Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη αντικειμενικής αποτύπωσης των όσων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, όπως τις ενέργειες που επηρεάζουν δυσμενώς και την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Υπουργός ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με την κα Σπέχαρ κατά τη διάρκεια της οποίας αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν οι παρατηρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του προσχεδίου που έχει ετοιμαστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε γραπτώς τις παρατηρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη αντικειμενικής αποτύπωσης των όσων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, ενέργειες που επηρεάζουν δυσμενώς και την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Άρα ο Πρόεδρος έθεσε συγκεκριμένες παρατηρήσεις, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο που θα πρέπει να δημιουργηθεί έτσι ώστε να υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών».
Σε ερώτηση αν μετέφερε κάτι η κα Σπέχαρ σε σχέση με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής και τις σχετικές δηλώσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Υπουργός απάντησε «όχι, δεν μετέφερε κάτι από τις συγκεκριμένες δηλώσεις που έγιναν και τις επιστολές που έχουν αποσταλεί από τον κ. Οζερσάι.
Υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από κάποιους να αναγάγουν όλα τα μέτρα που λαμβάνονται σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας και να δώσουν πολιτική σκοπιμότητα.
Καμιά πολιτική σκοπιμότητα δεν υπάρχει στις αποφάσεις, ειδικότερα που αφορούν τα οδοφράγματα. Είναι αποφάσεις στη βάση συστάσεων από αυτούς που γνωρίζουν πολύ καλύτερα. Δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει την πανδημία. Βλέπετε πολύ καλά τι γίνεται και σε ευρωπαϊκά κράτη και σε γειτονικά κράτη και η Κυβέρνηση οφείλει να είναι σε συνεχή εγρήγορση, έτσι ώστε να αποφύγουμε στον βαθμό του δυνατού ένα νέο κύμα της πανδημίας».
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος έθεσε το θέμα της συμπεριφοράς της κας Σπέχαρ κατά τη συνάντηση τους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορούν να γίνονται ανακοινώσεις που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση σε σχέση με τα οδοφράγματα. Μάλιστα υπήρχαν και δηλώσεις από τον κ. Ακκιντζί που στην ουσία επιβεβαίωναν αυτά που έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Υπήρξαν δημόσιες δηλώσεις που έδειχναν ποιοι ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, αλλά από κει και πέρα δεν είναι μόνο τα οδοφράγματα. Δεν μπορούμε να βλέπουμε ανακοινώσεις για εξελίξεις σε σχέση – και μιλώ πάντα για τα ΗΕ – με τα οδοφράγματα, ή με αυτό που έγινε στο speedfire, και να μη βλέπουμε ανακοινώσεις για μια προσπάθεια κάποιων να παραβιάσουν ξεκάθαρα, ψηφίσματα των ΗΕ. Και αναφέρομαι σε όλα αυτά που είδαμε και ακούσαμε σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Και υπάρχουν πολύ ξεκάθαρα ψηφίσματα. Μάλιστα το Συμβούλιο Ασφαλείας κλήθηκε να συζητήσει και να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου και θα έπρεπε και στην Κύπρο να υπάρξει σχετική ανακοίνωση.
Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, πολύ εποικοδομητική, ανάμεσα στον Πρόεδρο και την κα Σπέχαρ, όπως πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις, και ο Πρόεδρος υπέβαλε και γραπτά σχόλια. Ήταν μια ανοικτή και ειλικρινής συζήτηση, υποβοηθητική στις προσπάθειες να αποτυπωθούν τα πραγματικά δεδομένα».
Ερωτηθείς αν υπήρξε βολιδοσκόπηση της Λευκωσίας από τη Γερμανία σε σχέση με τον διάλογο που προωθείται για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να παρουσιάσει την παραβατική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τη δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Στερείται σοβαρότητας αυτή η επιχειρηματολογία. Είναι σε όλους γνωστό το τι πράττει όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα της ευρύτερης συμπεριφοράς της Τουρκίας απασχόλησε πρόσφατα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Εμείς μιλάμε με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με την Καγκελάριο της Γερμανίας, υπήρξε και δική μου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας. Ο Πρόεδρος, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας.
Έχω ενημερωθεί από τους ομολόγους μου ότι γίνεται αυτή η συνειδητή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας και μάλιστα είναι ενδιαφέρον και ένδειξη των σκοπιμοτήτων που επιχειρεί να εξυπηρετήσει η Τουρκία, ότι στην πρόταση της για δήθεν ανάγκη διαλόγου ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους λέει ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με τον κ. Οζερσάι και όχι τον κ. Ακκιντζί. Είναι ακόμη μια ένδειξη των σκοπιμοτήτων που επιχειρεί να αξιοποιήσει μέσα από τέτοιες εισηγήσεις ή προτάσεις που στερούνται κάθε σοβαρότητας».
Ερωτηθείς αν αυτά έχουν τεθεί από πλευράς Τουρκίας στη συνάντηση στο
Βερολίνο απάντησε «όχι δεν συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της Κυπριακής
Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ
και κανείς δεν συζητά εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας».