4/3/20

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Μεταναστευτικό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Μεταναστευτικό

Η μεταναστευτική ροή θα συνεχιστεί λόγων των αποφάσεων της Τουρκίας, της οποίας η Κύπρος θα είναι ένα από τους στόχους της και θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλα κύματα προσφύγων, ο αριθμός των οποίων στην Κύπρο έχει φτάσει στο 3,5% του πληθυσμού μας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος, ερωτηθείς ποιοι είναι οι σχεδιασμοί από πλευράς της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, υπό το φως και των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα, είπε ότι «μετά την απόφαση της Τουρκίας να αφήσει ελεύθερη τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, θα αντιμετωπιστούν αρκετά προβλήματα σε όλες τις χώρες πρώτης γραμμής. Ήδη αντιμετωπίζονται τα διάφορα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε στον Έβρο.
Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει εντός της ημέρας και προσωπική επαφή με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέπτεται αυτή τη στιγμή την παραμεθόριο περιοχή με τη συνοδεία των αξιωματούχων της ΕΕ.
Η Κύπρος, ήδη αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή που μιλούμε περίπου 100 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στη γραμμή αντιπαράταξης και ζητούν πολιτικό άσυλο.
Έχουμε πληροφόρηση και για νέα ρεύματα προσφύγων από την Τουρκία. Κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει μια συνεδρία της διυπουργικής επιτροπής για το προσφυγικό, για τη μετανάστευση, η οποία θα συγκληθεί σήμερα. Οι σχεδιασμοί υπάρχουν, αλλά κρίθηκε σκόπιμο ενόψει των εξελίξεων για να επιβεβαιωθούν οι στρατηγικές μας για το θέμα αυτό.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεταναστευτική ροή θα συνεχιστεί ενόψει ιδιαίτερα των αποφάσεων της Τουρκίας, και η Κύπρος, δυστυχώς, θα είναι ένα από τους στόχους της Τουρκίας και θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλα κύματα προσφύγων. και θα πρέπει να είμαστε κατά το δυνατόν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη ροή.
Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχει μια αύξηση την τελευταία διετία της τάξης του 320% στη ροή προσφύγων, ξέρουμε όλοι ότι ο αριθμός των προσφύγων στην Κύπρο έχει φτάσει στο 3,5% του πληθυσμού μας και όλοι γνωρίζουμε ότι οι υποδομές μας δεν είναι αρκετές για να υποδεχθούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Υπάρχει σχεδιασμός και για αυτό το θέμα. Είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει τη διυπουργική σήμερα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πληροφορίες μιλούν για οικονομικούς μετανάστες και όχι για πρόσφυγες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν οικονομικοί μετανάστες σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Πιο συγκεκριμένα, τα 100 άτομα που ανέφερα, στην πλειοψηφία τους προέρχονται από χώρες της Αφρικής και της Ασίας και όχι από χώρες όπου υπάρχει έκρυθμη κατάσταση. Είναι ακριβώς το θέμα αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και εμείς ως κράτος αλλά και η ΕΕ.
Θα πρέπει η ΕΕ επιτέλους να πάρει κάποιες σοβαρές αποφάσεις για το θέμα του μεταναστευτικού που δεν αφορά πρόσφυγες από χώρες με έκρυθμη κατάσταση, αλλά αφορά και οικονομικούς μετανάστες. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την ΕΕ, έχει δραστηριοποιηθεί η FRONTEX στην οποία συμμετέχουμε και εμείς και έχουμε ενημερώσει την Ελλάδα ότι θα ανταποκριθούμε. Eπίσης, την έχουμε ενημερώσει ότι θα ανταποκριθούμε σε οτιδήποτε άλλο μας ζητηθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Παράλληλα ζητούμε και εμείς από την ΕΕ μια ενιαία πολιτική για τα θέματα των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, διότι αν δεν αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό θέμα διερωτώμαι πού θα καταλήξουμε».
Ερωτηθείς αν κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο τα μεγάλα κράτη φάνηκαν έτοιμα να συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτή με το θέμα των κονδυλίων προς τις χώρες της πρώτης γραμμής των μεταναστευτικών ροών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα μεγάλα κράτη δεν αντιμετώπισαν αρνητικά το θέμα των κονδυλίων για το μεταναστευτικό, αντιμετώπισαν αρνητικά τη φιλοσοφία του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και πιο ειδικά στο κομμάτι της συμμετοχής και της συνεισφοράς τους. Δεν υπήρξαν ειδικές αντιδράσεις για τα θέματα των κονδυλίων που αφορούν το μεταναστευτικό και οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από την ΕΕ είναι ότι θα αυξηθούν τα κονδύλια αυτά, ιδιαίτερα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν σαν πρώτη γραμμή το πρόβλημα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και ποια θα είναι η συνεισφορά».
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει απευθύνει πρόσκληση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Μισιέλ, αναμένουμε τον καθορισμό της ημερομηνίας, αλλά δεν είναι μόνο η επίσκεψη του κ. Μισιέλ που θα λύσει το πρόβλημα.
Το θέμα είναι να συζητηθεί στο υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, να αποφασιστεί συγκεκριμένη πολιτική, η οποία να αφορά την ΕΕ, γιατί να μην ξεχνούμε ότι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά το όλο θέμα θα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη».