4/3/20

Υπουργός Υγείας: Έκκληση για μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό

Υπουργός Υγείας: Έκκληση για μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό

Έκκληση προς τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να ακολουθούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ιδιαίτερα εκείνοι που επιστρέφουν στην Κύπρο από χώρες όπου εμφανίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού. «Ο αυστηρός περιορισμός και η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας είναι σημαντικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθούν» είπε ο κ. Υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας. «Όπως πολλές φορές έχω τονίσει, το ερώτημα δεν είναι κατά πόσον θα έχουμε και στην Κύπρο επιβεβαιωμένο κρούσμα αλλά το πότε» πρόσθεσε και υπέδειξε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά κάνουμε το παν να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του».
Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που ο νέος κορωνοϊός εμφανίστηκε ως απειλή για τη δημόσια υγεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και πιο συγκεκριμένα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, ενεργοποίησε τις διαδικασίες που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις και έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα μέτρα που ακολουθούνται όχι μόνον είναι συμβατά με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι ακόμη πιο αυστηρά», τόνισε.
«Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια η υπερβολή και ακόμη χειρότερα, ο πανικός, είναι ο χειρότερος σύμβουλος» σημείωσε και ευχαρίστησε τα στελέχη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, τους επαγγελματίες υγείας, το προσωπικό του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου για την αφοσίωση που επιδεικνύουν μέρα και νύκτα για να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία. Ευχαρίστησε, επίσης, τα στελέχη και λειτουργούς άλλων νευραλγιών υπηρεσιών, όπως είναι η Αστυνομία και η Εθνική Φρουρά, για τη συνδρομή τους, καθώς και τα Μέσα Ενημέρωσης για την συνδρομή τους στην εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης.
Ερωτηθείς για την αναστολή λειτουργίας ορισμένων οδοφραγμάτων ο υπουργός παρέπεμψε στη διϋπουργική επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο και διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι έλεγχοι στα οδοφράγματα όπως και στα λιμάνια και τα αεροδρόμια είναι οι ενδεδειγμένοι. Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ανέφερε ότι υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση του ποσοστού επικινδυνότητας, ενώ τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απαγόρευση της εισόδου προερχομένων από τις πέντε χώρες υψηλού κινδύνου  που είναι η Βόρεια Ιταλία, (οι περιοχές που βρίσκονται βορειότερα της Πίζας, του Ρίμινι και της Φλωρεντίας), η Δημοκρατία της Κορέας, το Ιράν, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.
Απηύθυνε έκκληση προς τα άτομα που ταξίδεψαν στις πάνω περιοχές να λαμβάνουν μέτρα κατ᾽ οίκον περιορισμού και να αποφεύγουν τις κινήσεις τους και να αυτοεξετάζονται. Είπε ότι όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα να επικοινωνούν άμεσα με το 24ωρης λειτουργίας τηλεφωνικό κέντρο 1420. Για απορίες σχετικά με τον κορωνοϊό καλούνται οι πολίτες να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας στη διεύθυνση www.pio.gov.cy/coronavirus/
«Το σημαντικό είναι όταν επιστρέψει ο ταξιδιώτης, από χώρες με χαμηλό ποσοστό, να περιορίζεται έτσι ώστε εάν παρουσιάσει συμπτώματα να γνωρίζουμε εκείνους με τους οποίους ήρθε σε επαφή να τους απομονώσουμε» σημείωσε ο Υπουργός.  «Η Κύπρος είναι στο σενάριο 0 και δεν έχει περιστατικά. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται τα μέτρα για να σταματήσει η αλυσίδα μετάδοσης» είπε. Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξαν περιπτώσεις επισκεπτών από χώρες υψηλού κινδύνου που δεν πήραν μέτρα αυτοπροστασίας ο κ. Υπουργός απάντησε καταφατικά. «Υπήρξαν περιπτώσεις μαθητών και άλλων που δεν περιορίστηκαν, είναι θέμα δημόσιας υγείας και οι οδηγίες πρέπει να εφαρμόζονται από όλους αυστηρά» σημείωσε και επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στα άτομα που ήρθαν από τη Βόρειο Ιταλία και τέθηκε υπό περιορισμό στο σπίτι του είναι ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης και δύο μέλη της οικογένειάς του.
Ο λοιμωξιολόγος Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου, μέλος της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι στα αεροδρόμια έχουν ελεγχθεί 1343 ταξιδιώτες, προερχόμενοι από περιοχές επηρεασμένες από τον κορωνοϊό. Επίσης, έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό 400 άτομα και πέντε άτομα σε υποχρεωτική καραντίνα. «Οι δράσεις μας δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα της πρόληψης αλλά επεκτείνονται και στη διάγνωση. Μέσα από ένα άμεσα δημιουργούμενο δίκτυο επιστημονικών συνεργατών έχουμε διασφαλίσει την ταχεία εξαγωγή των αποτελεσμάτων που αφορούν στη διερεύνηση ύποπτων περιστατικών. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 49 εργαστηριακές εξετάσεις από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής», είπε.
Ανέφερε, επίσης, ότι οι Ιατρικές Υπηρεσίες έχουν καταρτίσει σχέδιο δράσης το οποίο έχει δοκιμαστεί με τη νοσηλεία οκτώ ύποπτων περιστατικών στα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού, τα οποία φυσικά ήταν αρνητικά.
«Προτρέπουμε το κοινό να ακολουθεί τις οδηγίες τις οποίες εκδίδουμε, ώστε να περιορίσουμε την πιθανότητα εμφάνισης του κορωνοϊού στο νησί μας» κατέληξε.
H Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, παιδίατρος με ειδικό ενδιαφέρον στις λοιμώξεις ιεράρχησε ως πλέον σημαντική προτεραιότητα τη διακοπή της αλυσίδας του κορωνοϊού, αφού κατά μέσο όρο κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα μολύνει δυο-τρία άτομα. «Ο σκοπός μας είναι να μειώσουμε αυτόν τον ρυθμό και να διακόψουμε τη διασπορά της μόλυνσης» ανέφερε και παρέπεμψε στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Όπως είπε το πρώτο βήμα είναι ο έγκαιρος εντοπισμός και απομόνωση των κρουσμάτων, επιβεβαιωμένων, αλλά και των ύποπτων. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη έγκαιρης επιδημιολογικής επιτήρησης και στις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε. «Ο ιός μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων» είπε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι δεν έχει νόημα η χρήση απλής ή χειρουργικής μάσκας από άτομα που δεν έχουν συμπτώματα του ιού, με κυριότερο τον βήχα. «Να δοθεί βαρύτητα στην τακτική υγιεινή με πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα ή απολύμανση με αλκοολούχο διάλυμα. Όσοι έχουν βήχα να φορούν μάσκα ή να κρατούν μαντήλι για να περιορίσουν τη διασπορά σταγονιδίων. Επίσης, να κρατούμε απόσταση τουλάχιστον ένα μέτρο από άτομα που έχουν βήχα.
Ερωτηθείσα κατά πόσον δικαιολογείται η απαγόρευση ταξιδιών και μαζικών εκδηλώσεων ή το κλείσιμο σχολείων, η Δρ. Πανά είπε ότι καθημερινώς γίνεται αναθεώρηση των οδηγιών σε κάθε χώρα, αναλόγως των δεδομένων που επικρατούν. «Είναι ένα δυναμικό θέμα δεν είμαστε βέβαιοι τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει, το κλειδί βρίσκεται στα μέτρα αυτοπροστασία του κάθε πολίτη, εκεί θα πρέπει να δώσουμε έμφαση» κατέληξε.
Η Δρ Ειρήνη Χριστάκη, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σημείωσε ότι περίπου το 15% των επιβεβαιωμένων περιστατικών παρουσιάζουν σοβαρότερη νόσηση και το 5% των περιστατικών ακόμη πιο σοβαρή. Ανέφερε ακόμη ότι ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Στην ανάγκη λήψης μέτρων αυτοπροστασίας αναφέρθηκε ο Δρ. Λεόντιος Κωστρικής, Μοριακός Ιολόγος από το  Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος προέβη σε επιστημονική αναδρομή της εμφάνισης του κορωνοϊού covid-19 στην Κίνα και τη διασπορά του σε άλλες χώρες.