Παρευρέθηκα σήμερα στην πρώτη συνεδρία της 5μελούς Ad hoc Επιτροπής, η οποία συστάθηκε με εισήγηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με σκοπό τη διεξαγωγή συνολικής μελέτης και την παρουσίαση, εντός 6μηνών στο Υπουργικό Συμβούλιο, ολοκληρωμένης πρότασης για οριστική επίλυση του διαχρονικού προβλήματος του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές, στη βάση της υφιστάμενης υλικοτεχνικής υποδομής του Τμήματος Φυλακών.
Δεδομένης της συνύπαρξης της πανδημίας και του υπερπληθυσμού των Φυλακών η σύσταση της Επιτροπής κρίθηκε απαραίτητη ως ένα ακόμη μέτρο για αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού καταστήματος της Κύπρου και για προστασία των κρατουμένων από τον κίνδυνο ενδεχόμενης διασποράς της πανδημίας σε ένα κλειστό και ελεγχόμενο χώρο όπως είναι οι Φυλακές.
Πρόσθετα, η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την πιεστική αυτή ανάγκη προώθησε, σε συνέχεια σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σειρά νομοθετικών μέτρων τα οποία κατατέθηκαν ως κατεπείγοντα στη Βουλή και ψηφίστηκαν άμεσα.
Τα μέτρα αυτά είναι:
1. Η διεύρυνση της χρήσης του ηλεκτρονικού κατ’ οίκον περιορισμού (βραχιολάκι) για συνέχιση έκτισης ποινής εκτός Φυλακών σε μεγαλύτερο αριθμό προσώπων που πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας,
2. Η ένταξη στον θεσμό της Ανοικτής Φυλακής μεγαλύτερου αριθμού καταδικασθέντων, στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, και
3. Η επέκταση της περιόδου παραμονής κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών.
Αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, όπως και της απονομής προεδρικής χάρης με αφορμή την εορτή του Πάσχα, είναι να έχει μέχρι σήμερα αποφυλακιστεί σημαντικός αριθμός κρατουμένων, εξέλιξη που έχει αποσυμφορήσει σημαντικά τις Φυλακές.
Πρέπει να τονίσω ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και διττό στόχο. Δηλαδή, πέραν από τη μείωση του πληθυσμού στις Φυλακές, αποσκοπούμε και στην περαιτέρω ενίσχυση της σωφρονιστικής πολιτικής μας που είναι η ανθρωποκεντρική, αναμορφωτική και επανενταξιακή της προσέγγιση.
Πέραν των όσων ανέφερα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και η Διεύθυνση των Φυλακών έλαβαν έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να προληφθεί τυχόν εξάπλωση του κορωνοϊού στις Φυλακές αλλά και να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που θα ανέκυπταν σε περίπτωση που διαπιστώνονταν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα. Επιγραμματικά, πέραν από τις οδηγίες που ως Υπουργείο δώσαμε στα Τμήματα και τις Υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο για τη λήψη και τήρηση όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων, λήφθηκαν τα πιο κάτω μέτρα:
1. Αριθμός δωματίων στο ξενοδοχείο Eden κηρύχθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ως φυλακή για την κράτηση κρατουμένων που έχουν διαπιστωθεί θετικοί στον κορωνοϊό και έγιναν οι απαραίτητες διαρρυθμίσεις ασφάλειας.
2. Η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών έλαβε σειρά προληπτικών μέτρων για τους κρατούμενους, το προσωπικό και τους επισκέπτες, με τα μέτρα αυτά να συνεχίζουν να λαμβάνονται και σήμερα.
3. Καταρτίστηκε Πρωτόκολλο για υποχρεωτική εξέταση όλων των ατόμων που θα παραδοθούν για πρώτη φορά στο Τμήμα Φυλακών.
4. Λήφθηκαν μέτρα στις περιπτώσεις όπου κρατούμενοι διακινούνται από και προς τις Φυλακές στα Δικαστήρια για σκοπούς εκδίκασης των υποθέσεών τους.
5. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας διευθετήθηκε η χρήση του Νοσοκομείου Αναφοράς από κρατούμενους θετικούς στον κωρονοϊού, και
6. Το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως Κρατουμένων Επ’ Αδεία συνέχισε κανονικά να συνεδριάζει και να αποφυλακίζει επ’ αδεία κρατούμενους, βάσει της σχετικής νομοθεσίας.
Θα αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα πορίσματα αυτής της πολύ σημαντικής ad hoc Επιτροπής.