1/6/20

Υπ. Υγείας: Το Σινικό Τείχος μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας από σήμερα έχει πέσει

Υπ. Υγείας: Το Σινικό Τείχος μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας από σήμερα έχει πέσει

Εκείνο που εμείς ονομάζουμε Σινικό Τείχος μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, από σήμερα δεν υφίσταται, είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, με αφορμή την έναρξη της β’ φάσης του ΓεΣΥ.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν στοιχεία για τις επεμβάσεις και τις εισαγωγές που έγιναν μέχρι το μεσημέρι στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ κ. Άθως Τσινωντίδης ανέφερε ότι δεν υπήρχαν δεδομένα μέχρι εκείνη την ώρα. Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού κ. Θωμάς Αντωνίου υπενθύμισε ότι «όταν είχαμε ολοκληρώσει το Μνημόνιο τον Ιανουάριο, είχαν εκφράσει ενδιαφέρον γύρω στα 42-43 νοσηλευτήρια. Από τα 43 ήδη τα 40 έχουν εκφράσει ενδιαφέρον στη νέα ρύθμιση και τα 27 έχουν υπογράψει μέχρι τώρα. Τις επόμενες 24 ώρες αναμένουμε να υπογράψουν και τα υπόλοιπα». Πρόσθεσε πως για τα 40 είναι σαφής η τοποθέτηση και αναμένεται από ακόμα ένα να διευκρινιστεί κάποιο σημείο για να είναι πιο ξεκάθαρη η τοποθέτησή του.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των κλινών που εντάσσονται στο ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι 80% των διαθέσιμων κλινών θα ενταχθεί στο Σύστημα.

Κληθείς να πει εάν η πρόσκληση παραμένει και για τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια που δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον προς το παρόν, ο κ. Αντωνίου ξεκαθάρισε ότι πάντα θα υπάρχει πρόσκληση, «αλλά όχι στο ίδιο πλαίσιο. Είχαμε πει από την αρχή που υπογράψαμε τη Σύμβαση πως όποιοι ενδιαφερθούν να ενταχθούν θα ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο. Αυτή η ανοικτή πρόσκληση έχει λήξει στις 31 Μαΐου. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκλίθει τις επόμενες μέρες για να δει τα επόμενα βήματα σε σχέση με τους όγκους και το τι έγινε μέχρι σήμερα. Θα κάνει ακόμα έναν γύρο διαβούλευσης με τα νοσηλευτήρια για επιμέρους ζητήματα. Αλλά, ναι, οι επόμενοι που θα έρθουν, θα έρθουν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, το οποίο θα διαμορφώσει το ΔΣ τις επόμενες εβδομάδες»

Κληθείς να πει πότε υπολογίζεται να ενταχθούν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού είπε ότι η όποια απόφαση θα παρθεί σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, αυτό αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο.

Ακολούθως, ερωτηθείς πώς μπορεί να διασφαλιστεί ισορροπία στην προτίμηση των πολιτών για τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι δεν είναι ο ρόλος ούτε του Υπουργείου ούτε του ΟΑΥ να ρυθμίσουν πού θα αποταθεί ο κόσμος για να λάβει υπηρεσίες υγείας. «Ακριβώς το μεγάλο πλεονέκτημα του ΓεΣΥ είναι ότι υπάρχει ελεύθερη επιλογή. Και αυτή η ελεύθερη επιλογή δημιουργεί και μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των συμβαλλόμενων, ούτως ώστε να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους για να προσελκύουν ακόμα περισσότερους, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι χθες για τα στεγανά που υπήρχαν μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όσοι ήταν δικαιούχοι στο δημόσιο δεν μπορούσαν να αποταθούν στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα αυτό που εμείς ονομάζαμε Σινικό Τείχος έχει πέσει. Μπορεί οποιοσδήποτε να αποταθεί όπου αυτός χρήζει ότι θα λάβει την καλύτερη φροντίδα και άρα αυτό θα φέρει και βελτίωση -θεωρώ εγώ προσωπικό- στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», εξήγησε ο κ. Ιωάννου. Το πού θα αποταθεί ο καθένας ούτε μπορούμε να το ρυθμίσουμε και ούτε είναι σωστό, επανέλαβε. «Σίγουρα τις πρώτες εβδομάδες αναμένουμε ότι αρκετός κόσμος πιθανόν να αποταθεί προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά σταδιακά θα υπάρξει μια εξισορρόπηση, διότι μπορεί να υπάρχει μεγάλη πίεση προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, λόγω του ότι πολλοί ανυπομονούσαν και ήθελαν να αποταθούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, θα υπάρξει διαθεσιμότητα στα δημόσια και κάπου σιγά-σιγά θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Αυτό όμως θα οριστεί από τους νόμους της αγοράς, δεν μπορούμε εμείς να το ρυθμίσουμε ούτε να παρέμβουμε», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η προσπάθεια όλων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να διασφαλιστεί ότι θα υπογράφονταν έγκαιρα οι συμβάσεις με τα νοσηλευτήρια. Τα χρονοδιαγράμματα, ανέφερε, ήταν περισσότερο από ασφυκτικά, ενώ συνεχάρη το προσωπικό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για το τεράστιο έργο που διεκπεραίωσαν. «Θέλω να επαναλάβω ότι θα υπάρξουν προβλήματα τον πρώτο καιρό, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι είχαν αναβληθεί όλες οι προγραμματισμένες εγχειρήσεις, μόνο και μόνο για το γεγονός ότι συμπατριώτες ανέβαλαν προγραμματισμένες εγχειρήσεις για να τις κάνουν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ στον πάροχο της επιλογής τους, αυτό δημιουργεί μια τεράστια ζήτηση τις μέρες αυτές. Η διαθεσιμότητα είναι η ίδια, δεν αυξήθηκε. Επομένως είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κάποια προβλήματα και πιθανόν -αν μπορώ να το πω- λίστες αναμονής σε κάποιους, αλλά σιγά-σιγά θα εξομαλυνθεί», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Τέλος, σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας με υπαρκτό ενδεχόμενο αναζωπύρωσης το φθινόπωρο και κληθείς να πει πώς μπορεί να συμβάλει το ΓεΣΥ στην αντιμετώπιση ενός νέου κύματος και πως διαφοροποιείται ο ρόλος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι σε ό,τι αφορά στους σχεδιασμούς του Υπουργείου, δεν αλλάζει κάτι «διότι για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ναυαρχίδα ήταν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτοί ήταν οι σχεδιασμοί μας και με την ανάπτυξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, το νοσοκομείο αναφοράς, κτλ». Πρόσθεσε ότι σημαντική ήταν η συμβολή και του ιδιωτικού τομέα, μέσω της επιστράτευσης ιδιωτών ιατρών, σημείωσε, τονίζοντας ότι εάν χρειαστεί και στο μέλλον, θα ξαναγίνει η ίδια διαδικασία. Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στους Προσωπικούς Ιατρούς που συνέβαλαν για τον χειρισμό των ύποπτων περιστατικών και των ασθενών της νόσου COVID-19 που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Κάνοντας αυτοκριτική, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ανέφερε ότι τις πρώτες 15 μέρες, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία στην Κύπρο, ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού είχε κάποια κενά. Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε το πρόβλημα και προέβη σε διορθωτικές ενέργειες. «Στη συνέχεια, όντως ήταν πολύ σημαντικός ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού, ο κόσμος είχε κάπου να αποταθεί, να πάρει συμβουλές και κατεύθυνση για το πού να αποταθεί για τα φάρμακα, τα παραπεμπτικά τους κοκ. Θεωρώ ότι, παρόλο που είχαμε κάποιες δυσκολίες στην αρχή, μετά ήταν πολύ σημαντική η συνεισφορά του ΓεΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε καταληκτικά ο κ. Αντωνίου.