της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων και την εκπροσώπησή της στη Βουλή των Αντιπροσώπων.  Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Ιταλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. Andrea Cavallari και η αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων στη Βουλή κ. Αντωνέλλα Μαντοβάνη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές, εκπρόσωποι του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας Κύπρου, ο πρώην Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Μύρων Νικολάτος, ο τέως αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων στη Βουλή Μπενίτο Μαντοβάνη και πολλά μέλη της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2020.

Ώρες λειτουργίας

29 Ιουλίου-20 Σεπτεμβρίου: 17:00-20:00

21η Σεπτεμβρίου-19 Οκτωβρίου: 9:00-13:00, 17:00-20:00